6 kérdés, amit tegyél fel a halárusodnak, mielőtt vásárolsz nála

A halárus a piacon vagy a halboltban is egyike azoknak a nagyon fontos embereknek az életünkben, akiktől érdemes rendszeresen tanácsot kérnünk. De mit kérdezzünk tőle?

A halárus több egy embernél, aki kiadja nekünk a kiszemelt filét a pulton keresztül. Ő rendelkezik ugyanis azzal a szükséges tudással, ami nekünk nem biztos, hogy megvan a tökéletes hal kiválasztásához, tárolásához és elkészítéséhez. Ahelyett tehát, hogy végigrágnánk magunkat egy halászati tankönyvön, inkább tegyük fel a legfontosabb kérdéseket a halárusnak, hogy biztosan a legszebb darabot vigyük haza.

6 kérdés, amit tegyél fel a halárusodnak, mielőtt vásárolsz nála

Minek van éppen szezonja?

Kevesen tudják, de nemcsak a zöldségeknek, gyümölcsöknek, hanem a halaknak is van szezonja. Nem mindig ugyanaz a legfrissebb, ezért érdemes a pultnál érdeklődni az aktuálisan kapható kínálatról.

A halárus tudja majd, hogy éppen mit érdemes venni, így biztosan finom, garantáltan friss áruhoz jutunk majd.

Mikor fogták a halat, és hogyan?

Abszolút nem illetlenség ilyeneket kérdezni, hiszen vásárlóként jogunk van tudni, hogy mennyire friss a pultban lévő hal. Sőt, ilyenkor az is kiderülhet, hogy kitől származik a hal. A fogás technikája ugyanis sokat elárul: a kis halászokkal ellentétben a nagyobb hajók „kegyetlenebb”, ipari módszereket alkalmaznak a fogásnál. Ezt pedig egy jó halárus mind tudja.

Mit ajánl?

Nemcsak a szezonalitás kérdésében érdemes tájékozódni, hanem a halárusunk személyes ajánlását is kikérhetjük. Ugyanis ő fogja tudni, hogy melyik az a hal, ami esetleg nem olyan népszerű, pedig nagyon finom.

Arra is választ kaphatunk, hogy melyik halfajta költséghatékony, vagy melyik a legjobb a fenntarthatóság szempontjából.

Mit kezdjek a hallal?

Ha nem vagyunk biztosak az elkészítésben, akár arról is kifaggathatjuk a halárust. Jó esetben tudni fogja, hogy melyik halnak melyik elkészítési mód áll a legjobban. Bár akkor se lepődjünk meg, ha az egyszerű „süssük meg serpenyőben olajon, sóval és borssal” választ kapjuk, hiszen ez a legtöbb hal esetében nyerő választás.

Akár konkrét recepttel is mehetünk, hiszen a halászlé, rántott hal vagy pörkölt esetében már nem mindegy, mit használunk.

Tud segíteni az előkészítésben?

Nem olyan egyszerű a hal pikkelyezése vagy kibelezése, ezért ugyanúgy, mint a hentest a kicsontozásra és darálásra, a halárust is megkérhetjük a nehezebb feladatok elvégzésére. Seperc alatt kifilézik vagy kibelezik majd nekünk, így akár egész halat is vehetünk, amit már csak sütni-főzni kell.

Hogyan tároljam a halat?

Ha nem rögtön, hanem csak kicsit később tudjuk majd felhasználni a megávásárolt halat, egyáltalán nem mindegy, hogyan tároljuk addig a pontig. A legjobb tippeket biztosan tudni fogja a halárus, és ezeket megfogadva nem romlik majd meg a szépen kiválasztott, friss hal.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szakértői tipp és tanács:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.