Így ittam sajttortát!

A sajttorta az az édesség, melyre mindenkinek van egy tuti receptje, aztán a nagy kavarodásban és a leírások sokféleségében elég nehézzé válik a kiigazodás.

Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval

Számomra is feltérképezetlen terület volt eddig ez a desszert, annak ellenére, hogy sok helyen kóstoltam már és lettem lenyűgözve a gazdag, krémes, ugyanakkor nagyon könnyű tortaszeletektől.

Az eredeti, New York városának nevét viselőt torta már az elnevezés által is világkarrierre predesztinálódott, persze az eredeti, cream cheese alapanyagot elég nehéz beszerezni. Sok-sok recept átböngészése után arra jutottam, hogy az aranyárban mért, klasszikus natúr krémsajt helyett a nem sokkal, de valamelyest olcsóbb mascarponéhoz fordulok. Számos receptet találtam a gasztroblogokat böngészve, ahol ezt a zsíros krémsajtot használják a tortához, így megnyugodtam, hogy várhatóan siker koronázza a konyhai fáradozásaimat.

Ehhez képest sajnos nem sikerült életem első, nagyobb anyagi befektetést megélt sajttortája. Kilencven dekányi mascarponét, tejszínt, vaníliát, citromhéjat fektettem a műveletbe, egészen pontosan a vajas kekszalapra. A receptben a fixáló hozzávalót a kukoricaliszt jelentette, de sajnos nálam nagyon nem vált be.

Még több sajttorta receptje

NoSalty torta

Negyvenperces sütési idő után sem szilárdult meg a torta belseje, gondoltam, hogy az éjszaka folyamán talán összeáll majd és reggel boldogan fogom rácsorgatni a szilárd sajttortára a közben elkészült gyümölcsszószt. Na, nem így lett, a torta teteje ugyan szép lett, de belül teljesen folyékony maradt. Elkeseredésemben arra jutottam, hogy keményítőt kellett volna valószínűleg használnom, újító szellemmel én éppen nem ezt választottam, hanem a kukoricalisztes leírást. Na, ez volt a hiba. A rengeteg hozzávaló kárba veszett, kikanalazni tudtuk csak a tortaformából, amin egyébként jót nevettünk, a szomorúságom meg azért szép lassan feloszlott.

Nagyon fontos, hogy a tortaformát bugyoláljuk alufóliába, különben a forma oldalán, a kis réseken kifolyik a megolvadt krém és odaég a sütőben. Várom a tapasztalatokat, kinek hogyan sikerült fixálnia a sajttortát!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek