Gyomorégés, mellkasi fájdalom, torokkaparás - mit tegyünk a reflux ellen?

A gyomorégés – akár illik róla beszélni, akár nem – egy népbetegség, a reflux vezető tünete. Hazánkban minden ötödik embert érint.

A (gastrooesophagialis) reflux betegség lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közti záróizom elégtelenül záródik, aminek következtében a savas gyomortartalom visszafelé áramlik a nyelőcsőbe, mindez pedig maró érzéssel jár. Nem egyszer túlmutat a baj a gyomorégésen, kezeletlenül gyulladáshoz, fekélyhez vezethet, de oka lehet az állandó rekedtségnek, köhécselésnek is. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

Miért alakul ki a reflux?

  • A túlsúly, különösen a hasi típusú elhízásra, ún. alma testalkatra jellemző testtömeg-többlet az egyik legfőbb bűnös. A megnövekedett hasi zsírtömeg növeli a belső hasűri nyomást, ami miatt nem zár rendesen a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom.
  • Nem elhanyagolandóak az étrendi okok sem: ha egy-egy étkezés során túl sokat eszünk, feszül a gyomor, nyílik a záróizom, emellett a zsíros, a fűszeres ételek, a csokoládé, az alkohol, a kávé szintúgy eredményezhetik a záróizom elernyedését.
  • Az sem mindegy, hogy mit iszunk, a szénsavas italok (ideértve a sört is) duplán károsak, hiszen fokozzák a gyomorsavtermelést, és puffasztó hatásúak is.
  • Gyakran fordul elő gyomorégés, reflux a várandósság idején, főleg az első és az utolsó terhességi hónapokban. A tüneteket egyrészt hormonális tényezők, másrészt az átmeneti hasi „túlsúly” váltja ki.
  • Oka lehet a fokozott gyomorsavtermelés, ami mögött állhat stressz, gyomorsavtermelést fokozó nyersanyagok, ételek, italok (pl. citrusfélék és belőlük készült italok, paradicsom, cukros ételek stb.) rendszeres fogyasztása vagy egyéb, a háttérben megbújó betegség.
  • A dohányzás is szerepet játszik a tünetek kialakulásában, mivel a nikotin elősegíti a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom elernyedését és szerepet játszik a fokozott gyomorsavtermelésben.
  • A fentiek mellett a reflux kialakulását egyes gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők is okozhatják.

Mit (t)ehetünk?

A gyomorégés, reflux kezelésében az étrendi alapelvek egyszerűnek tűnnek, bár megvalósítani már nehezebb. Mégis érdemes étrendünket, életmódunkat átalakítani, hiszen a panaszok, tünetek nem fognak maguktól enyhülni, a refluxos rohamok megkeserítik a napjainkat, a kései szövődmények pedig komoly betegségekhez (pl. nyelőcsőrákhoz) vezethetnek.

  • Együnk többször keveset, legalább 5-6 alkalommal naponta! Kerüljük a túlevést! Ha egyszerre sokat eszünk, túltöltjük a gyomrunkat, könnyebben visszajut a gyomortartalom a nyelőcsőbe!
  • Kerüljük a gyomorsav termelését fokozó ételeket, alapanyagokat! Tartózkodjunk a citrusféléktől és a belőlük készült gyümölcslevektől! Ha egy-egy gerezd narancsra vágyunk, kombináljuk más - nem savas - gyümölccsel, például banánnal, vagy együnk mellé édesítés nélküli kekszet! A paradicsom(lé)t és paradicsomos ételeket (pl. paradicsomos káposzta, töltött paprika) vegyük le az étlapunkról! Ha mégis megkívánjuk őket, vagy vendégségben elénk tálalják, fogyasszunk belőlük féladagnyi mennyiséget, és mellé egy szelet kenyeret! Az édességek, a cukros ételek, italok is fokozzák a gyomorsavtermelést, amennyire lehet, mellőzzük őket!
  • A hagymafélék, különösen nyersen fogyasztva, fokozzák a refluxos panaszokat. Amikor hagymára vágyunk, próbálkozzunk a hagymacsalád szelídebb tagjaival: metélőhagymával, újhagymával, póréval!
  • Fedezzük fel a friss zöldfűszereket (petrezselymet, kakukkfüvet stb.)! Kerüljük a csípős, erőteljes, a gyomor nyálkahártyáját izgató fűszereket (pl. chilit, mustárt)!
  • Amennyiben lehetséges, mellőzzük a puffasztó hatású zöldségeket (pl. káposztafélék, száraz hüvelyesek), mert fokozhatják a panaszokat! Ha mégis ezekre vágyik a család, akkor biztosan nem puffasztó nyersanyaggal párosítva, kis mennyiségben, óvatosan fogyaszthatjuk őket. Jó párost alkot például a kelbimbó a burgonyával vagy a vöröslencse a sárgarépával.
  • A magas fehérje- de alacsony zsírtartalmú nyersanyagok, ételek védő hatásúak - fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, grillezett csirke- vagy pulykamellet, halakat.
  • Ha nem tudunk lemondani a kávéról, cukor nélkül (édesítőszerrel) és tejjel igyuk étkezések után, és ne éhgyomorra!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást! Ha mégis alkoholt fogyasztunk, kössük étkezéshez, ne önmagában igyuk!
  • Viseljünk kényelmes ruhákat! Ne húzzuk túl szorosra az övünket!
  • Ne végezzünk hajolgatással járó munkát étkezés után, és ne feküdjünk le közvetlenül étkezést követően! Ideális, ha étkezések után sétálunk, vagy csak járunk egyet. Az esti lefekvés előtt 2 órával már ne együnk!
  • Alváskor emeljük meg az ágy fejrészét, vagy használjunk több párnát!

Tartsuk szem előtt, hogy a fenti, befolyásolható tényezők megszüntetésével refluxos panaszaink csökkenni fognak. Ha túlsúlyosak vagyunk, elsődleges feladat, hogy rendezzük a testtömegünket, ha dohányzunk, szokjunk le a dohányzásról! Szükség esetén kérjük szakemberek segítségét!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?