Így válassz zsiradékot főzéshez – Különbség vaj és olaj között

A zsiradék adja szinte minden étel alapját, ezért abszolút nem mindegy, hogyan válogatjuk meg, amikor főzni akarunk vele. Lássuk most, milyen előnyei és hátrányai vannak az olajnak és a vajnak.

Zsiradék nélkül nincs főzés: mindegy, hogy melyik fajtáról van szó, ez az alapélelmiszer szükséges ahhoz, hogy ízletes leveseket, ragukat, sülteket készítsünk a konyhában. A leggyakrabban bevetett zsiradék a vaj és az olaj, és sokan oda-vissza cserélgetve használják őket. Persze ez nem mindig működőképes, nézzük meg, hogy melyik esetben jobb a vaj, melyikben az olaj.

Így válassz zsiradékot főzéshez – Különbség vaj és olaj között

Fontos-e az íz?

A főzési folyamat során minden hozzávalótól kapunk valamilyen ízt, minden komponens hozzáad valamit a készülő ételhez. És akár hisszük, akár nem, ebbe bizony a zsiradék is beletartozik.

Nemcsak az alapanyagok adnak ízt az olajnak, hanem ez fordítva is megtörténik.

Sőt, egyes olajoknak (pl. olívaolaj) annyira erőteljes aromájuk van, hogy képesek a többi ízt majdnem teljesen elnyomni. A vaj pedig önmagában elég karakteres, ezért nem érdemes elpazarolni egy intenzív ételben.

  • ha nem akarjuk, hogy érződjön a zsiradék íze: főzzünk semleges ízű olajjal
  • ha szeretnénk, hogy érződjön: főzzünk karakteres olajjal (szezám, olíva) vagy vajjal

Milyen hőfokon fogunk főzni?

Persze az sem mindegy, hogy mi lesz főzés közben a maximális hőmérséklet, hiszen a zsiradékok mind hajlamosak a megégésre. A vaj keserű ízt kap, ha odakozmáljuk, csakúgy, mint az olajok, amelyeknek a füstpontjuk határozza meg, hogy meddig hevíthetjük őket.

  • ha alacsony hőfokon főzünk, csak melegítünk vagy sütünk: használjunk vajat
  • ha közepes hőfokon főzünk: használjunk olívaolajat vagy vajat
  • ha magas, intenzív lángon főzünk: használjunk magas füstponttal rendelkező olajat (pl. napraforgó, repce)

Mikor fogunk tálalni?

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az elkészült fogás mikor kerül majd az asztalra. Ugyanis az olajjal ellentétben a vaj képes újra felvenni szilárd alakját, sőt, egy sokkal kellemetlenebb, szétvált állagot is, ami a hőingadozás miatt alakul ki.

  • ha azonnal tálalunk: használhatunk vajat is
  • ha később tálalunk: inkább olajat használjunk

Vajat használhatunk még úgy is, hogy nem közvetlenül vele főzünk, hanem inkább garnírozásra használjuk. Magyarul a kész, feltálalt ételre teszünk egy kocka vajat, ami szépen elolvad rajta. Így is hozzáadhatunk az ételhez zsiradékot és ízt, valamint krémes állagot.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai segítség érkezik:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek