4 lépés, amitől sokkal finomabb lesz a serpenyős sült hal

A halsütés sokakat megrémít, pedig abszolút nem bonyolult konyhai manőver. Ha bevetünk néhány egyszerű trükköt, nemcsak egyszerűbben, de ízletesebben is elkészíthetjük a filénket.

Halsütés közben sok dolgot tehetünk, azonban ezek közül a dolgok közül csak kevés olyan van, ami előnyös lesz a készülő sült halunk számára. Ellenkező esetben könnyen végzetes hibát követhetünk el, amit rossz ízű, állagú vagy küllemű lesz a filé. Most azokat a lépéseket vegyük végig, amelyeket érdemes meglépni halsütés közben, hogy a fogás finomabb formában kerüljön az asztalra.

4 lépés, amitől sokkal finomabb lesz a serpenyős sült hal

Vaj és olaj együtt a serpenyőben

A sütőzsiradék esetében azért érdemes a keveréket választani, mert így megkapjuk mind a vaj, mind az olaj kellemes tulajdonságait. Emellett pedig tompítjuk az egyes zsiradékok rossz tulajdonságait is, amit akkor adnak ki, ha egyedül használjuk őket.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kevert zsiradék nem ég meg olyan könnyen, mégis finom ízt ad a filének.

A vaj nagyon könnyen megég (főleg egy olyan forró serpenyőben, ami a halsütéshez szükséges), ilyenkor pedig keserű ízt ad mindennek, ami benne sül. Ha olajjal keverjük, visszafoghatjuk ezt az égést, és közben megkapjuk a kellemes vajízt is.

A láng irányítása

A halak sütésének egyik fontos követelménye a hirtelen hő, ugyanis ezen pirul meg először a bőrös oldal, majd ettől sül át a másik fele is. Ha nem elég forró a serpenyő, a hal kiszárad a hosszabb sütési időtől, a túlzott melegben pedig könnyen megég kívül, nyers marad belül.

Először forrósítsuk fel a serpenyőnket a zsiradékkal, majd a bőrös felével lefelé helyezzük bele a filét, és miután pár perc eltelt, vegyük minimálisan lejjebb a lángot. Ezek után mindkét oldal sütése közben tartsuk szinten ezt a forróságot, így tökéletesre sül majd a halunk.

A fedő használata

Vonzó lehet a gondolat, hogy fedőt tegyünk a serpenyőre, miközben készül a halfilé, azonban ezzel óvatosnak kell lenni. Ha rögtön az elején tesszük rá a fedelet, a hal nem sülni, hanem párolódni fog, ettől ugyan omlós lesz, de jelentkezhetnek kellemetlen mellékhatások.

A furcsa fehér „cseppek” megjelenése sokakat taszíthat a haltól, ezek pedig általában akkor jelentkeznek, amikor a filé forró, párás környezetbe kerül. Tehát a fedő alatt is ez történik. Ugyan ezek a „cseppek” nem veszélyesek, nem ehetetlenek, a sült hal mégsem mutat majd olyan jól a tányéron.

Ízesítők a serpenyőben

A legtöbb sült filének viszonylag egyszerű fűszerezésre van szüksége, és általában jól járunk a „kevesebb több” elv alkalmazásával. Sütés előtt alaposan sózzuk-borsozzuk meg a hal mindkét oldalán, és így tegyük a zsiradékba.

A sülő hal mellé tehetünk bizonyos ízesítőket, de csak körültekintően. A fokhagyma hajlamos gyorsan megégni a forró környezetben, ezután keserű lesz.

A zöldfűszerekre ugyanez igaz. Tehát, ha ezekkel szeretnénk plusz aromát adni, inkább csak a sütés végén adjuk hozzá őket. Ha elkezdenének égni, halásszuk ki a darabokat.

Citrommal gyakran kísérjük a sült halat, és ha ezt szeretnénk egy kicsit extrább módon megtenni, akkor a hal megsütése után pirítsuk meg a citrust is. A karikákat vagy a fél gyümölcsöt 1 percig pirítsuk forró serpenyőben, majd tálaljuk a hallal együtt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és trükk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.