„Hulladékmentő” tippek, amelyekkel olcsóbb (is) lesz a húsvét

A hulladékmentés nem állhat meg, főleg mivel újabb ünnep, újabb konyhában töltött hosszú órák, napok állnak előttünk. Jobb eset, ha mindezt kreatívan és élvezettel éled meg, viszont idén is érdemes a legkevesebb felesleget hagynod, a legötletesebben felhasználni minden pluszt, rádmaradt hozzávalót, új életet lehelni egy-egy ételbe, megmenteni a maradékot.

Egyszóval törekedni kell a hulladékmentő megoldásokra, amelyeknek tényleg csak a fantázia szabhat határt. Óvjuk környezetünket, kíméljük a büdzsét, csak a szükséges hozzávalókat vásároljuk meg, semmiképp ne toljuk túl az ünnepi asztal tartalmát, mert a kevesebb most is több. Tudatos, hulladékmentő húsvéti ötleteink következnek, melyekből néhányba kár beavatni a családot. Fogalmuk sem lesz róla, hogy az isteni reggeli második esélyét éli meg éppen.

„Hulladékmentő” tippek, amelyekkel olcsóbb (is) lesz a húsvét

A készülődéshez

A legjobb, amit megtehetsz, hogy minimalizálod a csokoládék, édességek csomagolását, a műanyag zacskós opciók helyett kimérős drazsét/gumicukrot/nasit vásárolsz, amiket akár otthon saját magad csomagolhatsz kedves kis DIY üvegcsékbe, tasakokba.

A gyerekek is értékelni fogják, és kevesebbet szemeteltek majd.

Legjobb, ha a csokoládétúladagolás helyett inkább élményekkel lepitek meg őket, de azért néhány finomság beleférhet a kosárba, kincskeresésbe. A locsolókat váró tojásokat érdemes természetes színezővel festeni (például: lilahagyma héja, kurkuma, cékla, lilakáposzta, kávé, matcha, spirulina). Imádnivaló színek lesznek, és sokkal izgalmasabb a természetes festési folyamat.

Az ünnepi napokon

Ha kenyér, akkor kizárólag kovászosat vásárolj/készíts az ünnepre, hiszen gondosan tárolva több napig friss maradhat, nem szárad ki. Egy jó kovászos vekniből egyetlen morzsa sem marad majd.

A majonézes alapú salátákhoz, vagy például a régi iskolás kaszinótojáshoz is szükség van majonézre, amiből még mindig a házi a legjobb. Ha több tojásfehérje marad vissza, fagyasszuk csak le, 10 hónapig biztosan jól eláll a hibernációban. Belemehet a bundás kenyér/french toast tojásába a plusz 1-2 fehérje is, de, ha például nekiállnánk a Pavlovának, akkor is jól jön majd a plusz fehérje.

Finom, zsenge most a hónapos retek, amit jobb hűtőben tárolni. A zöldje így is sokszor elfáradt, de kár lenne kidobni, hiszen szuper pesto készíthető belőle, kis petrezselyemmel vagy bazsalikommal összekeverve. Sőt, akár répazöld is mehet hozzá!

A sonka főzővize is jól jöhet majd, amikor év közben lencsefőzeléket vagy sárgaborsót készítünk. Fagyasszuk le a füstös-sós esszenciát!

Ha hidegtálat is készítenénk, amiben fontos helyet kap a sonkatekercs, a hozzávaló felvágottat inkább kimérve, hentestől vásároljuk meg, minthogy 15 dekánként műanyag védőgázas csomagolásokat hajítsunk ki. A csemegepultos örömmel szel nekünk vékony, gusztusos felvágott szeleteket.

Ha van rá mód, a tormát frissen, zöldségként szerezzük be, ne feldolgozva. Egészen új dimenziók nyílnak meg, ha így készítjük például a majonézes variációt — kicsit csípősebb, ízesebb lesz, kedvünkre fűszerezhetjük, és amennyiben nem fogy el, a hidegtál díszítéséhez is használhatjuk.

Az ünnep végeztével

Pillanatok alatt kedd lesz, az élet nem áll meg, a hűtő viszont sokszor még húsvéti csemegékkel van tele. Ha már unásig reggeliztétek-vacsoráztátok magatokat a hideg összeállításokkal, de maradt még sonka, zöldség, kalács is, akkor eljött a kreatív maradékmentés ideje.

A francia quiche lepények igazi aduászok, hiszen tojás, mindenféle zöldség, sonkakockák is mehetnek bele. Minél több komponensből áll, annál jobb. Hogy megtörjük a húsvéti ízesítések keddre már egyhangúvá vált sorát, a quiche áthajolhat egy mediterránabb világba, ha friss kakukkfűvel, rozmaringgal turbózzuk, melyeket érdemes a legjobb formájukban felhasználni: frissen, a maradék sonka lepirításakor a zsiradékhoz adva, hogy jobban érvényesüljenek.

A megmaradt torma melegszendvicsek krémjeként is szuper, plusz pikantériát ad hozzájuk.

Ha esetleg megmaradt a sütött/vásárolt kalács (ez lehet, hogy elég téves gondolat), otthon neki is állhatunk a french toast készítésének, kaláccsal tényleg bombasztikus, sokkal élvezetesebb, mint kenyérrel készítve. A tojásos bundamasszába mehetnek a fel nem használt tojások, csokoládéöntetként pedig nyugodtan szedjük össze a lakásban árválkodó, kibontott, de el nem fogyasztott csokinyulakat. Kis vajjal, (ha kéznél van egy löttyintésnyi rummal) melegítsük össze a csokikat. A nyuszikat valószínűleg soha, senki nem enné már meg, ehhez az édességhez viszont bőven elfér, ha például banánnal, eperrel, tejszínhabbal tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos húsvéti ötletek mindenkinek, minden alkalomra:

Címlapról ajánljuk