r
Nosalty Logó

Házi készítésű görög joghurt kakukkfűmézzel

NS
Házi készítésű görög joghurt kakukkfűmézzel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A joghurthoz

A tálaláshoz

  • 1 teáskanál méz (kakukkfűméz)
478
Kalória
16.7g
Fehérje
23.3g
Szénhidrát
32.1g
Zsír
174.4g
Víz
93.5g
Koleszterin
2.3mg
Élelmi rost
23.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A joghurthoz

A tálaláshoz

Összesen 478 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A joghurthoz

A tálaláshoz

Összesen 2858 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A joghurthoz

A tálaláshoz

Összesen 87 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    608 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    258 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    174.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 478 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    99.9 g

Zsír

  • Összesen
    192.9 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    561 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6460.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    3645 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    1099 mg
  • Nátrium
    1550 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    139.5 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    1046.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1359 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1339 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    285 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2858 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    31.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 87 kcal

Elkészítés

A joghurthoz

  1. A tejet és a tejszínt egy nagy fazékba öntjük, és felforraljuk, közben kevergetjük, nehogy lekapjon, vagy kifusson.
  2. Amikor kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, úgy 30-40°C fokosra, és belekavarjuk a joghurtokat.
  3. Lefedjük a lábast, majd 6-8 órára meleg, langyos helyen pihentetjük. Lehet dunsztolást is alkalmazni, de nem muszáj.
  4. Amikor letelt az ideje, fogunk egy másik kellően nagy lábast, és belehelyezünk egy nagy gézkendőt. Ha túl ritka szövésű, akkor kettőt, akár hármat is egymásra tehetünk belőle. / Mi a gyógyszertárban vettünk fejkötöző gézkendőt, és abból szabtunk alkalmas méretűt, kb. 1mX1m-est./
  5. Ebbe óvatosan beleöntjük a joghurtos tejet, és ügyesen összefogjuk a géz sarkait, majd az egészet, hogy ne csorogjon ki belőle a lé.
  6. Összekötjük spárgával, vagy amit találunk othon, és felfüggesztjük úgy, hogy hagyjunk annyi helyet alatta, ha a lábas megtelne a kicsöpögő vízzel, abba ne érhessen bele. Nagyjából 3-4 óra alatt kicsöpög belőle a víz, de persze ezt meg fogjuk látni.
  7. Ezután kiborítjuk a gézből egy tálba a kész joghurtot, és ha nagyon szemcsésnek ítéljük meg, akkor egy botmixer segítségével krémesítjük. Kb. 1,2 liter házi joghurtot kapunk így.
  8. Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
  9. Tálalás:
  10. Tálkákba 1,5 dl kész joghurtot helyezünk, és rácsorgatunk ízlés szerint kakukkfűmézet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 20 p

Görögországi nyaralásainkból hazatérve mindig elkeseredve állapítottuk meg, hogy mi sose fogunk olyan finom mézes joghurtot enne itthon, mint odakinn. S a tzatzikink se lesz sose olyan krémes, mint Görögországban. Itthon próbálkoztunk avval, hogy lecsöpögtetjük a joghurtot, de úgy sem volt elég sűrű. Mígnem rájöttünk arra, hogy a magyar joghurtokból hiányzik a zsírtartalom. Míg a görög joghurt, zsíros, és krémes. Így jutottunk el odáig, hogy mintegy visszazsírosítva a tejet, tejszínt adunk hozzá, s ezután oltjuk be joghurttal. Most pedig nagyon örülünk a végeredménynek, mert ez már a görög nyarainkat idézi! :) Azért írtunk a receptben kakukkfűmézet, mert az kint nagyon népszerű, és igen-igen egészséges méz, gyógyhatása van. De természetesen sokféle mézzel érdemes kipróbálni ezt a receptet. Arra is rájöttünk, hogy ha valaki egy hónapon keresztül eszik ilyet rendszeresen, az a hajat, hajhagymákat erősíti, és a hajhullást megszünteti, vagy csökkenti.

További receptek

Fügeleveles panna cotta

A panna cotta sokkal bonyolultabb édességnek mutatja magát, mint amilyen valójában. Azon kívül pedig, hogy végtelenül egyszerű, kényünk-kedvünk szerint alakíthatjuk az ízesítését: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek