Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mostari cicvara

Mostari cicvara
Mostari cicvara
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptam ma a kérdést, tudom-e a čičvara/cicvara (csicsvara) receptjét, vagy tudom-e, hogy mi az?
A téma azonnal adott volt a következő tényfeltáró nyomozáshoz, ami közben vadul pötyögve a szerb-magyar szótárt, próbáltam fellelni a változatokat.
Császármorzsának hiszik - legalábbis Magyarország déli vidékein ezzel a névvel illeték a búzadarát tartalmazó, mai napig császármozsaként futó változatot. Ezt is ezerféleképpen készítették, volt olyan, amit sűrűre gyúrtak, majd csipetkeként szaggatva serpenyőbe sodorták, megpirították, és ezt ették retekkel, újhagymával.
Mégsem ez a cicvara. Eredetileg egy szerb étel, úgy készül, mint a puliszka/polenta, és tojást is ütnek bele. Eszik reggelire mindenféle jóval. Ez nem nagyon mozgatott meg, annyira azért nem rajongok a puliszkáért, viszont találtam egy ehetőnek hangzó változatot, amit Mostar városának környékén készítenek.
Laktató és gyors. Új kedvencre tettem szert.
Ti mit ismertek cicvaraként?
 

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Az eredetinél nem jár hagyma a krumplihoz. Én viszont nagyon szeretem a hagymás tört krumplit, így ez került alá. De azért még el tudom képzelni egy kis füstölt szalonnával zsírjára pirítva, megcsurgatva...
Az adag /fő értendő!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit akár héjában, akár már felkockázva, feltesszük sós vízben főni. (Felkockázva hamarabb megfő.)
  2. Amíg puhul, hagymát pirítunk olajon. Ha megpirult, hozzákeverjük a durvára tört krumplit.
  3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Beletesszük a lisztet, egyszer felforraljuk.
  4. Hozzáöntjük a tejszínt, sűrűre főzzük, ha nagyon összeállna, tejjel higítjuk óvatosan (2-3 ek). Sűrűn krémesnek kell maradnia.
  5. Belemorzsoljuk a túrót, sózzuk-borsozzuk bőven, majd a krumplira öntve forrón tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 43 437
elküldve: 1
receptkönyvben: 626
elkészítve: 14/24
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
adag: 1 főre
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: szerb
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

túrós krumplikása, hagymás törtkrumpli túróval, szerb krumplis kása

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szajci
Szajci / szajci Tue, 2014-08-19 20:47

baranyai bosnyákként nekem a cicvara (ejtsd cicvárá) egyszerű tojásrántotta.

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Fri, 2012-02-24 08:02

sziasztok!
A sterc megütötte a szememet, amíg nem kerültem Somogy megyébe, addig nem hallottam soha erről az ételféleségről. Ott figyeltem fel rá, mi is csináltuk otthon, de egyszerüen daramorzsának hívtuk, ha nem is darából hanem lisztből készül. Ma már nem idegen a szó, de ritkán csinálom, mindig valami más kerül az asztalra, pedig finom étel.
Vali

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-11-02 21:11

No, én semmit nem ismerek cicvaraként, de ha ezt a nagyon gusztusos kajcit kipróbálom, akkor eme hiányosságom is kipipálandó...:-) Nekem ez nagyon tetszik!

fukszia
fukszia Fri, 2011-10-07 18:45

Kedves Eszter! Nagyon jók a receptjeid, sűrűbben fogok "benézni" hozzád!

demenybandi
demenybandi / demenybandi Thu, 2010-07-08 13:00

Ha-ha-ha!
Rendben, a hétvégén megcsinálom, és felrakom az eredeti "népi szöveggel", meg a mai fordítással is, csakhogy mindenki értse!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-07-08 12:57

De jó ötlet!
Tedd fel, szerintem nagyon sokan kiváncsiak lennének.
Egyébként is: tessék csak szépen főzni nekünk, nem csak itt tartogatni a tarsolyodban! :-D

demenybandi
demenybandi / demenybandi Thu, 2010-07-08 12:41

Olvasva a storyt, nagyot nevettem!
De felteszem az én kérdésem:
Tudod-e mi az a LISZTES STERC? Tényfeltáró nyomozásnak elegendő?

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-07-08 12:52

Jaj, Bandi, ne tedd ezt velem.... :-D
Oké, felveszem a listára és utánajárok.

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-07-07 20:33

Esztikém, manapság már csak ritkán ülök gép elé - így aztán alig-alig látom a NoSalty-t. De EZT a receptet meg kellett néznem magamnak és elárulhatom, nem is igazán lepett meg, hogy a TE neved látom alatta. Ahogy az sem, hogy Dacotáé az első hozzászólás. :-)) Ti ketten, Jányok, nagyon egy húron pendültök! :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-07 18:51

Juj, imádom, imádom! Már a neve is gyönyörű, meg vagyok veszve ezekért a népi kosztokért meg tájnyelvi elnevezésekért. :)
Én táplálkozás órákon ezzel a tojásos, puliszka szerű verzióval találkoztam, mikor be kellett nyalni, hogy ugyanazt az alapkulimászt hogyan nevezik szinte megyénként máshogy...az egyetlen értelmetlen adathalmaz volt az egyetem alatt, amit szívesen tanultam :D
Köszönöm a receptet, meg az újabb népi kosztot! :D
Puszi:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-07 23:19

Jaj Nórám, az érdem mindenképpen Bendié, aki megkérdezte, mi az. Ő indított el a recept felé vezető úton. :-) Aztán már csak szótárazni kellett - és megenni.
Örülök, hogy tetszik!
Puszillak!

973
burgonya 3 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
vaj 5 dkg
finomliszt 1 csapott ek
habtejszín 1 dl
tej 1 ek
tehéntúró 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint