Így legyen lapos hasad karácsonykor!

Karácsonyi menü terén ahány ház, annyi szokás, mégis szinte biztos, hogy legtöbbünknél jelentős szerep jut a nem épp kímélő töltött káposztának, esetleg a disznótorosnak.  

Narancsos lilakáposzta recept

Közeleg a karácsony, biztos vagyok benne, hogy a NoSalty olvasóinak nagy része már az ünnepi menü összeállításán gondolkozik. Hazánkban az ünnepi asztalra hagyományosan kerül valamiféle káposzta - édes vagy savanyított változatban, töltve, vagy köretként húsételek mellé.

A puffadásért felelős alapanyagok

A káposzta amellett, hogy egy olcsó, sokféleképpen elkészíthető zöldség, azok közé az alapanyagok közé tartozik, amely az emberek többségénél puffadásos tüneteket okoz. Ez nem csak az ünnepi időszakban, egyik vendégségből a másikba csöppenve okozhat kellemetlen perceket, hanem az otthon vagy a munkahelyen töltött hétköznapokban is. Hasonlóan a káposztához akad még néhány zöldség, amelyek puffasztó hatásukról ismeretesek: ilyenek például a hüvelyesek - a fejtett bab, a zöldbab, a lencse, a sárga- és csicseriborsó, a zöldborsó illetve a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta. Természetesen ezen alapanyagok mellett lehetnek mások is, amelyekre egyénileg érzékenyek vagyunk, de az itt felsoroltakat tekinthetjük azoknak, amelyek sajnos szinte mindenkit kivétel nélkül felpuffasztanak.

Ezeket olvastad már?

Mennyire lesz puffasztó az ünnepi menü?

A kellemetlen, feszülő, esetenként fájdalmas hasi tüneteket megelőzhetjük a gondos alapanyagválasztással, a megfelelő ételek elkészítésével. Ebben a választásban segítjük olvasóinkat a NoSalty receptjeire épülő Puffadás-kalkulátorunkkal, amelyben az egyes elfogyasztandó ételeket megadva kiderül, hogy a menü elfogyasztása után milyen mértékű puffadással számolhatunk.

Amennyiben puffadásos tünetei az elfogyasztott ételektől függetlenül vagy huzamosabb ideig fennállnak, feltétlenül forduljon háziorvosához vagy gasztroenterológushoz!

Címlapról ajánljuk

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Nosalty

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!