A hét szakácsa: TraRita

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg közelebbről. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, TraRitát!

TraRita

Mit is írhatnék magamról? Már kislány koromban is sokat sertepertéltem a konyhában nagymamám körül.

Amikor csak lehetett, segédkeztem, legyen az sütés, főzés vagy akár mosogatás.

Nálunk a faluban az volt a szokás, hogy a lagzikba egy héten át sütöttek a nők a családban. Összejöttek a vőlegény vagy menyasszony szüleinél és beindult a sütés. Egyszer szerencsém volt egy ilyen eseményen részt venni. Annyira tetszett, annyira jól éreztem magam. Volt egy néni, aki levezényelte az egész sütést, hozta a receptjeit és kiadta mindenkinek a munkát. Persze ő maga is dolgozott. Akkor kislányként arra vágytam, hogy majd egyszer én is süthessek sokat és lakodalmakra is. Immáron 22 éve készítem a finomabbnál finomabb sütiket, akár édeset, akár sósat.

Sütök kicsiknek, nagyoknak, családomnak és mások örömére is. Szívesen próbálok ki új recepteket is. Innen a NoSalty oldaláról is sok mindent elkészítettem már. Számomra fontos a külső is, nem mindegy, hogyan van tálalva egy étel vagy sütemény.

Fontos az első benyomás. Szívesen osztok meg ötleteket, tanácsokat. Szeretek főzni is, a tengeri herkentyűket nem, de azon kívül bármit elkészítek és meg is eszem. Sajnos nem látjátok, nem tudjátok, hogy nagy szerelmem a mézeskalács-készítés. Hihetetlen, mennyire szeretem az első mozzanattól az utolsóig. A nyers tésztától a csomagolásig.

Nincs olyan alkalom, ünnep, évszak, amire ne tudnék ötletet. Szeretem az illatát, ami belengi a lakás minden zegzugát. Szeretem sütni, díszíteni, csomagolni és gyönyörködni benne. Ha pedig ajándékba szánom, akkor az örömöt szeretem, amit látok mások szemében.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek