Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Most akkor melyik mézből készítsük a mézeskalácsot? A szakértőt kérdeztük

Az évnek ezen időszakában vesszük és esszük a legtöbb mézet - nyakunkon a karácsony- és náthaszezon. Mit is érdemes tudni a mézekről? A szakértőt kérdeztük.      

Azt gondoltuk, kicsit utánanézünk így a karácsonyi forgatag elején, hogy mi is a helyzet mézügyben – hiszen ilyenkor, a nátha- és ünnepi forgatag idején fogyasztjuk a legtöbb mézet. Na de milyet? És miért pont azt? És melyik méz mire jó? Horváth Gábort, az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadóját kérdeztük, és ő szívélyesen válaszolt.

Milyen volt az évi termés, hogyan változtak az árak?

A méhészeti szezon igazából nem az adott évi termeléssel, hanem az előző évi beteleléssel kezdődik, így a 2017-es méhészeti év 2016. végén kezdődött. Sajnálatos módon a 2016-os év vége az elmúlt évek átlagát jelentősen meghaladó méhcsalád pusztulását valamint legyengülését hozta, mely 2017 tavaszán tovább folytatódott. A szezon elején közel 40%-kal kevesebb méhcsalád termelt mézet, mint az azt  megelőző évben. Méztermés tekintetében, ha az egy termelő méhcsaládra jutó átlagot nézzük, a 2017-es év jó termést hozott, azonban az ősszel és tavasszal kiesett állomány miatt az országos össztermés nem volt kiemelkedő.

A hazai mézfogyasztás az EU-s átlag felét sem éri el, így a leggyengébb termésátlagú években is képesek vagyunk megtermelni a hazai szükséglet többszörösét.

Ezt azt jelenti, hogy a magyar fogyasztóknak mindig van lehetőségük megvásárolni a kiváló minőségű magyar termelői mézet. Az országban termelt méz 70%-át exportáljuk. Bár a téli hónapokban megnő a kereslet a méz iránt – a bolti árakkal ellentétben – a közvetlen termelőtől vásárolt mézek árai nem emelkednek.

Mézeskalácsajánló:

Honnan tudja a fogyasztó, hogy jó minőségű a méz, honnan érdemes mézet vásárolni?

Ránézésre képtelenség megmondani, hogy egy méz hamis vagy sem, ezt jellemzően csak laborvizsgálattal lehet kimutatni. 

Azonban a tapasztaltabb fogyasztó íz alapján már különbséget tud tenni egy jó minőségű, természetes virágméz és egy hamisítvány között. A természetes virágméz zamatos, az eredeti növény virágjára jellemző illatok, ízek kiérezhetők belőle. 

Érdemes lehet közvetlen a termelőtől vásárolni, továbbá az egyes garanciális elemeket, a Magyar Termelői Mézesüveget és zárszalagot keresni – a cikkben szereplő zárszalagot használó méhészek mézeit szúrópróba szerűen minden évben vizsgálják.

Mely fajtákat veszik leginkább, miért, melyik mire jó, gondolok itt a mézeskalács- és süteménykészítésre legfőképp, de akár a náthaszezonra is

A leggyakoribb mézfajták az akác-, a vegyes-, a repce- és a napraforgómézek – ezekből fogy a legtöbb. Ezen felül persze nagyon sok fajtaméz létezik, a kevésbé gyakoriak közül népszerű a selyemfű, facélia, hárs, gesztenye is
Megfázásra főleg az akác- és hársmézet szokták ajánlani, mézeskalácssütéshez gyakran használják a napraforgó- és a vegyes virágmézet.

Mézes finomságok:

Tudtad, hogy...

  • ...a repceméz savtartalma nagyon alacsony, így a gyomorsav-túltengéssel küzdők is bátran fogyaszthatják?
  • ...a selyemfűméz fogyasztása akár pollenallergiásoknak is javasolt, hiszen minimális a pollentartalma?
  • ...az akácméz méregtelenítő hatású, köhögés ellen vagy akár gyomorsavtúltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott?
  • ...a gesztenyeméz rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, és külsőleg alkalmazva visszértágulat mérséklésére is alkalmas? 

Főételek mézzel:

És ezeket láttad?

További infó itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!