Indul a szörpszezon: Ezt a 12 dolgot nem biztos, hogy tudtad a BODZÁRÓL

A bodzaszörp a koranyári szezon igazi sztárja. Te is szereted? És tudtad ezeket az érdekességeket erről a sokoldalú növényről?    

A bodzát legjellemzőbben szörpkészítéskor vetik be, de akár süteményekben is fel lehet használni. Most hoztunk róla pár érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál róla. Szezonra fel!

Csodaszer megfázás ellen

A bodzafa gyümölcsét és virágát étrend-kiegészítőként alkalmazzák kisebb betegségek, például megfázás, székrekedés esetén. Teaként vagy kapszulában is elérhető.

Jó, ha vigyázol vele

Fontos, hogy a bodzabogyókat felhasználás előtt magtalanítanunk kell, mivel a magvak enyhén mérgezőek. Ugyanígy vigyáznunk kell a levelekkel, az éretlen bogyókkal és a friss kéreggel is, ezek ugyanis egy mérgező vegyületet, az úgynevezett sambunigrint tartalmazzák. A virággyűjtés ideje általában május környéke, lehetőleg száraz időt válasszunk a szürethez. Az érett bogyókat augusztus-szeptember környékén szedjük le.

Vitaminbomba

A bodza A-, B- és C-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, mangánban, szelénben és cinkben is gazdag.

Vesd be a konyhában

A bodzavirág virágait zselék, dzsemek készítésére is használják, de süteményekhez és pitékhez is kiváló.

Nem csak a konyhában hasznos

A zúzott bodzalevél kellemetlen szagot áraszt, ezért régen a lószerszámokat bodzalevéllel dörzsölték be, hogy a legyek ne lepjék el a lovakat.

Sokáig él

A bodzafa évelő növény, ami vadonban akár 80-100 évig is elélhet.

Mítoszok állandó szereplője

Egyes mítoszokban úgy gondolják, hogy az bodzafa meggátolja a gonoszt, és védelmet nyújt a boszorkányoktól, míg más vélemények szerint a boszorkányok gyakran összegyűlnek a növény alatt, különösen akkor, ha az tele van gyümölccsel.

Pillangók lakhelye

A bodzafa dísznövényfajtáit kertekben termesztik általában azzal a céllal, hogy a pillangóknak és különböző madárfajoknak otthonként szolgáljon.

Óriásira nő

Az bodza magassága és szélessége akár 6 méter is lehet.

Nem lehetett csak úgy kivágni!

A mítoszok szerint, ha egy bodzafát kivágunk, akkor az Ősanyát szabadjára engedjük, aki bosszút áll. A fát csak akkor lehet biztonságosan kivágni, ha rímet énekelünk az Ősanyának – legalábbis a monda szerint.

Tuti tipp, nem csak borászoknak

A borba áztatott bodzavirág muskotályos ízt ad az italnak. A bor mellett pálinkafőzésnél is népszerű a bodzabogyó, ugyanakkor pezsgő is készíthető belőle.

Óriási mennyiségű termése van

Egy bodzabokor jellemzően 6-8 kg termést hoz évente!

via tonsoffacts

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...