Gyomorégés, mellkasi fájdalom, torokkaparás - mit tegyünk a reflux ellen?

A gyomorégés – akár illik róla beszélni, akár nem – egy népbetegség, a reflux vezető tünete. Hazánkban minden ötödik embert érint.

A (gastrooesophagialis) reflux betegség lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közti záróizom elégtelenül záródik, aminek következtében a savas gyomortartalom visszafelé áramlik a nyelőcsőbe, mindez pedig maró érzéssel jár. Nem egyszer túlmutat a baj a gyomorégésen, kezeletlenül gyulladáshoz, fekélyhez vezethet, de oka lehet az állandó rekedtségnek, köhécselésnek is. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

Miért alakul ki a reflux?

  • A túlsúly, különösen a hasi típusú elhízásra, ún. alma testalkatra jellemző testtömeg-többlet az egyik legfőbb bűnös. A megnövekedett hasi zsírtömeg növeli a belső hasűri nyomást, ami miatt nem zár rendesen a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom.
  • Nem elhanyagolandóak az étrendi okok sem: ha egy-egy étkezés során túl sokat eszünk, feszül a gyomor, nyílik a záróizom, emellett a zsíros, a fűszeres ételek, a csokoládé, az alkohol, a kávé szintúgy eredményezhetik a záróizom elernyedését.
  • Az sem mindegy, hogy mit iszunk, a szénsavas italok (ideértve a sört is) duplán károsak, hiszen fokozzák a gyomorsavtermelést, és puffasztó hatásúak is.
  • Gyakran fordul elő gyomorégés, reflux a várandósság idején, főleg az első és az utolsó terhességi hónapokban. A tüneteket egyrészt hormonális tényezők, másrészt az átmeneti hasi „túlsúly” váltja ki.
  • Oka lehet a fokozott gyomorsavtermelés, ami mögött állhat stressz, gyomorsavtermelést fokozó nyersanyagok, ételek, italok (pl. citrusfélék és belőlük készült italok, paradicsom, cukros ételek stb.) rendszeres fogyasztása vagy egyéb, a háttérben megbújó betegség.
  • A dohányzás is szerepet játszik a tünetek kialakulásában, mivel a nikotin elősegíti a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom elernyedését és szerepet játszik a fokozott gyomorsavtermelésben.
  • A fentiek mellett a reflux kialakulását egyes gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők is okozhatják.

Mit (t)ehetünk?

A gyomorégés, reflux kezelésében az étrendi alapelvek egyszerűnek tűnnek, bár megvalósítani már nehezebb. Mégis érdemes étrendünket, életmódunkat átalakítani, hiszen a panaszok, tünetek nem fognak maguktól enyhülni, a refluxos rohamok megkeserítik a napjainkat, a kései szövődmények pedig komoly betegségekhez (pl. nyelőcsőrákhoz) vezethetnek.

  • Együnk többször keveset, legalább 5-6 alkalommal naponta! Kerüljük a túlevést! Ha egyszerre sokat eszünk, túltöltjük a gyomrunkat, könnyebben visszajut a gyomortartalom a nyelőcsőbe!
  • Kerüljük a gyomorsav termelését fokozó ételeket, alapanyagokat! Tartózkodjunk a citrusféléktől és a belőlük készült gyümölcslevektől! Ha egy-egy gerezd narancsra vágyunk, kombináljuk más - nem savas - gyümölccsel, például banánnal, vagy együnk mellé édesítés nélküli kekszet! A paradicsom(lé)t és paradicsomos ételeket (pl. paradicsomos káposzta, töltött paprika) vegyük le az étlapunkról! Ha mégis megkívánjuk őket, vagy vendégségben elénk tálalják, fogyasszunk belőlük féladagnyi mennyiséget, és mellé egy szelet kenyeret! Az édességek, a cukros ételek, italok is fokozzák a gyomorsavtermelést, amennyire lehet, mellőzzük őket!
  • A hagymafélék, különösen nyersen fogyasztva, fokozzák a refluxos panaszokat. Amikor hagymára vágyunk, próbálkozzunk a hagymacsalád szelídebb tagjaival: metélőhagymával, újhagymával, póréval!
  • Fedezzük fel a friss zöldfűszereket (petrezselymet, kakukkfüvet stb.)! Kerüljük a csípős, erőteljes, a gyomor nyálkahártyáját izgató fűszereket (pl. chilit, mustárt)!
  • Amennyiben lehetséges, mellőzzük a puffasztó hatású zöldségeket (pl. káposztafélék, száraz hüvelyesek), mert fokozhatják a panaszokat! Ha mégis ezekre vágyik a család, akkor biztosan nem puffasztó nyersanyaggal párosítva, kis mennyiségben, óvatosan fogyaszthatjuk őket. Jó párost alkot például a kelbimbó a burgonyával vagy a vöröslencse a sárgarépával.
  • A magas fehérje- de alacsony zsírtartalmú nyersanyagok, ételek védő hatásúak - fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, grillezett csirke- vagy pulykamellet, halakat.
  • Ha nem tudunk lemondani a kávéról, cukor nélkül (édesítőszerrel) és tejjel igyuk étkezések után, és ne éhgyomorra!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást! Ha mégis alkoholt fogyasztunk, kössük étkezéshez, ne önmagában igyuk!
  • Viseljünk kényelmes ruhákat! Ne húzzuk túl szorosra az övünket!
  • Ne végezzünk hajolgatással járó munkát étkezés után, és ne feküdjünk le közvetlenül étkezést követően! Ideális, ha étkezések után sétálunk, vagy csak járunk egyet. Az esti lefekvés előtt 2 órával már ne együnk!
  • Alváskor emeljük meg az ágy fejrészét, vagy használjunk több párnát!

Tartsuk szem előtt, hogy a fenti, befolyásolható tényezők megszüntetésével refluxos panaszaink csökkenni fognak. Ha túlsúlyosak vagyunk, elsődleges feladat, hogy rendezzük a testtömegünket, ha dohányzunk, szokjunk le a dohányzásról! Szükség esetén kérjük szakemberek segítségét!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.