Gyomorégés, mellkasi fájdalom, torokkaparás - mit tegyünk a reflux ellen?

A gyomorégés – akár illik róla beszélni, akár nem – egy népbetegség, a reflux vezető tünete. Hazánkban minden ötödik embert érint.

A (gastrooesophagialis) reflux betegség lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közti záróizom elégtelenül záródik, aminek következtében a savas gyomortartalom visszafelé áramlik a nyelőcsőbe, mindez pedig maró érzéssel jár. Nem egyszer túlmutat a baj a gyomorégésen, kezeletlenül gyulladáshoz, fekélyhez vezethet, de oka lehet az állandó rekedtségnek, köhécselésnek is. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

Miért alakul ki a reflux?

  • A túlsúly, különösen a hasi típusú elhízásra, ún. alma testalkatra jellemző testtömeg-többlet az egyik legfőbb bűnös. A megnövekedett hasi zsírtömeg növeli a belső hasűri nyomást, ami miatt nem zár rendesen a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom.
  • Nem elhanyagolandóak az étrendi okok sem: ha egy-egy étkezés során túl sokat eszünk, feszül a gyomor, nyílik a záróizom, emellett a zsíros, a fűszeres ételek, a csokoládé, az alkohol, a kávé szintúgy eredményezhetik a záróizom elernyedését.
  • Az sem mindegy, hogy mit iszunk, a szénsavas italok (ideértve a sört is) duplán károsak, hiszen fokozzák a gyomorsavtermelést, és puffasztó hatásúak is.
  • Gyakran fordul elő gyomorégés, reflux a várandósság idején, főleg az első és az utolsó terhességi hónapokban. A tüneteket egyrészt hormonális tényezők, másrészt az átmeneti hasi „túlsúly” váltja ki.
  • Oka lehet a fokozott gyomorsavtermelés, ami mögött állhat stressz, gyomorsavtermelést fokozó nyersanyagok, ételek, italok (pl. citrusfélék és belőlük készült italok, paradicsom, cukros ételek stb.) rendszeres fogyasztása vagy egyéb, a háttérben megbújó betegség.
  • A dohányzás is szerepet játszik a tünetek kialakulásában, mivel a nikotin elősegíti a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom elernyedését és szerepet játszik a fokozott gyomorsavtermelésben.
  • A fentiek mellett a reflux kialakulását egyes gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők is okozhatják.

Mit (t)ehetünk?

A gyomorégés, reflux kezelésében az étrendi alapelvek egyszerűnek tűnnek, bár megvalósítani már nehezebb. Mégis érdemes étrendünket, életmódunkat átalakítani, hiszen a panaszok, tünetek nem fognak maguktól enyhülni, a refluxos rohamok megkeserítik a napjainkat, a kései szövődmények pedig komoly betegségekhez (pl. nyelőcsőrákhoz) vezethetnek.

  • Együnk többször keveset, legalább 5-6 alkalommal naponta! Kerüljük a túlevést! Ha egyszerre sokat eszünk, túltöltjük a gyomrunkat, könnyebben visszajut a gyomortartalom a nyelőcsőbe!
  • Kerüljük a gyomorsav termelését fokozó ételeket, alapanyagokat! Tartózkodjunk a citrusféléktől és a belőlük készült gyümölcslevektől! Ha egy-egy gerezd narancsra vágyunk, kombináljuk más - nem savas - gyümölccsel, például banánnal, vagy együnk mellé édesítés nélküli kekszet! A paradicsom(lé)t és paradicsomos ételeket (pl. paradicsomos káposzta, töltött paprika) vegyük le az étlapunkról! Ha mégis megkívánjuk őket, vagy vendégségben elénk tálalják, fogyasszunk belőlük féladagnyi mennyiséget, és mellé egy szelet kenyeret! Az édességek, a cukros ételek, italok is fokozzák a gyomorsavtermelést, amennyire lehet, mellőzzük őket!
  • A hagymafélék, különösen nyersen fogyasztva, fokozzák a refluxos panaszokat. Amikor hagymára vágyunk, próbálkozzunk a hagymacsalád szelídebb tagjaival: metélőhagymával, újhagymával, póréval!
  • Fedezzük fel a friss zöldfűszereket (petrezselymet, kakukkfüvet stb.)! Kerüljük a csípős, erőteljes, a gyomor nyálkahártyáját izgató fűszereket (pl. chilit, mustárt)!
  • Amennyiben lehetséges, mellőzzük a puffasztó hatású zöldségeket (pl. káposztafélék, száraz hüvelyesek), mert fokozhatják a panaszokat! Ha mégis ezekre vágyik a család, akkor biztosan nem puffasztó nyersanyaggal párosítva, kis mennyiségben, óvatosan fogyaszthatjuk őket. Jó párost alkot például a kelbimbó a burgonyával vagy a vöröslencse a sárgarépával.
  • A magas fehérje- de alacsony zsírtartalmú nyersanyagok, ételek védő hatásúak - fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, grillezett csirke- vagy pulykamellet, halakat.
  • Ha nem tudunk lemondani a kávéról, cukor nélkül (édesítőszerrel) és tejjel igyuk étkezések után, és ne éhgyomorra!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást! Ha mégis alkoholt fogyasztunk, kössük étkezéshez, ne önmagában igyuk!
  • Viseljünk kényelmes ruhákat! Ne húzzuk túl szorosra az övünket!
  • Ne végezzünk hajolgatással járó munkát étkezés után, és ne feküdjünk le közvetlenül étkezést követően! Ideális, ha étkezések után sétálunk, vagy csak járunk egyet. Az esti lefekvés előtt 2 órával már ne együnk!
  • Alváskor emeljük meg az ágy fejrészét, vagy használjunk több párnát!

Tartsuk szem előtt, hogy a fenti, befolyásolható tényezők megszüntetésével refluxos panaszaink csökkenni fognak. Ha túlsúlyosak vagyunk, elsődleges feladat, hogy rendezzük a testtömegünket, ha dohányzunk, szokjunk le a dohányzásról! Szükség esetén kérjük szakemberek segítségét!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...