4 lépés, amitől sokkal finomabb lesz a serpenyős sült hal

A halsütés sokakat megrémít, pedig abszolút nem bonyolult konyhai manőver. Ha bevetünk néhány egyszerű trükköt, nemcsak egyszerűbben, de ízletesebben is elkészíthetjük a filénket.

Halsütés közben sok dolgot tehetünk, azonban ezek közül a dolgok közül csak kevés olyan van, ami előnyös lesz a készülő sült halunk számára. Ellenkező esetben könnyen végzetes hibát követhetünk el, amit rossz ízű, állagú vagy küllemű lesz a filé. Most azokat a lépéseket vegyük végig, amelyeket érdemes meglépni halsütés közben, hogy a fogás finomabb formában kerüljön az asztalra.

4 lépés, amitől sokkal finomabb lesz a serpenyős sült hal

Vaj és olaj együtt a serpenyőben

A sütőzsiradék esetében azért érdemes a keveréket választani, mert így megkapjuk mind a vaj, mind az olaj kellemes tulajdonságait. Emellett pedig tompítjuk az egyes zsiradékok rossz tulajdonságait is, amit akkor adnak ki, ha egyedül használjuk őket.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kevert zsiradék nem ég meg olyan könnyen, mégis finom ízt ad a filének.

A vaj nagyon könnyen megég (főleg egy olyan forró serpenyőben, ami a halsütéshez szükséges), ilyenkor pedig keserű ízt ad mindennek, ami benne sül. Ha olajjal keverjük, visszafoghatjuk ezt az égést, és közben megkapjuk a kellemes vajízt is.

A láng irányítása

A halak sütésének egyik fontos követelménye a hirtelen hő, ugyanis ezen pirul meg először a bőrös oldal, majd ettől sül át a másik fele is. Ha nem elég forró a serpenyő, a hal kiszárad a hosszabb sütési időtől, a túlzott melegben pedig könnyen megég kívül, nyers marad belül.

Először forrósítsuk fel a serpenyőnket a zsiradékkal, majd a bőrös felével lefelé helyezzük bele a filét, és miután pár perc eltelt, vegyük minimálisan lejjebb a lángot. Ezek után mindkét oldal sütése közben tartsuk szinten ezt a forróságot, így tökéletesre sül majd a halunk.

A fedő használata

Vonzó lehet a gondolat, hogy fedőt tegyünk a serpenyőre, miközben készül a halfilé, azonban ezzel óvatosnak kell lenni. Ha rögtön az elején tesszük rá a fedelet, a hal nem sülni, hanem párolódni fog, ettől ugyan omlós lesz, de jelentkezhetnek kellemetlen mellékhatások.

A furcsa fehér „cseppek” megjelenése sokakat taszíthat a haltól, ezek pedig általában akkor jelentkeznek, amikor a filé forró, párás környezetbe kerül. Tehát a fedő alatt is ez történik. Ugyan ezek a „cseppek” nem veszélyesek, nem ehetetlenek, a sült hal mégsem mutat majd olyan jól a tányéron.

Ízesítők a serpenyőben

A legtöbb sült filének viszonylag egyszerű fűszerezésre van szüksége, és általában jól járunk a „kevesebb több” elv alkalmazásával. Sütés előtt alaposan sózzuk-borsozzuk meg a hal mindkét oldalán, és így tegyük a zsiradékba.

A sülő hal mellé tehetünk bizonyos ízesítőket, de csak körültekintően. A fokhagyma hajlamos gyorsan megégni a forró környezetben, ezután keserű lesz.

A zöldfűszerekre ugyanez igaz. Tehát, ha ezekkel szeretnénk plusz aromát adni, inkább csak a sütés végén adjuk hozzá őket. Ha elkezdenének égni, halásszuk ki a darabokat.

Citrommal gyakran kísérjük a sült halat, és ha ezt szeretnénk egy kicsit extrább módon megtenni, akkor a hal megsütése után pirítsuk meg a citrust is. A karikákat vagy a fél gyümölcsöt 1 percig pirítsuk forró serpenyőben, majd tálaljuk a hallal együtt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és trükk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek