Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 karácsonyi könyvajándék-ötlet – fókuszban az egészséges életmód

A karácsonyi ajándékok között mindig lesz helye könyvnek, amíg világ a világ. Olvassátok idei, az egészséges életmódhoz kapcsolódó könyvajánlónkat!

Egy jó könyv mindig klassz ajándék karácsonyra, különösen gasztromán barátainknak. Ebben a gyűjteményben azoknak szeretnék ötleteket adni, akik az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sportolás iránt érdeklődő szeretteiket szeretnék meglepni. Fusd át idei listánkat – biztos találsz köztük olyat, ami beválik!

1. Stahl Judit: Mentes édességek

Ahogy a népszerű műsorvezetőnőtől, számos sikeres szakácskönyv szerzőjétől már megszokhattuk, ezúttal is egy igényes kiadványt tarthatunk a kezünkben. Ahogy a szerzőnő az előszóban írja: „teljes értékű desszertek, kompromisszumok nélkül az ízekben, mégis mentesen”. A könyv több mint 60 receptet tartalmaz, 6 fejezetbe csoportosítva. Elsőként egyszerű receptekkel találkozunk, aztán jönnek a családi kedvencek, ezután a nagyon csokis sütik, majd a különleges, alkalmi, ünnepi sütemények, ezt követik a nemzetközi konyha desszertjei, és végül a nyári időszakra is készülve, csodás fagyireceptek. Az egyes recepteknél mindig jól látható, hogy mitől mentes, találunk köztük glutén-, tojás-, tejmentes, és vegán, valamint sütés nélküli recepteket is. Azoknak ajánljuk, akik szeretnek sütni, és kipróbálnának új, kicsit különlegesebb, mentes recepteket.

Megvásárolható: 4 980 Ft (Lettero kiadó)

2. Horváth Judit: Gluténmentes pékség

Nem is olyan régen még a cöliákiások csak igen szegényes kenyér- és péksütemény-kínálatból válogathattak az üzletek polcain, és csak egy-két-féle gluténmentes liszt(keverék) állt azok rendelkezésére, akik a bolti termékek helyett inkább otthon készítették volna el mindennapi kenyerüket. Az elmúlt évtizedben ez a helyzet szerencsére nagyon megváltozott, ma már nagyon sokféle liszt áll az otthon sütők rendelkezésére, és egyre több recept is elérhető, amelyek segítségével a hagyományos termékekhez hasonló ízvilágot, állagot érhetnek el a gluténmentesen étkezők is. Horváth Judit, a könyv szerzője gyerekkorától szívta magába a sütés örömét, középiskolai tanárként a tanítványaival együtt tanulta a cukrászatot, otthon pedig házilag készítette a kenyeret. Ám új útra terelte egy váratlan diagnózis: gluténérzékenységet állapítottak meg nála. Szerencsére ez sem törte meg kenyérsütési kedvét, hanem inkább belevetette magát az új alapanyagok világába, és széles körű gyakorlati tapasztalatának köszönhetően csodás, új recepteket dolgozott ki.  A könyvben 45 receptet találunk, 4 fejezetbe csoportosítva. Judit sokáig élt Nagy-Britanniában, így az első fejezetben szódás-sütőporos kenyerekkel találkozunk, a következőben élesztős kenyerekkel, a harmadikban pedig a kovászos kenyerek világba kalauzol el minket a szerző. Az utolsó fejezet már a haladóknak szól, ebben különleges módszerekkel, eljárásokkal készült receptekkel ismerkedhetünk. Minden egyes fejezetnél találunk egy bevezető részt, amelyben a szerző megosztja velünk a vonatkozó technikára való tudását, tapasztalatait. Az egyes recepteknél pedig mindig találunk egy-egy hasznos tippet, amiket érdemes megfogadni a tuti siker érdekében. A receptek mellett a könyv egyik nagyon fontos egysége a Tudnivalók c. fejezet, amelyben megismerhetjük a különböző gluténmentes liszteket, keményítőféléket, a felhasznált magokból, gyümölcsökből, hüvelyesekből készített liszteket, kelesztőanyagokat. Ajánljuk azoknak, akik kedvet éreznek az otthoni sütéshez, és szívesen barangolnának a gluténmentes kenyérfélék világában.

Megvásárolható: 5 000 Ft (Csipet kiadó)

3. Jo Pratt: A rugalmas vegetáriánus

Jo Pratt hazánkban kevésbé ismert, de Nagy-Britanniában népszerű szakácskönyvíró és televíziós szakács. Legújabb könyvében egy érdekes koncepciót valósít meg: olyan vegetáriánus recepteket mutat be, amelyek könnyen átvariálhatók nem vegetáriánussá – ha épp a kedvünk, vagy a vendégeink igénye úgy kívánja. A könyvben szereplő közel 80 recept mindegyike alapból húsmentes, de mindegyikhez kapunk egy-egy tippet, hogy miként egészíthetjük ki az ételt húskedvelő fogyasztóinknak egyszerűen és stílusosan. Izgalmas alapanyagok, különleges fűszerek – ajánljuk azoknak, akik nyitottak az újra és a csodás húsmentes ételekre.

Megvásárolható: 4 690 Ft (Central Könyvek kiadó)

4. Marjolein Dubbers: Energiakontroll

Marjolein Dubbers holland életmód-tanácsadó, aki a saját életének tapasztalatai alapján próbál segíteni elsősorban nőknek az egészségük megőrzésében. A hazájában nagy népszerűségnek örvendő szerzőnő ebben a könyvében a táplálkozás és az energiaszintünk kapcsolatát boncolgatja. Alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett teszi le a voksát, a különböző élelmiszercsoportok bemutatását követően 30 receptet is megoszt az olvasókkal. Ajánljuk mindenkinek, aki szívesen olvas a táplálkozással kapcsolatos információkat, és a recepteknél többre kíváncsi.

Megvásárolható: 4 999 Ft (Scolar kiadó)

5. Jennifer Koslo: Vérnyomáscsökkentés

A nyugati társadalmakban, és hazánkban is vezető megbetegedési- és halálokok a szív- és érrendszeri betegségek. Ezek között itthon is a dobogón áll a magasvérnyomás-betegség, biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk családjában, környezetében akad legalább egy ember, aki ezzel él. A magasvérnyomás-betegség egyike azoknak a betegségeknek, amelynek a kialakulása megfelelő életmóddal megelőzhető, illetve kialakulása után a tünetek jelentősen javíthatóak. A betegség megelőzésére dolgozták ki a '90-es években az ún. DASH-diétát, ami a Dietary Approach to Stop Hypertension szavakból alkotott betűszó, jelentése (kb.) a magas vérnyomás megállításának étrendi megközelítése. Ez az étrend éveken keresztül viselte a „legegészségesebb étrend” címet, nem véletlenül. Jennifer Koslo amerikai dietetikus erre az étrendre alapozva állított össze egy 21 napos programot. A könyv elején megismerkedünk az elméleti alapokkal: a betegséggel, és az étrend alapelveivel. A második fejezetben gyakorlati tippeket kapunk az életmódunk átalakítására. Ezt követően a könyv tartalmaz 3 db részletes heti menüt bevásárlólistával, és közel nyolcvan recepttel. Az egyes recepteknél megtaláljuk a részletes kalória- és tápanyaginformációkat, amelyek fontos elemei az étrend tudatos megtervezésének. Ajánljuk mindenkinek, nem csak a magasvérnyomás-betegséggel élőknek, hanem azoknak is, akik szeretnének kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozni.

Megvásárolható: 4 500 Ft (Alexandra kiadó)

6. Farkas Wellmann Endre: Cukor.baj

A könyv alcíme: Kézikönyv kezdő, haladó, és leendő II-es típusú cukorbetegeknek. Egy egészen különleges kiadványt tartunk a kezünkben, hiszen a szerző pedagógus, irodalmár, marosvásárhelyi költő. Ebben a könyvben azonban – nem meglepő módon – nem a verseivel találkozhatunk, hanem saját életéről, betegségéről, annak megéléséről olvashatunk. Csakúgy, mint az előző könyv témájánál is, a II-es típusú cukorbetegség is sokakat érint hazánkban, és szintúgy a megfelelő életmóddal megelőzhető, illetve a tünetei enyhíthetőek. Ajánljuk azoknak, akik szintén ezzel a betegséggel élnek – hiszen könnyebb úgy megélni valamit, ha tudjuk, hogy mások is hasonló gondolatokkal, élethelyzetekkel küzdenek.

Megvásárolható: 3 499 Ft (Partvonal kiadó)

7. Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!

Egy egészen rendkívüli történet jelenik meg szemünk előtt a könyv sorait olvasva. Tamás Rita újságíró fiatal felnőtt kora óta küzd a pánikbetegséggel, ami mellett rengeteg egyéb lelki és fizikai nehézséggel kellett szembe néznie élete során. A kényes kérdéseket sem kerülgetve fedi fel a betegséggel folytatott küzdelem által meghatározott életének titkait, és mutatja meg nekünk és sorstársainak, hogy neki mi jelentette a kiutat, a megoldást, hogy az ijesztő tüneteket kezelni tudja. Rita ma már egy több mint negyvenezer követővel rendelkező aktív közösségi oldalt tud magáénak, amellyel elsősorban, de nem kizárólag a pánikbetegséggel élő embereket segíti a túlélésben. Története rendkívül inspiráló, ajánljuk mindenkinek.

Megvásárolható: 3 999 Ft (Jaffa kiadó)

8. Kádár-Papp Nóra: Gyerünk, anyukám!

Ez a kiadvány egészen különleges ebben a listában. Hasonlóan az előző két ajánlott könyvhöz, ez sem tartalmaz recepteket – legalábbis, ha ételekre gondolunk. De tartalmaz „recepteket” a kisgyermekes édesanyák mindennapi életéhez, motivációjához. Nóra háromgyermekes édesanyaként a kicsikkel otthon töltött idő alatt ébredt rá arra, hogy GYES-en lévő szülőként mennyire beszűkülhet a világ. Mozogni szeretett volna, de ideje nem volt elmenni otthonról – ezért edzőként létrehozta a Gyerünk, anyukám online videós-tornázós oldalt. A vállalkozás hatalmas siker lett, az ország minden részéről, és külföldről is csatlakoztak édesanyák (és édesapák), akik az otthonlétük alatt szerettek volna mozogni, egészségesen élni. Az évek alatt azonban a Gyerünk, anyukám több lett, mint egy online edzős oldal, hatalmas, aktív közösség épült köré, ahol a tagok egymást motiválják és inspirálják. A csapat fő motivációs lelke Nóra – ebben a kiadványban pedig azokat az írásait találhatjuk meg, amelyekkel segít abban, hogy a kisgyerekes, a világból kicsit kirekesztett szülők visszanyerjék önbizalmukat. Ajánljuk mindenkinek, aki volt már kisgyerekes, vagy, aki épp kisgyerekes, vagy aki tervezi, hogy az lesz.

Megvásárolható: 4 390 Ft (Tea kiadó)

9. Andrew Kastor: Készülj fel életed első maratonjára!

Ma már egyre több futóverseny kerül megrendezésre az országban, és akár tízezrek is részt vesznek egy-egy nagyobb versenyen. A futás mára nem egy különleges, hanem sokak számára elérhető sport lett – nagyon sokan választják ezt első mozgásformájukként. Aztán van, akit elragad a szerelem, és egyszer csak azon kapja magát, hogy felüti a fejében a maratoni táv lefutásának gondolata. Andrew Kastor olimpiai futóedző könyve nekik lehet a felkészülésben nagy segítség, hiszen egy 20 hetes, átfogó edzéstervet tartalmaz. A részletes edzéstervet tartalmazó fejezet előtt hasznos tippeket kapunk többek között a felszerelésről, a helyes futótechnikáról, az erőnléti edzésekről. Ajánljuk mindenkinek, akit érdekel a futás és fontolgatja a maratoni távon indulást.

Megvásárolható: 3 999 Ft (Alexandra kiadó)

10. Ambrus Éva: Anya, kérek még!

Sok édesanyának okoz nehézséget kisgyermeke táplálása. Gondoljunk akár csak a szilárd ételek bevezetésére, a hozzátáplálás megkezdésére, vagy akár arra, hogy miként táplálhatjuk egészségesen totyogónkat. Ambrus Éva könyve ezekben a kérdésekben ad segítséget, elméleti információkkal támogatja az ismeretek elmélyítését, és 118 izgalmas recepttel segíti a hétköznapi étkeztetést. Ajánljuk azoknak, akiknek iránymutatásra van szükségük a hozzátáplálásban vagy akik még e különleges időszak előtt állnak.

Megvásárolható: 3 990 Ft (BOOOK kiadó)

11. Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra!

Azzal ma már mindannyian tisztában vagyunk, hogy – jelentősen – csökkentenünk kell a műanyag-felhasználásunkat. Ez a kis könyv 101 praktikus tanácsot foglal össze erre vonatkozóan, amelyeket bármelyikőnk megvalósíthat a hétköznapokban. Mi helyett mit használjunk a szépségápolásban, mi az, amire valójában nincs is szükségünk, hogy tegyük műanyagmentessé otthonunkat, mire figyeljünk utazáskor – többek között ezeket a fontos területeket tekinti át ez a kiadvány. Ajánljuk azoknak, akik szeretnének tenni a bolygó fenntarthatóságáért.

Megvásárolható: 2 390 Ft (Central könyvek kiadó)

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!