10 érdekesség, amit nem tudtál a szaloncukorról

Szaloncukor nélkül nincs karácsony. Rengeteg ízben, formában, csomagolásban kapható már a népszerű édesség, amiről most mondunk is pár érdekességet is.

A szaloncukor elődje a fondant-cukor

A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára már a XVIII. században. A fondant-cukor cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt.

Főúri házakban volt fellelhető

A fondant alapú cukorka gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek.

Karácsonyfa-állítás és szaloncukor

A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.

Nem mindenki engedhette meg magának

Magyarországon az első karácsonyfákat a tehetős családok engedhették meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, a szalonban addig tálkából kínált cukorkát díszként a karácsonyfára helyezték fel.

Tudtad? Bár hivatalosan nem tartozik a hungarikumok közé, sehol máshol nem díszítik vele a karácsonyfát, csak nálunk!

Kézzel készültek, nagy szeretettel

Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára.

A csomagolásra is megfelelő figyelmet fordítottak

A tehetősek neves cukrászdáknak adták le a rendeléseiket, ők választhatták ki az ízt, a mennyiséget, de még a csomagolópapírt is! A kevésbé tehetősek otthon készítették a fára való cukordíszt.

Korabeli szakácskönyvek tele szaloncukor-receptekkel

Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17-féle szaloncukor-receptet ír le. Volt szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka vagy szalon-marasquin-czukorka is.

Nagy visszaesés, majd ismét virágzás

Az első és a második világháború miatt bekövetkezett elszegényedés idején a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. A szaloncukor tömegtermelése az ötvenes években indult újra.

Nagyon kedvelt az ünnepi időszakban

Mára 20 csokoládégyár több mint 150-féle szaloncukrot kínál a fogyasztóknak. Kaphatunk a zselésen kívül joghurtos, trüffelkrémes, epres, ír krémlikőrös, tojáslikőrös, mogyorókrémes, kókuszos, mézeskalácsos, mákos, vagy akár narancsos-fahéjast is...

Kilószám visszük haza

Tavaly mintegy 3500 tonna fogyott a legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból, a forgalom értéke pedig 6,5 milliárd forint volt, ráadásul egyre többen vásárolnak minőségi terméket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...