Most akkor melyik mézből készítsük a mézeskalácsot? A szakértőt kérdeztük

Az évnek ezen időszakában vesszük és esszük a legtöbb mézet - nyakunkon a karácsony- és náthaszezon. Mit is érdemes tudni a mézekről? A szakértőt kérdeztük.      

Azt gondoltuk, kicsit utánanézünk így a karácsonyi forgatag elején, hogy mi is a helyzet mézügyben - hiszen ilyenkor, a nátha- és ünnepi forgatag idején fogyasztjuk a legtöbb mézet. Na de milyet? És miért pont azt? És melyik méz mire jó? Horváth Gábort, az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadóját kérdeztük, és ő szívélyesen válaszolt.

Repceméz - keressétek a termelői üveget!

Milyen volt az évi termés, hogyan változtak az árak?

A méhészeti szezon igazából nem az adott évi termeléssel, hanem az előző évi beteleléssel kezdődik, így a 2017-es méhészeti év 2016. végén kezdődött. Sajnálatos módon a 2016-os év vége az elmúlt évek átlagát jelentősen meghaladó méhcsalád pusztulását valamint legyengülését hozta, mely 2017 tavaszán tovább folytatódott. A szezon elején közel 40%-kal kevesebb méhcsalád termelt mézet, mint az azt megelőző évben. Méztermés tekintetében, ha az egy termelő méhcsaládra jutó átlagot nézzük, a 2017-es év jó termést hozott, azonban az ősszel és tavasszal kiesett állomány miatt az országos össztermés nem volt kiemelkedő.

Akácméz - keressétek a termelői üvegeket!

A hazai mézfogyasztás az EU-s átlag felét sem éri el, így a leggyengébb termésátlagú években is képesek vagyunk megtermelni a hazai szükséglet többszörösét.

Ezt azt jelenti, hogy a magyar fogyasztóknak mindig van lehetőségük megvásárolni a kiváló minőségű magyar termelői mézet. Az országban termelt méz 70%-át exportáljuk. Bár a téli hónapokban megnő a kereslet a méz iránt – a bolti árakkal ellentétben – a közvetlen termelőtől vásárolt mézek árai nem emelkednek.

Mézeskalácsajánló:

Honnan tudja a fogyasztó, hogy jó minőségű a méz, honnan érdemes mézet vásárolni?

Ránézésre képtelenség megmondani, hogy egy méz hamis vagy sem, ezt jellemzően csak laborvizsgálattal lehet kimutatni.

Azonban a tapasztaltabb fogyasztó íz alapján már különbséget tud tenni egy jó minőségű, természetes virágméz és egy hamisítvány között. A természetes virágméz zamatos, az eredeti növény virágjára jellemző illatok, ízek kiérezhetők belőle.

Érdemes lehet közvetlen a termelőtől vásárolni, továbbá az egyes garanciális elemeket, a Magyar Termelői Mézesüveget és zárszalagot keresni – a cikkben szereplő zárszalagot használó méhészek mézeit szúrópróba szerűen minden évben vizsgálják.

Gesztenyeméz - keressétek a termelői üveget!

Mely fajtákat veszik leginkább, miért, melyik mire jó, gondolok itt a mézeskalács- és süteménykészítésre legfőképp, de akár a náthaszezonra is

A leggyakoribb mézfajták az akác-, a vegyes-, a repce- és a napraforgómézek – ezekből fogy a legtöbb. Ezen felül persze nagyon sok fajtaméz létezik, a kevésbé gyakoriak közül népszerű a selyemfű, facélia, hárs, gesztenye is.Megfázásra főleg az akác- és hársmézet szokták ajánlani, mézeskalácssütéshez gyakran használják a napraforgó- és a vegyes virágmézet.

Mézes finomságok:

Tudtad, hogy...

  • ...arepceméz savtartalmanagyon alacsony, így a gyomorsav-túltengéssel küzdők is bátran fogyaszthatják?
  • ...a selyemfűméz fogyasztása akár pollenallergiásoknak is javasolt, hiszen minimális a pollentartalma?
  • ...az akácmézméregtelenítő hatású,köhögés ellen vagy akárgyomorsavtúltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott?
  • ...a gesztenyeméz rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, és külsőleg alkalmazva visszértágulat mérséklésére is alkalmas?

Főételek mézzel:

És ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

További infó itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...