A hét szakácsa: Dacota

Dacota, az egyik legrégebbi szakácsunk és szerkesztőnk férjhez ment és meg sem áll Amerikáig. Már elkezdte a táblára írni: VAKÁCIÓ! Mi pedig a hét szakácsaként búcsúztatjuk!

Fogadjátok sok szeretettel Dacota egy korábbi írását, szakáccsá válásának történetét!

{node=7150}

Plusz egy fő a konyhában

Nem mondom, hogy a konyhában nőttem föl, de sokat voltam ott – otthon, és mindkét nagymamánál is. Nem lestem, hogy mit csinálnak, nem akkor tanultam tésztát gyúrni, vagy tíz perc alatt jó vacsorát készíteni, viszont a konyhai munka szeretete, a főzés öröme így ivódott belém.

Nagymamám fánkja

Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az ...

Csípős fasírtfalatok

Hát, ez egy igazi balesetrecept. Az első baleset az volt, hogy pár éve kész fasírtmasszával a konyhában vettem észre, hogy nincsen otthon olaj a sütéshez. Volt viszont muffinsütőm! ...

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Házmester szelet

Nagyon szeretem a marlenkát. Nagyon. Szlovák barátnőmtől már egy ideje megkaptam a receptet, de ezidáig még nem vettem rá magamat, hogy nekiessek az egyáltalán nem egyszerű sütinek. ...

Belga trüffel torta

Ennél finomabb tortát még soha nem ettem, igaz, ennél nehezebbet is ritkán készítettem, mert valahogy mindig az idegösszeomlás szélére akar juttatni. Mikor utoljára csináltam, - a ...

Húszéves koromig csak nagyon ritkán és ünnepi alkalmakkor főztem, fogalmam nem volt, hogyan kell egy főzeléket behabarni. Aztán Pécsre kerültem egyetemre, és egy év májkrémes-majonézes-melegszendvicses időszak után úgy döntöttem, nem ártana megtanulni főzni.

Házi vajas croissant

Plusz húsz fő a konyhában

Az igazi változást azonban egy fogyókúrának indult életmódváltozás hozta el – megbeszéltem magammal, hogy többé semmiből nem eszem sokat, de azt a keveset viszont csak jó minőségű alapanyagból készítem el. Így kopott el mellőlem a margarin, a félkész étel, a por, a szósz, majd a végére 15 kiló. Aztán jött az egyéves németországi ösztöndíjam egy nemzetközi diákszállóval, rengeteg új baráttal a világ minden részéről. Segítségükkel „világ körüli kulináris utazásban” volt részem.

Rusztikus almás pite

Anyukám olyan 17 éve tervezi a konyha felújítását - kb. azóta, hogy megvettük a házat. De előbb kellett fűtés, aztán ablakcsere, majd a födémmel akadt baj, aztán szigetelni kellett, ...

Spenótos-paradicsomos bucatini

Pillanatok alatt elkészíthető, harsogóan friss tavaszi-nyári tésztaétel, ami gyakorlatilag függőséget okoz.. A munkahelyi ebédrendelés állandó dilemmája, hogy mit is együnk, és mivel ...

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

Szupergyors eperdzsem

Lekvárt főzni jó. Legalább olyan jó, mint kenyeret sütni, meg joghurtot erjeszteni - fene tudja, biztos a műkaják iránti útálatom egyik jele a "csinálj minél több mindent magad" ...

Zsömlekeretes tükörtojás

Gimis koromban suli után gyakran jártunk át egymáshoz. Idő és kedvfüggő volt, hova kvártélyozzuk be magunkat. Akadt, ahol nagy volt a kert, volt, akinél hegyekben állt a dvd, meg olyan ...

Heti menü Dacota receptjeiből >>

Mindennapi öröm

A sütés-főzés azóta is mindennapi örömforrás maradt. Hét közben sajnos már nincs annyi időm, mint régen, ilyenkor igyekszem szezonális villámfogásokat készíteni. Hétvégén, baráti összejöveteleken viszont szívesen készülődök órákig, sőt! Mai napig az egyik kedvenc közösségi programom a főzés, és aztán a hosszú ideig tartó, beszélgetős evés. Szeretek itthon és külföldön új ízeket kóstolni, helyiektől recepteket megismerni, kis piacokat felfedezni, különleges konyhai edényeket, izgalmas szakácskönyveket gyűjtögetni.

Syrniki - orosz túrópalacsinta

Dacota receptjeit itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Laktató rizssaláta

Ha akad némi maradék rizs a konyhában, ne dobjuk a kukába, inkább készítsünk belőle gazdag, maradékmentő rizssalátát. Az alábbi recept csupán egy javaslat, a salátához bármit ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...