A húsvéti hidegtálak egyik elengedhetetlen eleme a töltött tojás. Ez a klasszikus fogás számos ízesítéssel elkészíthető, és igazi műremekeket lehet belőlük csinálni, gondoljunk csak a régi, képes szakácskönyvek hidegtálas receptjeire, ahol még csillagformájú habzsákkal nyomták ki a hosszú csíkokban kanyargó tojásos tölteléket a kemény fehérjeágyba...
Az idők változnak, az emberek pedig kíváncsiak lesznek az új ízekre, variációkra. A nosztalgikus töltött tojás receptjét újragondolva született meg ez a színes, fűszeres hideg fogás, amely reggelire, ebédre és vacsorára (vagy akár mindhárom alkalomra) is tökéletes választás lesz!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/lq/Pe/wIBbEVKiL6zb5xepmMSYvuuULxQvRAEzF5XQ8l9s.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=14c8b9c4677839b1c91d493462e0919c)
Hogyan lesznek ilyen színesek a tojásaink?
A főtt tojások elkészítéséhez erre lesz szükséged: 15 db tojás, 1 db cékla (lereszelve), 6 dl víz (langyos), 3 evőkanál cukor, 1 dl ecet, 1 teáskanál só
A lereszelt céklát leöntjük a sós, cukros, ecetes vízzel. Állni hagyjuk körülbelül 20 percet, majd leszűrjük a levet (akár ki is nyomkodhatjuk a céklát, de gumikesztyű legyen kéznél).
A tojásokat hideg vízben tegyük fel főni, várjuk meg, míg enyhén felforr a víz, majd vegyük le a tűzről, takarjuk le. Hagyjuk a vízben kihűlni, nagyjából annyira, hogy meg tudjuk őket pucolni.
Az elkészült pácba a készre főtt tojásokat tetszés szerint egyben hagyva vagy félbevágva áztassuk be. A felezett tojásokat értelemszerűen a sárgájuk nélkül. (Ezeket tegyük félre a töltelékhez.) Készíthetünk 6, 7 vagy 8 perces tojásokat is. Azoknak lágyabb a közepe, úgyhogy őket inkább egyben pácoljuk.
Sőt készíthetjük úgy is, hogy a főtt tojásokon a rajtahagyott héjat „szilánkosra” törögetjük, így, miután beáztattuk, a tojások kívül márványosak lesznek.
A pácban a tojások egy-két óra alatt már látványosan megszíneződnek, de hagyhatjuk állni akár egy egész éjszakán át, ha intenzívebb színt szeretnénk. Miután elértük a kívánt színt, szűrjük le a tojásokat, és papírtörlővel szárítgassuk meg őket. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/h9/3f/bAQo6BdAr8a9RUnk1Xft3K2eoodSimWehmhskqtD.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2d87b44fb69423405a49a254b7a7a853)
És mi minden kell a töltelékhez?
4 evőkanál majonéz, 150 g krémsajt, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál curry por (opcionális), 1 evőkanál kurkuma (színe végett), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 g zselatin (+ 2- 3 evőkanál víz), 1 kávéskanál füstölt pirospaprika (plusz a dekoráláshoz), 50 g csíra (dekoráláshoz (opcionális)), 6 szál snidling (dekoráláshoz (opcionális)), 100 g tejföl, 0.5 dl habtejszín
A tojások kikapart sárgáját majonézzel, mustárral, sajtkrémmel és tejföllel simára turmixoljuk.
Ízesítsük curryvel, kurkumával, sóval, borssal és egy kevés pirospaprikával. A zselatint keverjük el a hideg vízzel, majd hagyjuk megduzzadni. Keverjük hozzá a tejszínt, és mikróban pár másodperc alatt melegítsük fel. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjünk hozzá egy-két evőkanállal a krémből, végül adjuk hozzá az egészhez, és keverjük el vele alaposan, nehogy csomós legyen. Tegyük a krémet hűtőbe. 15-20 perc alatt kellően megdermed, és tölthetjük is habzsákba.
A tojásokat egyenként, ízlésesen töltsük meg a currys krémmel. Tálaláskor szórjuk meg pirospaprikával, apróra vágott snidlinggel és ízlés szerint friss csírákkal.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/nQ/vt/D2jNqcz4pkHsQczjXOnogOkjc2TqmlAUTHN8QM7W.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=0a19b97b34abe978f6037f289386cb3d)
A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek: