Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Proteinszelet: tökéletes edzőtárs vagy felesleges kalóriabomba?

Egyszerű, gyors, könnyű megoldások edzés előtt vagy után - de kérdés, hogy valóban szükség van-e rájuk, és tényleg egészségesek-e. A szakember véleménye a proteinszeletekről.

Mindannyiunkkal megesik, hogy egész nap csak rohanunk, szinte észre sem vesszük, már el is ment a nap nagy része, és mi épp úton vagyunk a konditerembe vagy az aerobic-órára. Enni azonban nem volt időnk, arra pedig végképp nem volt módunk figyelni, hogy minőségi tápanyagokkal töltsük fel szervezetünket.

Vajon jogosan merül fel bennünk ilyenkor egy proteinszelet elfogyasztása, mint opció, vagy esetleg ezzel többet ártunk, mint használunk? Mi történik, ha nem bonyolítjuk túl a dolgot, és inkább csak bekapunk egy tartalmasabb csokit, hiszen az is tele van energiával?

Járjuk körbe kicsit alaposabban ezt a témát!

Mit tudnak ezek a fehérjeszeletek?

A proteinszeletekről elmondható, hogy édesek, csokisak, de a bennük található massza is finom, még a formájuk is nagyon hasonló a klasszikus társaikhoz képest, a választék pedig egyre szélesebb. Nagy előnye ezeknek a termékeknek, hogy manapság már viszonylag könnyen, akár útközben is beszerezhetőek, már drogériák polcain is találunk ilyet, amíg egy turmixot csak otthon, vagy a konditeremben tudunk összeütni.

Jobban tesszük azonban, ha nem általánosítunk, és vásárlás, de még inkább elfogyasztásuk előtt közelebbről megvizsgáljuk őket. Most ezt én megtettem helyettetek, és minden nagyobb táplálékkiegészítőket gyártó cégtől megnéztem egy-egy terméket, illetve egy drogéria „saját márkás” szeletét is, végül összehasonlítottam őket egy igen ismert és kedvelt mogyorós-karamellás-nugátos csokoládéval.

Méretük, kiszereléseik igen széles skálán mozognak, kapható 50, de 80 grammos változat is (viszonyításként: a Sport szelet, Bohóc, Szamba és társaik 31 grammosak), ezáltal az energiatartalmuk nagyon széles skálán mozog.

Azt gondolnánk, hogy egy proteinszelet esetén a fehérje lesz a legnagyobb arányban jelen a termékben, a 6 „delikvensből” azonban csupán két esetben volt nagyobb a fehérjetartalom a szénhidráténál. Ez persze nem feltétlen baj, hiszen a fehérje az izmok épülését, fogyókúra esetén azok megtartását szolgálja, a mozgáshoz szükséges energiát viszont a szénhidrátok biztosítják, azokat viszont érdemesebb lassan felszívódó formában, esetleg gyorsan felszívódó szénhidrátokkal kombinálva bejuttatni. Gondolok például némi gyümölcsre egy kis zabkeksszel…

Olvastad már?:

5 élelmiszer, amivel bánj óvatosan, ha fogyni szeretnél!

Magas fehérjetartalom – de mégis mennyire magas?

  • A szeletek esetében ez 24-40% között mozgott, ez azért egyértelműen magasabb, mint a húsok, a túró, vagy a sajt fehérjetartalma, azt azonban fontos tudnunk, hogy a túl magas fehérjebevitel veszélyes lehet a vesénkre nézve (mielőtt magas fehérjetartalmú diétába kezdesz, kérd ki dietetikus véleményét, aki pontosan meg tudja határozni a te egyéni szükségletedet).
  • A zsírtartalom meglepően magas ezekben a termékekben, 8-22% között mozog, a fehérjeshake-ek értékeinél jóval magasabb, még úgy is, ha azt tejjel rázom össze (rá nem vetemednék a vizes megoldásra, szeretek finomakat enni-inni, de ez személyes véleményem).
  • Sokan a proteinszeleteket egyfajta édességként, nyalánkságként fogyasztják, akár a csoki kiváltására, éppen ezért megvizsgáltam ebből a szemszögből is őket. Az egyik legkedveltebb amerikai csokoládéval összevetve azt találtam, hogy a karamellás finomság sokkal magasabb zsír- és szénhidrát-, azon belül hozzáadott cukortartalommal bír, fehérjetartalma cserébe elenyésző a proteinszeletekhez képest.

Akkor most igen vagy nem?

A válasz összetett, a lényeg a cél. A csokoládét testsúlycsökkentéskor mindenképpen érdemes kerülni, ha nem szeretnénk fogyni, akkor az édességek heti egyszer megengedhetőek. Cserébe a proteinszeletek pontos összetételével sem árt tisztában lennünk, mielőtt úgy döntünk, hogy ezzel váltunk ki egy uzsonnát, hiszen könnyen megemelhetik a napi kalóriabevitelünket, így akár hízásunkat is elősegíthetik. Ha azonban energiaszükségletünkhöz mérten választjuk ki a szimpatikus terméket, akkor hasznos társunk is lehet a mindennapokban.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ancsa131
Ancsa131 Tue, 2016-06-07 18:17

"Ha nem szeretnénk fogyni, akkor az édességek heti egyszer megengedhetőek.."
Ha valóban nem szeretnénk fogyni, akkor akár folyamatosan is ehetjük az édességet, nem? ;) (Ez persze csak vicc..:)