r
Nosalty Logó

Koulourakia, a görög húsvéti teasütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Koulourakia, a görög húsvéti teasütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 588 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3522 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 385 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    819.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    229 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 588 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    62.8 g

Zsír

  • Összesen
    165.9 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    906 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4915.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    1279 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    2062 mg
  • Nátrium
    1184 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.4 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1396 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    503 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1373 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    270 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    799 micro
Összesen 3522 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    225 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 385 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az omlós tésztás lisztet (használhatunk sima lisztet is, de ezzel a fajtával omlósabb és finomabb lesz a tészta) egy tálba merjük és elegyítjük a sütőporral. A száraz hozzávalókat ezután kicsit félretesszük.
  2. Fogunk egy magasabb falú keverőtálat és beletesszük a szobahőmérsékletű, puha vajat, amit robotgép segítségével habosítunk a porcukorral.
  3. A cukros-vajas keverékhez hozzáadunk egy tojást, belekanalazzuk a vaníliakivonatot, majd belereszeljük egy nagyobb narancs héját, és jól összekeverjük.
  4. Mivel a tészta ebben az állapotában még elég ragadós, mindenképp kell alá a sodrásnál liszt. Ezt kikerülhetjük úgy is, hogy keverünk hozzá még egy kevés sima lisztet. A hozzáadás után érezni fogjuk a tésztán a változást, de ha nem vagyunk biztosak a tésztánkban, akár ki is próbálhatjuk, hogy mennyire ragad hozzá ilyen frissen a vizes kezünkhöz. Vigyázzunk, ne tegyünk hozzá túl sok plusz lisztet, szobahőmérsékleten puhának kell maradnia.
  5. Amikor úgy érezzük, hogy megfelelő a textúrája, csomagoljuk be fóliával és tegyük 30 percre a hűtőbe. Ez idő alatt a tészta szépen összeáll, és könnyen formázhatóvá válik.
  6. A 30 perc letelte után vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki a fóliából, és helyezzük vissza a keverőtálba. Csípjünk ki belőle egy közepes golyónyi darabot, és kezdjük el a tenyerünkkel hosszú rúddá nyújtani. Ezt a műveletet a legegyszerűbb a letisztított konyhapulton végezni.
  7. Amikor megvan a kb. 20 centi hosszú, 1 centi vastag tésztánk, kezdjük el alakzattá csavarni. Az eredeti görög formák a jón oszlop díszítésére, két oldalról felcsavart „S" alakra, fonott rudacskára és csigaházra emlékeztetnek leginkább, de olyan mutatós mintát választunk, amilyet csak szeretnénk.
  8. Miközben formázzuk a kekszeket, melegítsük elő a sütőt 190°-ra légkeveréses módon. Pakoljuk az elkészült alakzatokat egy sütőpapírral kibélel tepsire. Nyugodtan használjunk két tepsit, de ha csak egy van a birtokunkban, akkor két sütés között hagyjuk hűlni, mielőtt a következő adagot rápakoljuk. A kekszeket nem kell nagyon távol rakni egymástól, de figyeljünk arra, hogy minimálisan nőni fognak majd a sütőben.
  9. Egy tojást keverjünk össze egy kevés vízzel, majd ecset segítségével kenjük be vele a süteményeket, és szórjuk meg őket szezámmaggal. Ha vegyesen, feketével és fehérrel is megszórjuk, úgy még jobban mutatnak majd a kekszek.
  10. Amikor a sütő eléggé felmelegedett, tegyük be a tepsit, és süssük a kekszeket aranybarnára 15 perc alatt.
  11. Amikor elkészültek, hagyjuk őket egy kicsit hűlni. Tea vagy kávé mellé tökéletes kiegészítő, de önmagában is meglephetjük vele a vendégeket és a családot az ünnepek alatt.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3165
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 16.

Receptkategóriák

Koulourakia, a görög húsvéti teasütemény
Kristyán Fanni 88 recept

A mediterrán tavaszi napsugár és a sós tenger illata teszi igazán finommá ezt a húsvéti görög teasüteményt. Sajnos tengeri levegővel és hangulattal nem szolgálhatunk, de tavaszi idővel, húsvéttal és a keksz receptjével annál inkább. A csavart mintákkal szórakozás a tésztanyújtás, de választhatunk bármilyen formát, kedvünktől függően.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?