A tiktokos, sült fetás tészta a múlté: mézes eperrel, nyári ízekben hódít a sajt

Tűzvészként tarolta le az internetet a TikTokról indult sült fetás tészta receptje, sokan megszállottjai lettek a krémes, paradicsomos, fűszeres ételnek. Nem csoda, hogy azóta is újabb verziói tűnnek fel ennek a sült sajtnak. Most például epres köntösben hoztuk el nektek.

A sajtok és édes gyümölcsök kombinálása új szintet ért el: megszületett ugyanis az epres sült feta. Ha a sült sajt ötlete valahonnan ismerősnek tűnik, valószínűleg a tavalyi internetes szenzációra gondolunk, amikor mindenki paradicsommal sütötte krémesen lágyra a fetát. Ez a fantasztikus tésztaszósz úgy tűnik olyan népszerűségre tett szert, hogy több receptben is tovább él. Az epres sült feta a nyár minden erejét felhasználja, egyszerre sós és édes ízekkel kápráztat minket. Nézzük, hogyan készül!

Sült feta mézes eperrel: a receptért kattints IDE / Fotó: Hering András

Paradicsom helyett eper

Ha nem tudjuk elsőre elképzelni, hogyan működhet egymás mellett az erőteljesen sós feta és a harsány, édes eper, itt egy kis segítség. A gyümölccsel nem kalandozunk túl messzire ízben, hiszen a korábban használt koktélparadicsomok is szinte édesek, ezért illenek olyan jól a sajt mellé.

Meglepő, hogy más tulajdonságaik is egyeznek: a hosszú sütés alatt teljesen krémesre főnek, enyhén karamellizálódnak. Sokkal mélyebb ízük lesz, amiből semmi nem vész kárba, a sűrű szósz egybeolvad a fetával, tökéletes harmónia születik.

Se nem előétel, se nem desszert

Míg a paradicsomos fetát szigorúan tésztaszósznak szánták, ezzel a gyümölcsös sajttal sokkal több lehetőségünk van. Kihasználhatjuk a sajt és az eper kenhető állagát, és azt is, hogy egyszerre sós és édes.

Egyszerűen kenhetjük egy friss, ropogós bagettre vagy pirítósra. Kanalazhatjuk sült húsokra, ezekhez kifejezetten jól illik az édeskés vonal. Egy friss zöldsaláta tökéletes kiegészítője lehet.

Akár desszertként is kínálhatjuk, egy elegáns vacsora utolsó fogásaként, meglepő és különleges édesség válik belőle.

Ezeket szerezd be az epres sült fetához:

500 gramm eper, 1 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál méz, 200 gramm feta sajt, só és bors, ízlés szerint

Elkészítése gyerekjáték:

Mielőtt nekilátunk a hozzávalók előkészítésének, melegítsük elő a sütőt 200 ℃-ra. Fontos, hogy már meleg sütőbe tegyük az epret, így biztosan krémesre sül majd.

A mézes eperrel sült feta receptjét ITT találod / Fotó: Hering András

Távolítsuk el az eper szárát és vágjuk félbe a szemeket, majd tegyük egy közepes méretű tepsibe. Egy rétegben kell elrendeznünk őket, hogy egyenletesen érje őket a hő, és teljesen puhák legyenek.

Öntsük a gyümölcsre az olajat és mézet, majd szórjuk meg a fűszerekkel. Sóból kevesebbet használjunk, a borssal viszont lehetünk bátrabbak, el fogja bírni az eper, sokkal komplexebb lesz tőle.

Óvatosan keverjük össze, nehogy összetörjük a szemeket. A cél, hogy egyenletesen bevonja az epret a mézes szósz.

Süssük a sütőben 25 percig, majd vegyük ki, és helyezzük a fetát egy tömbben a tepsi közepére. A sajt tetejét kenjük meg olajjal, ettől szép barna színt kap. A sajttal együtt mehet vissza a sütőbe, további 25 percre.

A második sütés alatt az epres szósz egyre sűrűbb, a feta pedig aranybarna és krémes lesz. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig pihenni, nehogy tűzforró legyen.

A mézes eperrel sült feta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A mézes eperrel sült feta receptjét ITT találod / Fotó: Hering András

(Recept és fotók: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több különleges recept, amit idén nyáron elkészíthetsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...