Iskolakezdési pánik: Mit egyen a gyerek?

A szeptembertől nemcsak a gyerekek félnek. Szülőként sem a kedvenc hónapunk: tankönyvek, leckék, különórák, szülőik, és persze a hétköznapok állandó kérdése: mit egyen a gyerek?

Hétköznapi rohangálás

Sajnos vége a nyárnak. Nincs több tábor, kézműves napközi, a nagyihoz sem lehet lepasszolni a gyerkőcöket. Nem elég, hogy mindent kinőtt, és vehetünk újat cipőből, nadrágból, kabátból, hogy a tankönyvcsomag lenullázza a bankszámlánkat, hogy balett-, hegedű- és nyelvórákat kajtathatunk, jön a mindennapi stressz is – mit adjak enni a gyereknek? Annak a gyereknek, aki napi nyolc órát az iskolában tölt, aki esetleg finnyás, és akinek nem elég reggeliről és uzsiról gondoskodni, a vacsoráját is meg kell oldani. Ja, és akinek a megfelelő táplálásáért, és egészségéért természetesen mi vagyunk felelősek.

Het menü: iskolakezdésre a legfinomabbakat! >>

Magyar ember evés közben nem beszél

Ez valószínűleg a legnagyobb badarság, amit valaha hallottam. Az étkezés az egyik legkellemesebb társasági összejövetel, ami főleg akkor fontos, ha a család egész nap külön volt, és az este marad élménybeszámolóra, problémamegoldásra, beszélgetésre. Na meg, hiába csomagoltunk uzsonnát a gyerkőcnek, mégiscsak ez az az étkezés, amikor látjuk is, hogy mit eszik a kölök. Persze egyáltalán nem egyszerű a hétköznapokba a munka és gyermeknevelés mellé még a főzést is beilleszteni. Lényeg, hogy lehetőleg gyors és egészséges fogásokat készítsünk, ami kompenzálja azt, hogy sokszor napközben nem tudjuk, mit eszik a lurkó.

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba? >>

Terülj-terülj, asztalkám!

Bármit készíthetünk, saját kreativitásunkon múlik csak, hogy mindennap valami újdonsággal kedveskedjünk a gyermeknek. Hogy ez sikeres is legyen, arra viszont van pár ötletünk!

  • Nem kell erőltetni a gyereket, hogy egyen, de napi legalább egy meleg ételre szüksége van! Mivel a menzán sokszor nem esznek, igyekezzünk egyszerű, tápláló meleg ételt készíteni vacsorára.
  • Az egészséges nem egyenlő a méregdrága bióval! Legyen gyakran főzelékféle, saláta, egyszerű húsétel, rakott zöldség. Ha a gyerek nem szívesen eszi valamelyiket, dobjuk fel egy jópofa öntettel, feltéttel, vagy a tálalással.
  • Kerüljük a félkész termékeket! A gyors nem azt jelenti, hogy mirelitből készüljön a vacsora. Sokszor se nem olcsóbb, se nem gyorsabb az üveges megoldás!

Ételek 1530 perc alatt >>

  • A gyerekek általában ragaszkodnak azokhoz az ízekhez, melyeket megszerettek. Egy paradicsomos tésztával, egyszerű főzelékkel, sült husival valószínűleg nem nyúlunk mellé. Újítani persze lehet, hiszen vannak lurkók, akik kifejezetten szeretnek kóstolgatni!
  • Nagy a kísértés, ha hazafelé az iskolából hamburgerért vagy más gyorskajáért könyörög. Nagyritkán engedhetünk nekik, de inkább készítsük el otthon a házi verzióját!
  • A gyerekek általában imádják a tésztát, de azért próbáljunk meg belecsempészni valami zöldséget vagy húsfélét minden nap.
  • Este már ne etessük édességgel! A sütik, torták, édes krémek maradjanak meg hétvégi jutalomnak. Ha maradt a hétvégéről, nem baj, de ne álljunk neki szerda este 7-kor egy csokis szeletnek.
  • Ha nem akar meleget enni, akkor se hagyjuk lefeküdni üres gyomorral. Egy alma, pár szem dió és sajt tökéletes és egészséges vacsora - de lehetőleg ne a tv vagy a számítógép előtt egye meg!

Vacsorareceptek >>

A rovat további cikkei itt >>

Gréti: Balaton-parti gyermeketetés >>

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek