A hét szakácsa, Mercedes

Hatalmas boldogsággal töltött el, amikor a NoSalty szerkesztője felkért A hét szakácsa cimére. Megkértek, hogy bővebben írjak magamról, illetve a gasztronómia iránti szeretetemről.

Igaszság szerint nem vagyok a „betűk" embere, szavakban sokkal jobban tudom magam kifejezni. Azért elvonultam és papírra vetettem, ami eszembe jutott. Kislány koromban nem voltam az a konyhában tüsténkedő típus. Mikor a párommal megismerkedtem – 16 évesen –, kötelességemnek éreztem, hogy megtanuljak főzni. Első próbálkozásaim a zacskós milánói, carbonara és leves voltak, mindezt gyertyafényes vacsorához szervírozva – ha eszünkbe jut, a mai napig röhögőgörcsöt kapunk, de hát valahol el kellett kezdeni:). Aztán elköltöztünk külön házba a párommal, munkába is álltam. A fizetésemet konyhai eszközökre, gépekre és szakácskönyvekre költöttem. Egyre jobban elmerültem a főzés és sütés rejtelmeiben. Volt egy nagyon jó szakácskönyvem, abból tanultam meg az alapokat. Mindig a saját szám íze szerint fűszerezem, azt szeretem, ha ízes egy étel. Mamámtól rengeteget tanultam, nagyon sokat köszönhetek neki. Ő volt a világ legjobb szakácsa, és nemcsak szerintem, hanem azok szerint is, akiknek volt szerencséjük belekóstolni az általa készült ételekbe. Igazi parasztasszony volt, aki szakácsnőként dolgozott. Nagyon válogatós gyerek voltam, de Mama rengeteg ételt megszerettetett velem.

A hájas sütik kora >>

A kisebbik bátyám szakács, imádom az ételeit, szívét-lelkét beleadja a főzésbe. Még a munkahelyén sem tudna olyan ételt kiadni, ami nem olyan, mint amilyennek lennie kell. Van, hogy tőle kérek telefonos segítséget, ha nem jut eszembe valami. Ha épp Magyarországon vannak, sokszor állunk neki együtt az alapanyagok beszerzésének és az ételek elkészítésének. A legnagyobb kritikusom. A sütés-főzés a hobbimmá vált. Ebben tudok igazán elmerülni, ez az a dolog, amit tényleg szívből tudok csinálni.

Ünnepek után: zöldséges fogások >>

Egyre közelebb kerültem az ételfotózás művészetéhez, de még gyerekcipőben járok. Már nagyon régóta szerettem volna egy komolyabb fényképezőgépet, most, karácsonyra kaptam is egyet. Amikor elkészítek egy olyan ételt, amit még nem töltöttem fel a NoSaltyra, az első dolgom, hogy elkészítem a hátteret. Kitálalom, beállítom és fotózom. A párom ekkor szokott frászt kapni, mert már majdnem éhen hal, én meg vagy negyed órát csak állítgatok és kattintgatok.

5 kedvenc tésztaételünk >>

Amellett, hogy próbálom a legfinomabb ételeket kiadni a kezemből, nagy hangsúlyt fektetek a minőségi alapanyagokra, nem veszek olyan terméket, amibenakármilyen adalékanyag van. Régebben is figyeltem már ezekre a dolgokra, de amióta megszületett a kislányom, még fontosabbnak tartom a minőségi alapanyagokat. Soha nem adtam neki még felvágottat, de szívesen készítek neki májpástétomot, akár egy finom juhtúrós körözöttet, próbálok a lehetőségekhez képest mindent magam késziteni. Akik már valamennyire megismertek, azok tudják, hogy az olasz és a magyar konyha áll legközelebb a szívemhez, de előszeretettel fogyasztom az amerikai ételeket is, mondhatni, hogy széles skálán mozgok a gasztronómia hatalmas világában. Örülök, hogy regisztráltam a NoSaltyra, hogy megoszthattam veletek a receptjeimet, és, hogy megismerkedhettem jobbnál jobb szakácsokkal és kezdő háziasszonyokkal is, akik még csak most kóstolnak bele ebbe a gyönyörű világba.

Mercedes további receptjeit itt találod >>

Nézelődj tovább A hét szakácsa rovatunkban! >>

Hozzászólások

Ági78

Szia Mercedes! Gratulálok a hét szakácsa címhez! Nagyon kedves a történeted. :) Büszke lehet rád a családod! Üdv: Ági

Mercedes

Kedves Ágnes!Köszönöm szépen:)

Kisgyurkáné Évi

Szia Mercedes! Örömmel látom, hogy te lettél a hét szakácsa, gratulálok! Nagyon szeretem a receptjeidet, mert amellett, hogy fantasztikusak, minden nagyon pontosan és érthet?en van bennük leírva. Csak így tovább! :)

Mercedes

Kedves Éva!Köszönöm szépen:)Igyekszem mindenki számára érthet?en leírni,mert tudom milyen bosszantó,ha nem világos egy recept,már én is találkoztam olyannal.Örülök,hogy szereted a receptjeimet,remélem a továbbiakban is így lesz.Szép napot:Mercedes

Évi néni

Kedves Mercedes! Gratulálok, hogy a hét szakácsa lettél. Mi pedig sokat nyertünk avval, hogy mániáddá vált a f?zés. Mindig nagyon szívesen olvasom a receptjeidet, mert érezni rajta a min?séget, a tiszteletet a konyham?vészet iránt. Szeretettel: Évi néni

Mercedes

Kedves Évi Néni!Köszönöm szépen.Én is nagyon szívesen olvasom a receptjeidet,mert szeretem ?ket.A rétes tésztád elkészítésének még mindig nem álltam neki,mert megfogadtam,hogy szerzek el?ször is egy munkaasztalt amin lehet nyújtani.Kör alakú étkez? asztalunk van és szerintem az sem valami nagy:(De amint meglesz az asztal,a rétes tésztával fogom felavatni,ígérem:)Szép estét:)Merci

Évi néni

Mercedes, láss neki. Én is kerek asztalon húzogattam, mert ott sokkal könnyebb. Ez ne legyen akadály. Kívánok további sikeres ténykedést a konyhában a mi gyönyör?ségünkre. Üdv: Évi néni

Mercedes

Igen,pont most olvastam el mégegyszer a receptet,és láttam,h kerek asztalon kell.Akkor nincs több kifogás,ha úgy jön ki az id?m neki kell álljak:)

Törölt felhasználó

Gratulálok Mercedes, igazán nagyon ügyes fiatalasszony vagy!

Mercedes

Kedves Klivi!Köszönöm szépen,igyekszem nagyon:)Szép napot!

Torma

Merciiiiiiii, NAGYON örülök, hogy Te vagy a hét szakácsa!!! Gratulálok es csupa mosoly vagyok, mert nagyon megérdemelt ez a kitüntetés! változatos, igényes, kreatív, pontos receptek, szep fotókkal, amiket T?led kapunk! Várom a kovetkezoket! Hát egy gratulálo puszit kell hogy kuldjek, szeretettel, Torma :)

Mercedes

Szia Torma!Hát még én,hogy örülök.Köszönöm szépen a szép szavakat.Neked is pusszi:)

Redy

Kedves Hét Szakácsa, Mercedes!:-) Én is sok szeretettel gratulálok Neked, szívesen olvasom minden receptedet, sokat meg is csináltam már nagy sikerrel. A bemutatkozó történeted több részleténél jutott az eszembe, hogy akár én is írhattam volna. Sok hasonló élménnyel rendelkezem mint Te: a csodásan f?z?, szakácsn? nagymama, a kezdeti fiatalházas próbálkozások és a gyermekszületés az én életemben is meghatározó elemek voltak. Örülünk, hogy közöttünk vagy, várjuk a további recepteket és szép fotókat (nálunk a férjem a fotós)! üdv Edit

Mercedes

Kedves Edit!Köszönöm szépen!Érdekesek ezek az egybeesések:)Életem legboldogabb pillanata volt,amikor megtudtam,hogy babánk lesz.Amióta ? van,azóta teljesedett ki az életem.Mindig meg volt úgy-ahogy mindenem,mégis valami nagyon hiányzott.Mint kiderült:a Kislányom.Nekem így lett kerek a világ.Szeretek neki is sütni-f?zni,mivel már mindent eszik,és jó érzés,hogy tudom mi van az ételében,hiszen én készítem neki.Szeretném ha ? is megtanulná és megszeretné a gasztronómia tudományát,mert ez kés?bb mindenképpen el?nyére válik,mégha ebben a mai világban már nem is divat a fiatalok között az,hogy valaki tudjon f?zni,én ilyen szempontból maradi vagyok.Én is örülök,hogy itt lehetek,és annak is,hogy másoknak segíthetek 1-1 receptemmel.Igyekszem töltögetni az újakat:)A fotózás nem könny? dolog,legalább is szerintem az ételfotózás a legnehezebb mind közül,de igyekszem,olvasgatok,gyakorolgatom.Nekem a párom a legjobb kép kiválasztásában segít,ha mindketten rábólintunk az kerül feltöltésre:)Szép estét!Üdv:Mercedes

Törölt felhasználó

Kedves Mercedes! Gratulálok én is a hét szakácsa címhez! Nagyon szeretem a receptjeidet!!:):)

Mercedes

Köszönöm szépen:)És nagyon örülök,hogy szereted a receptjeimet.Szép napot:Mercedes

Fahéj

Kedves Merci! Gratulálok!!! Nagyon tetszenek a receptjeid és az igényes képeid egyaránt! Azt külön szeretem benned, hogy olyan fiatal vagy, és máris milyen mélyen belemerültél a sütés-f?zés tudományába, micsoda gyönyör?ségeket alkotsz, és milyen szeretettel beszélsz róla. ( A párom nevetett, mikor felolvastam neki, hogyan reagál a férjed a fotózásra, mert magára ismert. :)) Nálunk is ugyanígy van, de ezt nekünk n?knek nem kell magunkra vennünk, mert ez nem komoly morcogás. Hidd el, mint ahogy az én párom is, a te párod is nagyon büszke az ? kis "háziasszonyára", akinek ilyen sikerei vannak.) További sikeres és örömteli fözés-sütést kívánok! És sok boldogságot kis családod körében! Szeretettel: Éva

Mercedes

Kedves Éva!Köszönöm szépen!De azt tudod,hogy én is nagy rajongód vagyok:)Ilyenek a férfiak,a hasukat imádják,?ket aztán nem érdekli sem a fotó,sem más,csak az,hogy minnél hamarabb betúrhassák:)Amúgy még nem a férjem,ne fesd az ördögöt a falra:))Na jó,csak vicceltem,imádom ?t:)Amikor mondtam neki,h megkaptam a Hét Szakácsa címet,velem együtt örült,tudja,hogy milyen jó,ha az embert abban emelik ki,amit igazán szeret csinálni.Nektek is sok boldogságot kívánok!És várom a jobbnál-jobb receptjeidet...Üdvözöllek:Merci:)

Címlapról ajánljuk

További cikkek