Így készül a legfinomabb császármorzsa - több módszert is mutatunk

Gyors, kiadós és mutatós: ilyen a császármorzsa. Nézzük, honnan érkezett hozzánk a receptje, és milyen formáit ismerjük! Neked melyik a kedvenced?

Ez az eredetileg zsírban és serpenyőben sült tésztadesszert a császári Ausztriából jutott el a Monarchia összes országába. Nem tudom, hogy mások is úgy magukévá tették-e, mint mi, itt, Magyarországon, de egy biztos, a császármorzsa olyan, mintha mindig is a miénk lett volna.

Gluténmentes császármorzsa gyors, fahéjas szilvalekvárral - recept itt!

Névváltozatai: császármorzsa, smarni, daramorzsa, grízsmarni.Szeged környékén pedig cicvara vagy csicsvara névre hallgat. Ezt a szerb čičvara után tévesen vettük át, mert ez az étel valóban búzadarából készül, de inkább a puliszkához hasonló étel.

Nézzük meg, milyen az originális recept, és milyen egyéb formában ismerjük még ezt a finomságot!

Az osztrák schmarrn

Ehhez a változathoz nem grízt, hanem lisztet adunk. Tulajdonképpen egy palacsintatésztához hasonló keverékre lesz szükségünk, amibe ugye több tojás kerül, mint a simába. Sőt, szétválasztva, a fehérjét habbá verve, a sárgáját a cukorral kifehérítve kerül a tojás a tésztába.

A magyar morzsa

Valószínűleg mi jobban szeretjük az egyszerűbb és kiadósabb végén megfogni a ételeket, ezért lehet az, hogy a magyar morzsa grízzel készül. Tovább kell aprítani, mint az osztrák társát, hogy jól átsüljön, és ahol csak lehet, megpiruljon. Nem lacafacázunk a tojások szétválasztásával, egyben kerülnek a tésztába.

Nagyobb darabokban sütőben

Az élelmességünk nem ismer határt: hogy ne kelljen folyamatosan a tűzhely mellett állni, betehetjük a sütőbe is a császármorzsát. Néha kihúzzuk, daraboljuk, forgatjuk, majd visszatolva tovább pirítjuk, a megfelelő szín eléréséig.

Még ízletesebb morzsa

Ha részletekben sütjük, a palacsintához hasonlóan serpenyőben, és két lapos végű fakanállal feldarabolva pirítjuk készre, akkor érhetjük el a legjobb állagot. Viszont itt sietni kell, hogy menet közben ne száradjon ki a már kész rész. Nagyobb mennyiségnél nem ajánlott módszer!

Gluténmentes császármorzsa gyors, fahéjas szilvalekvárral - recept itt!

Gluténmentesen

Manapság egyre több embernél jelent problémát a fehérliszt, így a búzadara emésztése, ezért olyan alternatív alapanyagokhoz nyúlnak, mint a kukoricaliszt, a rizsliszt, a zabpehelyliszt vagy a kókuszliszt, illetve a gluténmentes lisztkeverékek valamelyike. Ezekkel mindenképpen más lesz a császármorzsa elkészítésének az ideje és a végeredmény íze, de látványra hasonlatosat tudunk létrehozni.

Tálald körtekompóttal - recept itt!

Ízesítések

Magába a tésztába is kerülhet: darált dió, mák vagy mandula, túró és citromhéj , rum, alma, vagy mazsola, de az igazi ízesítést a morzsához készített szósszal oldhatjuk meg:

  • Alapjáraton lekvárt, méghozzá baracklekvárt teszünk a porcukrozott édességre. Ezt jó, ha picit összeturmixoljuk és felmelegítjük, hogy ne hűtse vissza azonnal a desszertünket.
  • Ausztriai síelések kedvence az almaszószos császári morzsa.
  • Málna- és eperöntetes, lekváros változatai léteznek, de tulajdonképpen bármilyen gyümölcsszósszal leönthető.
  • Fentieken kívül ajánlott kipróbálni vaníliasodóval, hiszen, ha az aranygaluskánál működik, akkor itt is fog.
  • Valamint könnyedebb vizekre evezve egy kis joghurttalvagy simán tejföllel is próbálkozhatunk. Ezt aztán mindenki, saját maga belátása szerint ízesítheti, édesítheti.

Miben süssük?

Vajban sütve a legfinomabb. Barnított vajjal pedig isteni. Akik a tej valamely alkotóelemére allergiásak, készíthetik napraforgóolajon, vagy kókuszolajon.

Tálalási tipp

A császármorzsát mindig a lehető legfrissebben tálaljuk! A serpenyőből egyből a tányérra, és onnan a címzett elé, az asztalra kerüljön, így csíphetjük el a legjobb formájában.

MÉG TÖBB CSÁSZÁRMORZSARECEPTET ITT TALÁLSZ!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek