Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi készítésű görög joghurt kakukkfűmézzel

Házi készítésű görög joghurt kakukkfűmézzel
Házi készítésű görög joghurt kakukkfűmézzel
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Görögországi nyaralásainkból hazatérve mindig elkeseredve állapítottuk meg, hogy mi sose fogunk olyan finom mézes joghurtot enne itthon, mint odakinn. S a tzatzikink se lesz sose olyan krémes, mint Görögországban.
Itthon próbálkoztunk avval, hogy lecsöpögtetjük a joghurtot, de úgy sem volt elég sűrű. Mígnem rájöttünk arra, hogy a magyar joghurtokból hiányzik a zsírtartalom. Míg a görög joghurt, zsíros, és krémes.
Így jutottunk el odáig, hogy mintegy visszazsírosítva a tejet, tejszínt adunk hozzá, s ezután oltjuk be joghurttal. Most pedig nagyon örülünk a végeredménynek, mert ez már a görög nyarainkat idézi! :)
Azért írtunk a receptben kakukkfűmézet, mert az kint nagyon népszerű, és igen-igen egészséges méz, gyógyhatása van. De természetesen sokféle mézzel érdemes kipróbálni ezt a receptet. Arra is rájöttünk, hogy ha valaki egy hónapon keresztül eszik ilyet rendszeresen, az a hajat, hajhagymákat erősíti, és a hajhullást megszünteti, vagy csökkenti.


hozzávalók / 6 adag

A joghurthoz

A tálaláshoz

  • 1 teáskanál méz (kakukkfűméz)

ajánlat

Ajánljuk ezt a joghurtot a tzatzikihez is, mert így se tejfölt, se túrót nem kell hozzáadni, mint itthon szokták, mert anélkül is sűrű marad, és megmarad a joghurt íz is.


alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt egy nagy fazékba öntjük, és felforraljuk, közben kevergetjük, nehogy lekapjon, vagy kifusson.
  2. Amikor kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, úgy 30-40°C fokosra, és belekavarjuk a joghurtokat.
  3. Lefedjük a lábast, majd 6-8 órára meleg, langyos helyen pihentetjük. Lehet dunsztolást is alkalmazni, de nem muszáj.
  4. Amikor letelt az ideje, fogunk egy másik kellően nagy lábast, és belehelyezünk egy nagy gézkendőt. Ha túl ritka szövésű, akkor kettőt, akár hármat is egymásra tehetünk belőle. / Mi a gyógyszertárban vettünk fejkötöző gézkendőt, és abból szabtunk alkalmas méretűt, kb. 1mX1m-est./
  5. Ebbe óvatosan beleöntjük a joghurtos tejet, és ügyesen összefogjuk a géz sarkait, majd az egészet, hogy ne csorogjon ki belőle a lé.
  6. Összekötjük spárgával, vagy amit találunk othon, és felfüggesztjük úgy, hogy hagyjunk annyi helyet alatta, ha a lábas megtelne a kicsöpögő vízzel, abba ne érhessen bele. Nagyjából  3-4 óra alatt kicsöpög belőle a víz, de persze ezt meg fogjuk látni.
  7. Ezután kiborítjuk a gézből egy tálba a kész joghurtot, és ha nagyon szemcsésnek ítéljük meg, akkor egy botmixer segítségével krémesítjük. Kb. 1,2 liter házi joghurtot kapunk így.
  8. Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.

Tálalás:

  1. Tálkákba 1,5 dl kész joghurtot helyezünk, és rácsorgatunk ízlés szerint kakukkfűmézet.  


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 440
elküldve: 3
receptkönyvben: 732
elkészítve: 4/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
konyha: görög
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi görög joghurt, görög joghurt házilag, zsíros joghurt házilag, Yaourti

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rebique
Rebiitoth / Rebique Sat, 2018-03-31 16:57

Tisztelt Mr and Mrs Smith! Az alábbi joghurtnak ami a recept alapján készül, mennyi az eltarthatósági ideje?

Melcset
Melcset Sun, 2014-03-02 14:01

A recept nagyon jó! A joghurt finom és krémes lett! Köszönöm!

viv43
viv43 Tue, 2012-10-30 20:13

Szia
nagyon tetszik a recept, szeretném megcsinálni. Annyi kérdésem lenne, hogy milyen habtejszínre gondoltál? (gondolom nem cukrozott)

Farkas Ani
FarkasAni / Farkas Ani Fri, 2012-04-13 11:51

Kedves Mrs Smith!

Nagy joghutrajongó- és fogyasztó vagyok, és már egy ideje tervezem az itthoni joghutrgyártást. Nálam az verte ki a biztosítékot, hogy a bíbortetűből kivont kárminnal festik meg a gyümölcsjoghurtokat. Hát nem semmi, miket etetnek meg velünk! Nem vagyok hajlandó tetűkivonatot enni, így hát tegnap készült el életem első házi joghurtja, egy éjszaka alatt a cserépkályha tetején. Elképesztően finom, krémes gyönyörűségből csak annyi maradt, amivel beoltottam a most érő második adagot.:) Mondanom sem kell, hogy a bolti változat köszönőviszonyban sincs a házilag készítettel.
Köszönettel: Ani

honey1
honey1 Fri, 2012-05-11 11:59

Kedves Ani,

Bizony sok mindenkit elborzaszt a tetűkivonat. Nem tudom, hogy szereted-e a mézet?
Pl. az erdei méz is a fenyők tűlevelein élő tetű által termelt anyagból lesz, amit aztán a méhecskék alakítanak át az általunk is ismert erdei mézzé. De pl. maga a méz is elég érdekes utat jár be, mire a nektárból méz lesz. A végeredmény isteni finom csemege.

A joghurt tekintetében én is a házit preferálom. Régóta készítem, igaz, nem pont így.

Chris71
Chris71 Sun, 2012-03-25 18:29

Kedves Mrs Smith! Sikerült termelői tejet szereznem, így kipróbáltam ezt a receptet. Mivel úgy gondoltam, hogy ez a tej biztos zsírosabb, mint a boltiak, ezért csak egy tejszínt tettem hozzá és 4 joghurtot. Nagyon finom, krémes joghurtot kaptam. Meggondolom mikor veszem meg legközelebb a bolti joghurtot :). És még talán árban is kedvezőbb, mintha ilyen mennyiségű...és rossz minőségű joghurtszerű dolgot vennék. :) Az lenne a kérdésem, hogy a későbbiekben a saját előállítású joghurttal olthatom a tejet?
Nagyon köszönöm a receptet! Kriszta

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-03-26 23:45

Kedves Kriszta!
Az biztosan álomfinomra sikerült...:)))Amíg nem romlik meg, addig újra és újra felhasználható, úgy gondolom...szerintem igen, lehet oltani abból, de még sosem próbáltam így.
Nagyon szívesen! A legjobbakat: Mrs Smith

zsuzsi965
zsuzsi965 Thu, 2011-04-07 15:04

Mi a különbség a görög joghurt meg a "lájtos" tejföl között? Mert a recept alapján semmi, csak így flancosabban hangzik

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-04-07 16:00

Kedves Zsuzsi965! Ez nem a flancosság, hanem a zsírtartalom, és az eljárás kérdése. Amint a sztoriban leírtam, a görög joghurt zsírtartalma jóval magasabb, mint az itthon kaphatóaké. Igaz, azóta már, mióta ezt a receptet felraktuk, azóta megjelentek a hazai polcokon az igazi görög joghurtok is. A tejföl az egy másik kategória. A joghurt baktériumtenyészettel lett megérlelve, ezért van az, hogy a tej-tejszín keverékbe joghurtot öntünk. A tejföl pedig nem így készül, ott simán a tejet "altatják" s leszedik az aludttejről a fölt. A rendes tejföl zsírtartalma 20-30% -ig szokott terjedni, a görög joghurté ettől jóval alacsonyabb. A kefír az megint másik ügy, azt kefírgombával érlelik. Röviden ennyi a különbség. A legjobbakat. Mrs Smith

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2010-11-17 10:30

Kedves Mindenki!
Az utóbbi hónapokban a nagyobb áruházak tejpultjában megjelent egy eredeti görög natúr joghurt. Arról lehet felismerni, hogy nem pohárban van, hanem olyasmi csészében, mint a margarin vagy a puding, nyilván kék-fehér (görög) feliratos fedőlappal.
Csodás sűrű, krémes, mint amilyet Athénban lehet enni. Ez az igazi alapanyaga minden görög joghurtos cuccnak! Nem olcsó, de mi olcsó, ami finom? (Nem tudom, mennyi E-betű van benne, erre nem is figyeltem, úgy megörültem neki.)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-11-17 12:31

Kedves Koszider! Így van, a legnagyobb örömömre valóban lehet már kapni rendes görög joghurtot. Két félét méghozzá!:))) Az egyik, a drágább eredeti görög gyártmány, sima, krémes, 10%-os zsírtartalmú, nagyon finom. A másik az olcsóbb, lengyel gyártmány, 9%-os zsírtartalmú, picit szemcsésebb, (ez botmixer segítségével eltüntethető) szintén nagyon finom. Ami a jó hír, egyik sem E-betűs, nem tartalmaz guargumit, xantánt, hanem eredeti jó minőségű joghurtokról van szó. Nagyszerűen alkalmazhatóak tzatzikire, vagy görög deszertekhez. Így bevallom őszintén, sokkal kevesebbet folyamodom már a fenti recepthez, mint régen, mikor még nem lehetett ilyesmit kapni. A legjobbakat: Mrs Smith

gaboca 50
gaboca 50 Sun, 2010-09-19 14:29

hali-) én szivesen kiprobálnám ezt a receptet, a görög joghurtbol én csak a kekszeset szeretem ,ha adnál valami tippet szivesen elfogadom üdv Gabó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-19 23:01

Kedves Gabó! Én ugyan eredeti görög kekszes joghurtról nem hallottam, csak a danonos változatról, de az a mindenféle egyéb összetevő miatt nálam kiesett. Szerintem úgy érdemes megoldanod, hogy ebből a joghurtból kiveszel tetszés szerinti adagot, keversz egy kis mézet hozzá, és tetszőlegesen kekszet morzsálsz, tördelsz bele, én a Győri mézes teljeskiőrlésűt javasolnám például, az illene ízében hozzá. De persze, ha van egyéb kedvenc kekszet, akkor bátran próbálgasd azzal! A legjobbakat: Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 22:04

Kedves Mrs Smith, nem szerettem volna nagyon hosszú lenni, leegyszerűsítettem mondandómat, ez hiányt jelez. Ha írnék blogot - de nem teszem - bizti már a 15 ezredik betűnél tartanék csak evés témában :-))
Magam szempontjából nem gyanakszom D-vitamin hiányra, mert amennyit csak lehet napon vagyok - igaz így nyáron inkább reggel és késő délután, gondolom ez mindegy a vitaminnak - mert folyton megyek valahová a gyerkőcökkel. Igaz, folyamatos terhelés alatt állok, mint a majmok, cipelem a kisebbemet ha menni kell, vagy ha igényli. Szóval naponta 7,5 kg-t cipelek a hátamon, aludni alig... stb.
Persze ez nem panasz, mert imádom ezt a helyzetet, bármily fárasztó is sokszor.
Ezt csak azért írtam, gondolom köze van a fizikai érzeteimhez, nem csak az, hogy miket eszem. És a sport.. na, ebből mostanában nem sok, annyi se jut... gondold el: 15 év aktív táncolás után most két gyerek és semmi tánc.. :-( na, jó, befejeztem.. éljen a kecsketej!! :-) meg a görög joghurt!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-07-03 22:13

Persze nehéz így hsz-ekben pontosan megérteni, hogy mit is akar a másik!:))) 15 év tánc? Ez igen! Milyen stílusú tánc, ha szabad érdeklődni? Azért most is aktív életet élsz, hála a családnak!:)) Sportolni sajna én sem sportolok most, pedig hajdanában még tesi tagozatos voltam...rég volt, tán még igaz sem volt...:-D Én sem panaszként mondom, mert elégedett vagyok a családommal és a helyzetemmel! De igaz is, éljen a kecsketej, és a görögjoghurt!:)))

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 22:18

Inkább a szakács oldalatokra írom válaszom, nem szeretnék itt több off-t ejteni :-)

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 13:27

Kedves Mrs Smith, hétfőn hoznak házi tejszínt, abból és saját joghurtból oltva készítem majd el ezt a finomságot.

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 15:01

picit visszaolvastam a hozzászólásokat.. nekem nem is kérdés, hogy kizárólag házi, nyers tejből dolgozom. Szerintem EZ tej a többi csak mese. :-)
Viszont azt nem merném biztosra venni, hogy a kalciumot a mi szervezetünk hatékonyan felveszi a tejből.. Annál is inkább, mert nekem tartós (napi kb 3-5dl - ebben benne foglaltatik a tej, lágy tejtermékek és sajtok is) fogyasztás mellett bizony fájnak a csontjaim. Ezt korábban furcsállottam. Aztán egyik alkalommal találkoztam neten egy olvasmánnyal, miszerint a szervezetnek túl nehéz megbirkóznia a más állatok tejének megemésztésével (kiv. a kecsketej), és ezen folyamat több kalciumot von ki a szervezetből mint amennyit felvenni képes. Saját szervezetem megfigyelése alapján jutottam el oda, hogy inkább csak keveset de az igazán jó minőségű legyen, csak annyit fogyasztok.
És mondjuk 3 éves kor alatt nem tartom jónak a tej fogyasztást. Nálunk egyik gyerek sem kapott/kap kicsiként tejet inni, max néha sütikben szerepel.
Persze ki-ki saját belátása szerint. Én így :-)

Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy ez a kalciumos érv nem biztos, hogy helyénvaló. Inkább tekintem berögzött reklám szövegnek. Inkább csak mértékkel ajánlott a fogyasztása. szvsz

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-07-03 18:33

Jól gondolod, én is a minél jobb minőség, és alapanyag híve vagyok. Ez azt is teszi, hogy az ilyen ételekből az ember kevesebbet fogyaszt, mert kielégíti a szervezet tápanyagigényét. Na jó, érdemes egy kicsit a tudatos evésre is emlékeztetni magunkat, de a lényeg, az ember egyen sokszínűen, és tartsa be a középutat. E mentén elég jól el lehet boldogulni. A kecsketej nálunk is elsőbbséget élvez, főleg Juniornál, nem is beszélve a finom kecskesajtról...Hmm.:)) A kalcium és a csontok valamint a csontfájás kérdésében azért hozzátenném, hogy nem csak a kalcium bevitel a fontos, hanem egyéb vitaminok is, amelyek segítik a kalcium beépülését, pl. a D vitamin. Nemrég olvastam egy cikket, melyben olvasható volt, hogy az európai emberek jó része nem jut elegendő D vitaminhoz. Ez elég megdöbbentő adat volt, mert ilyen csak régen a középkorban volt jellemző. A D vitamin hiánya okozta az angolkórt, ennek a hiánya vezet az allergiához, és még néhány súlyosabb betegséghez. Ezért nem árt kivizsgáltatni magát az embernek, csontsűrűséget nézetni, valamint a vérből ki tudják mutatni, milyen szinten van a D vitamin a szervezetben. De mivel nem vagyok orvos, biztosan lesznek akik ezt jobban tudják! Azt gondolom, hogy az ember jó lenne, ha jobban hallgatna a szervezetére, és jobban figyelné, hogy az mit kíván, és mit szeretne, és akkor azt fogyasztaná. Időjárástól, évszaktól, esetleg éghajlattól, valamint a napi munkavégzéstől, életviteltől függően.

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 14:49

hihi, épp az imént pötyögtem oda is :-))) Naná, hogy kipróbálom! Köszönöm

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-06-16 19:05

Kedves Bendi! eddig még csak így készítettem, így a végeredmény egy nagyon krémes, sűrű joghurt lesz - görög joghurt, és a mennyisége így lesz kb 1,2 liter, pedig lecsöpög belőle a víz rendesen. Ha kipróbálod, kíváncsi vagyok a különbségre, régebben én is kevesebb joghurttal készítettem, de az idők folyamán ez lett belőle. Üdv: Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi Wed, 2010-06-16 16:15

Mrs Smith, biztos, hogy kell bele az a 6 doboz joghurt? Amit házi joghurtot készítek, abba max. egyet szoktam tenni és így is gyönyörűen elkészíti magát. Milyennek kell lennie az állagának? Köszönöm

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-06-01 10:49

Na mégiscsak van a demokrácia, a művészetek, és az olimpia után "gorog" joghurt receptünk is! Tegnap megcsináltam, igaz csak fél adagból, nagyon-nagyon finom lett. Kakukkfű mézem nincs, de akácmézzel is nagyon jó! Kedvenc lesz!
Köszönet érte. Minden jót, üdv: Zsóka néni

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-01 11:31

Kedves Zsóka néni! Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a receptet, és ízlett! Ha máshogy nem, akkor Hermész segítségével is megszereztem volna ezt a receptet, mert nagyon szeretem! Érdemes még esetleg megszórni egy kis durvára tört dióval, vagy durvára tört natúr pisztáciával - ez ünnepi mert drága sajnos a natúr pisztácia.:( De finom, és egy élmény! :)) Kedves egészségedre! Szeretettel: Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-05-26 21:53

Jelentem, most készíttem el a házi créme fraiche-t, ott "oltódik" a konyhapulton.:)
Ha sikerül, majd felteszem.
Ti adtátok az ihletet, illetve már régóta terveztem, remélem, bejön.:)

kh
Jahin / kh Wed, 2010-05-26 20:11

Kedves Smithék,megnyerő a receptetek,ha bejön a kánikula házi tejjel fogom kipróbálni!!!(melegben nagyon jól tud esni egy finom hideg joghurt).Így nem kell a zsírtartalmon aggódni!
Aludttejet már csináltam házi tejből,ahhoz forralatlan,friss nyerstej illő,persze megbízható helyről.Szobahőn megalvad egy-két nap alatt magától,de ha beledobunk egy pohárba 1-2 ek.kefírt,akkor gyorsabban megalszik.Közben a tejfölt levadászhatjuk a tetejéről.Szép napot:Hajni

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-05-26 20:30

Kedves Hajni! Örülünk, hogy elnyerte a tetszésedet a recept! Próbáld csak nyugodtan, finom, és egészséges. A zsírtartalom miatt már csak azért se aggódj, mert mint valamelyik nap olvastam egy orvos véleményét a zsíros vagyis teljes tejről, és tejtermékekről, sokkal hasznosabb, mint a light-osított változatok. A tejtermékek értékei, kalcium, és néhány vitamin pont a zsírtartalom miatt tud felszívódni. Egyébként, ha megfigyeled, a zsíros tejből nem is iszik ugyanannyit az ember, mert eltelíti, míg a másikból sokat. A joghurt pedig a védekező rendszert erősíti - a bélflórát, a méz szintén hasznos, így bizton mondhatom, nyugodt szívvel tudod fogyasztani, ráadásul élvezettel! :)) A legjobbakat: Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-05-26 15:29

Kedves Smithék, amit leírtatok, az nagyon hasonlít a créme fraiche házi elkészítési módjára, az is: sűrű, zsíros, és kissé savanykás. Bár én úgy tudom, abba nem kell tej, csak a tejszínt kell "beoltani" élőflórás joghurttal és 48 óráig kint felejteni a konyhapulton- bár még sosem készítettem.
Minden jót, Juci

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-05-26 16:00

Kedves Juci! Abszolút lehetséges a dolog, mi ezt a joghurtot Rezi György Görög ételek című könyvéből kiindulva készítettük. Az abban szereplő mennyiségek is másak, valamint a tejszínt ő nem rakja bele. Igen ám, de az itthon fellelhető joghurt és tejek zsírossága még így sem adott megfelelő eredményt, ezért tettünk hozzá tejszínt. Ettől zsírosabb lett, de azt hiszem a creme fraiche állagát még nem éri el. Még én sem próbáltam creme fraiche-t készíteni egyébként. Egyszer lehet, kipróbálom, csak a megfelelő alkalomra kell várni! :) A legjobbakat: Mrs Smith

478
tej 2 l
joghurt 9 dl
habtejszín 4 dl
méz 1 teáskanál