Így ittam sajttortát!

A sajttorta az az édesség, melyre mindenkinek van egy tuti receptje, aztán a nagy kavarodásban és a leírások sokféleségében elég nehézzé válik a kiigazodás.

Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval

Számomra is feltérképezetlen terület volt eddig ez a desszert, annak ellenére, hogy sok helyen kóstoltam már és lettem lenyűgözve a gazdag, krémes, ugyanakkor nagyon könnyű tortaszeletektől.

Az eredeti, New York városának nevét viselőt torta már az elnevezés által is világkarrierre predesztinálódott, persze az eredeti, cream cheese alapanyagot elég nehéz beszerezni. Sok-sok recept átböngészése után arra jutottam, hogy az aranyárban mért, klasszikus natúr krémsajt helyett a nem sokkal, de valamelyest olcsóbb mascarponéhoz fordulok. Számos receptet találtam a gasztroblogokat böngészve, ahol ezt a zsíros krémsajtot használják a tortához, így megnyugodtam, hogy várhatóan siker koronázza a konyhai fáradozásaimat.

Ehhez képest sajnos nem sikerült életem első, nagyobb anyagi befektetést megélt sajttortája. Kilencven dekányi mascarponét, tejszínt, vaníliát, citromhéjat fektettem a műveletbe, egészen pontosan a vajas kekszalapra. A receptben a fixáló hozzávalót a kukoricaliszt jelentette, de sajnos nálam nagyon nem vált be.

Még több sajttorta receptje

NoSalty torta

Negyvenperces sütési idő után sem szilárdult meg a torta belseje, gondoltam, hogy az éjszaka folyamán talán összeáll majd és reggel boldogan fogom rácsorgatni a szilárd sajttortára a közben elkészült gyümölcsszószt. Na, nem így lett, a torta teteje ugyan szép lett, de belül teljesen folyékony maradt. Elkeseredésemben arra jutottam, hogy keményítőt kellett volna valószínűleg használnom, újító szellemmel én éppen nem ezt választottam, hanem a kukoricalisztes leírást. Na, ez volt a hiba. A rengeteg hozzávaló kárba veszett, kikanalazni tudtuk csak a tortaformából, amin egyébként jót nevettünk, a szomorúságom meg azért szép lassan feloszlott.

Nagyon fontos, hogy a tortaformát bugyoláljuk alufóliába, különben a forma oldalán, a kis réseken kifolyik a megolvadt krém és odaég a sütőben. Várom a tapasztalatokat, kinek hogyan sikerült fixálnia a sajttortát!

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!