Így ittam sajttortát!

A sajttorta az az édesség, melyre mindenkinek van egy tuti receptje, aztán a nagy kavarodásban és a leírások sokféleségében elég nehézzé válik a kiigazodás.

Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval

Számomra is feltérképezetlen terület volt eddig ez a desszert, annak ellenére, hogy sok helyen kóstoltam már és lettem lenyűgözve a gazdag, krémes, ugyanakkor nagyon könnyű tortaszeletektől.

Az eredeti, New York városának nevét viselőt torta már az elnevezés által is világkarrierre predesztinálódott, persze az eredeti, cream cheese alapanyagot elég nehéz beszerezni. Sok-sok recept átböngészése után arra jutottam, hogy az aranyárban mért, klasszikus natúr krémsajt helyett a nem sokkal, de valamelyest olcsóbb mascarponéhoz fordulok. Számos receptet találtam a gasztroblogokat böngészve, ahol ezt a zsíros krémsajtot használják a tortához, így megnyugodtam, hogy várhatóan siker koronázza a konyhai fáradozásaimat.

Ehhez képest sajnos nem sikerült életem első, nagyobb anyagi befektetést megélt sajttortája. Kilencven dekányi mascarponét, tejszínt, vaníliát, citromhéjat fektettem a műveletbe, egészen pontosan a vajas kekszalapra. A receptben a fixáló hozzávalót a kukoricaliszt jelentette, de sajnos nálam nagyon nem vált be.

Még több sajttorta receptje

NoSalty torta

Negyvenperces sütési idő után sem szilárdult meg a torta belseje, gondoltam, hogy az éjszaka folyamán talán összeáll majd és reggel boldogan fogom rácsorgatni a szilárd sajttortára a közben elkészült gyümölcsszószt. Na, nem így lett, a torta teteje ugyan szép lett, de belül teljesen folyékony maradt. Elkeseredésemben arra jutottam, hogy keményítőt kellett volna valószínűleg használnom, újító szellemmel én éppen nem ezt választottam, hanem a kukoricalisztes leírást. Na, ez volt a hiba. A rengeteg hozzávaló kárba veszett, kikanalazni tudtuk csak a tortaformából, amin egyébként jót nevettünk, a szomorúságom meg azért szép lassan feloszlott.

Nagyon fontos, hogy a tortaformát bugyoláljuk alufóliába, különben a forma oldalán, a kis réseken kifolyik a megolvadt krém és odaég a sütőben. Várom a tapasztalatokat, kinek hogyan sikerült fixálnia a sajttortát!

Hozzászólások (2)

Bettymami

Szerintem egy elírás történhetett és kukoricakeményítö kellett volna. De ez csak az én véleményem...:) Az én Gyümölcsös mascarponés sajttortamban csak a tejszín van habfixálóval fölverve és az megy a cukros mascarponehoz és ennyi. Sütve sincs, csak jól lehütve...:) Többször készült, jól bevált recept...legalábbis nálunk. Üdv.Betty

Törölt felhasználó

Olyan sokáig kísérleteztem mindenféle sajttortákkal, amiket sütni kellett..és bár finomak voltak, engem leginkább a sült túróra emlékeztettek, nem nyújtották azt az igazi sajttorta-katarzis élményt:D Aztán egyszercsak Hollandiában megtaláltam(illetve kóstoltam) a tökéletest! Monchou-cheesecake-nek hívják, a nevét a sajtról kapta amib?l készítik. És nem, nem mascarpone, hanem leginkább a bizonyos amerikai városról elnevezett tejszínes krémsajthoz hasonlít!(szerencsére ennek pénztárcakímél? variánsait megtalálhatjuk különböz? diszkont áruházláncok polcain) Maga a sajttorta a szokásos zabkekszes-vajas alap, melyre fele-fele arányban krémsajt és felvert tejszín keveréke jön, némi cukorral, vaníliás cukorral és zselatin fixxel kikeverve. Erre kerül a tetsz?leges gyümölcsös réteg(nálam általában meggylekvár kicsit felmelegítve-h?lés közben szépen visszazselésedik, így a torta tökéletesen szeletelhet? lesz:)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.