Így készül az utánozhatatlanul finom birsalmasajt

Elkészítése időigényesebb, mint az almáé, de cserébe teljesen új és izgalmas ízvilágú ételeket, sütiket készíthetsz vele. Itt az ősz, ne hagyd ki a birsalmát!

A birsről mindenkinek az a furán kemény, édesen fanyar ízű furcsaság jut eszébe, amit birsalmasajtnak hívunk, pedig nem csupán erre jó ez az extravagáns küllemű finomság. Most picit elmélkedünk róla, és remélhetőleg új kihívásoknak tekinthető recepteket is mutatunk hozzá, hiszen az év ezen szakaszában kötelezően ajánlott a fogyasztása.

Birs - latin nevén Cydonia Oblonga

Birs és alma viszonya

Hasonlóságok: a rózsafajták családjába tartoznak, és mindkettőt az illatos, ízletes gyümölcséért termesztik. Többek között szuper kompótot, pitét, szószt és még pálinkát is készíthetünk belőlük.

Különbözőségek: a birs héja vastagabb, húsa sokkal keményebb, így a vele való munka is hosszabb, időigényesebb. “Sajtot“ csak birsből készítünk, amit sokkal tovább tudunk tárolni, mint pirosabb társát.

Tudtad?

A magyar birs elnevezés a vastag héjú, almaszerű termésre utal. Érdekessége, hogy egy és ugyanazon növény teremhet egyik évben körte, másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Ezért beszélhetünk birsalmáról és birskörtéről is.

Birsreceptek a Nosalty ajánlásával:

Birsalmasajt

Nem múlhat el az ősz birsalmasajt nélkül. A piacok pultjai roskadoznak az egyedi megjelenésű gyümölcstől, ideje lesz hát beszerezni párat belőlük! A recept lesz a következő kardinális kérdés, mert ahány ház, annyiféleképpen készítik ezt a szeletelhető finomságot. Ha nincs egy családi, jól bevált leírás, nem érdemes hezitálni, el kell kezdeni az első jónak tűnővel, aztán próbálgatni, amíg megtaláljuk a nekünk legjobban tetszőt.

Készítési dilemmák

1. Héjjal vagy anélkül?

A birs héja, illetve magháza tartalmazza a legtöbb kocsonyásodásért felelős pektint, tehát nem érdemes meghámozni. A barna foltokat viszont vágjuk ki a héjból. Ha mégis nagyon szeretünk nehezen hámozható gyümölcsökkel bajlódni, akkor héj nélkül is elkészíthetjük a birsalmasajtot, csak hosszabb ideig tart majd a besűrítése.

A csodálatos színű, friss birsalmasajt - a receptet itt találod!

Nosalty-tipp:

Ha biztosra szeretnél menni, először külön főzd meg a magházat kevés vízben, és ezzel a főzőlével főzd, majd pürésítsd a megpuhult birset héjastul, így további rotyogtatás után garantáltan besűrűsödik.

2. Hogyan ízesítsük?

A barnulás ellen és a pikantéria végett érdemes egy kis friss citromlevet hozzáadni. Ha itt nem állnánk meg az ízesítésben, adhatunk még a főzővízhez további ízesítőket is: ahogy az almának, úgy a birsnek is jól áll a fahéj és a szegfűszeg.

+1 birsalmasajt-ízesítő:

Ha életed legjobb birsalmasajtját szeretnéd elkészíteni, keverj hozzá főzés közben egy kevés jól megpirított diót, a legszebb őszi ízélményt kapod!

3. Mennyire kell édesíteni?

Ez a birsalmasajt készítésének legvitatottabb pontja. Vannak, akik a birspüré nettó súlyával megegyező mennyiségre esküsznek, mások a gyümölcsvelő nettó súlyának 60-80%-ára csökkentik a hozzáadott cukrot. Ez abszolút ízlés kérdése, de talán a legjobb, ha többször többféle cukormennyiséggel is kipróbáljuk.

Mikor mondhatjuk, hogy elkészült?

Két módszerrel is megállapíthatjuk, hogy lezárhatjuk-e már a lángot alatta vagy sem.

1. Az egyik, ha egy kanalat belemerítünk a pürébe, és felfelé irányban kihúzzuk belőle. Ha rajtamarad a massza, akkor elkészült.

2. A másik módszer, hogy kikanalazunk egy pici adagot, amit egy tányérra cseppentünk. Ha ez ott meg is dermed abban a minutumban, semmi kétség, mehet a massza a formába.

Hogyan és hol tároljuk?

Az őzgerincben kidermesztett birsalmasajtot csomagoljuk sütőpapírba, így szárítsuk. Hűvös kamrában sokáig eláll. Ha nincs kamránk, spájzunk, akkor marad a hűtő, de fogyasztás előtt vegyük ki kicsit melegedni, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb!

Birsalmasajt a nemzetközi porondon

A színtiszta igazság az, hogy bármennyire is gondolnánk, hogy a birsalmasajt hungarikum, ez nem igaz! Spanyolországban például membrillo néven ismert, és érett sajtok társaságában fogyasztják. Érdemes kipróbálni!

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Címlapról ajánljuk

További cikkek