Indul a szörpszezon: Ezt a 12 dolgot nem biztos, hogy tudtad a BODZÁRÓL

A bodzaszörp a koranyári szezon igazi sztárja. Te is szereted? És tudtad ezeket az érdekességeket erről a sokoldalú növényről?    

A bodzát legjellemzőbben szörpkészítéskor vetik be, de akár süteményekben is fel lehet használni. Most hoztunk róla pár érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál róla. Szezonra fel!

Csodaszer megfázás ellen

A bodzafa gyümölcsét és virágát étrend-kiegészítőként alkalmazzák kisebb betegségek, például megfázás, székrekedés esetén. Teaként vagy kapszulában is elérhető.

Jó, ha vigyázol vele

Fontos, hogy a bodzabogyókat felhasználás előtt magtalanítanunk kell, mivel a magvak enyhén mérgezőek. Ugyanígy vigyáznunk kell a levelekkel, az éretlen bogyókkal és a friss kéreggel is, ezek ugyanis egy mérgező vegyületet, az úgynevezett sambunigrint tartalmazzák. A virággyűjtés ideje általában május környéke, lehetőleg száraz időt válasszunk a szürethez. Az érett bogyókat augusztus-szeptember környékén szedjük le.

Vitaminbomba

A bodza A-, B- és C-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, mangánban, szelénben és cinkben is gazdag.

Vesd be a konyhában

A bodzavirág virágait zselék, dzsemek készítésére is használják, de süteményekhez és pitékhez is kiváló.

Nem csak a konyhában hasznos

A zúzott bodzalevél kellemetlen szagot áraszt, ezért régen a lószerszámokat bodzalevéllel dörzsölték be, hogy a legyek ne lepjék el a lovakat.

Sokáig él

A bodzafa évelő növény, ami vadonban akár 80-100 évig is elélhet.

Mítoszok állandó szereplője

Egyes mítoszokban úgy gondolják, hogy az bodzafa meggátolja a gonoszt, és védelmet nyújt a boszorkányoktól, míg más vélemények szerint a boszorkányok gyakran összegyűlnek a növény alatt, különösen akkor, ha az tele van gyümölccsel.

Pillangók lakhelye

A bodzafa dísznövényfajtáit kertekben termesztik általában azzal a céllal, hogy a pillangóknak és különböző madárfajoknak otthonként szolgáljon.

Óriásira nő

Az bodza magassága és szélessége akár 6 méter is lehet.

Nem lehetett csak úgy kivágni!

A mítoszok szerint, ha egy bodzafát kivágunk, akkor az Ősanyát szabadjára engedjük, aki bosszút áll. A fát csak akkor lehet biztonságosan kivágni, ha rímet énekelünk az Ősanyának – legalábbis a monda szerint.

Tuti tipp, nem csak borászoknak

A borba áztatott bodzavirág muskotályos ízt ad az italnak. A bor mellett pálinkafőzésnél is népszerű a bodzabogyó, ugyanakkor pezsgő is készíthető belőle.

Óriási mennyiségű termése van

Egy bodzabokor jellemzően 6-8 kg termést hoz évente!

via tonsoffacts

Címlapról ajánljuk

További cikkek