Finn mézeskalács

- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
21g méz63 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
0 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
2g rizsliszt6 kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g méz760 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
0 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
20g rizsliszt73 kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
12.5g méz38 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
49.9g finomliszt182 kcal
-
6g margarin43 kcal
-
0.3g szódabikarbóna0 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
2g tojásfehérje1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
1g rizsliszt4 kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 359.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.7 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.1 g
Zsír
-
Összesen 120.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4315.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 399 mg
-
Kálcium 262 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 1410 mg
-
Nátrium 1951 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1388.1 g
-
Cukor 608 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 332.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1216 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 115 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 338 micro
-
Kolin: 553 mg
-
Retinol - A vitamin: 1154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 732 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 910 micro
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.2 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
-
250 g méz
-
3 db tojás
-
300 g cukor
-
1000 g finomliszt
-
12 dkg margarin
-
3 kk szódabikarbóna
-
1 db tojásfehérje
-
4 csepp citromlé
-
20 g rizsliszt
Elkészítés
- A mézet felmelegítjük, a fűszereket belekevjük, a tűzről félre tesszük hűlni.
- Egy tálban a lisztet a szóda bikarbónával elvegyítjük.
- Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Ha a méz langyosra hűlt, a margarint hozzáadjuk, alaposan elkeverjük benne.
- A szódabikarbónával elvegyített lisztet beledolgozzuk a mézes masszába.
- A cukros tojást utoljára keverjük hozzá, majd kemény tésztává gyúrjuk az egészet.
- Betakarva vagy fóliába göngyölve hideg helyen pihentetjük másnapig.
- Egy lisztezett deszkán ökölnyi labdákra osztjuk, majd nagyon vékonyra (2-3 mm) sodorjuk, liszetbe mártott kiszúró formákkal tetszés szerint kekszeket szaggatunk, sütőpapírral kibélelt sütőlapokra fektetjük őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük.
- A tojásfehérjét kézi keverővel vagy robotgéppel keverjük, kis idő után a porcukrot és a pár csepp citromot hozzáadjuk, ha elég szép sűrű és kemény, akkor a rizslisztet is.
- Az időközben kihűlt kekszeket nyomózsák segítségével fantáziánk szerint díszítjük, száradni visszatehetjük a még langyos, (50 fok) nyitott ajtajú sütőbe ( a hab nem barnulhat meg ), vagy másnapig szobahőmérsékleten szárítjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 380
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 139214
- Feltöltés dátuma: 2010. december 16.
Ajánló
Csodálatos harmónikus egységben illatoznak benne a fűszerek. Azonnal fogyasztható, nem kemény, nem kell napokig a puhulására várni, és nem is túl édes, tehát nincs olyan ember itt, közöttünk, akinek ne lenne kedvence. Fémdobozba zárva (hogy ne ereszkedjen meg) hónapokig eláll, és élvezhető marad.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

A makádi gyülekezetben tanultam ezt egyik kedves asszonytestvéremtől, Fábián Teréztől. Korábban a makádi nőszövetség közösségében minden advent-időben nagy mennyiséget készítettünk a gyermekek nagy örömére, a"cipődoboz"-meglepetésekbe is került belőle és az adventi kézműves-foglalkozásokon is kedvelt csemege volt. kmary2 ötletét szeretném megosztani: a rizslisztet saját maga készítette kávédarálón darált rizsből, mondván: minek egy kg-nyit megvásárolni belőle, ha amúgy az ember nem használja. Köszönöm Neki az ötletet!
Hozzászólások (17)
Szia! 20g liszt kell hozzá??? Köszi
20 grizsliszt szükséges a tojáshabos fehér díszítéshez-mint azt már egyszer megbeszéltük valakivel egy hozzászólás alkalmával
szia! 1 kg, azaz 1000 g liszt kell a tésztához és 20 g rizsliszt szükséges a fehér díszítés kikeveréséhez. Ellenöriztm, nem írtam másként.
Nagyon szépek a kis mézeskalácsok :-) Gratulálok ! Én is meg szeretném sütni de van egy kérdésem mi a szerepe a rizslisztnek a fehérmázban? Üdv Juli
A rizsliszt feszesebbé teszi a habot, és, ha eldobozolod ínségesebb id?kre, nem dörzsöl?dik le az egymáson való üt?désekkel a fehér dísz
Szia! A tésztába is rizslisztet raksz? Köszi
nem, a tésztába finom búzaliszt kerül. Talán a cím megtéveszt?, ezennel átírom. Üdvözöllek. java46
Kár, nagyon meg?rültem Neki, mikor megláttam, mivel lisztérzékeny vagyok! Köszönöm
Ugyan máshol találtam erre a receptre,de tavaly ilyet sütöttem.Elég sok megmaradt karácsony után,egész évben arra vártam,hogy majd felhasználom valamire,de persze nem.Puha és nagyon finom maradt,most már megesszük.Én nem tettem a tojáshabba rizslisztet,és így is jó maradt.
megmondaná e valaki, hogy vasárnap hol kapható rizsliszt?
azt hiszem, a TESCO-nál vettem, de lehet, hogy az AUCHAN-ban. Ha ott sincs, keress egy natur-botot, amely vasárnap is nyitva tart. Egyébként valaki írta, hogy uagyanezt a mézest elkészítette rizsliszt nélkül, és ugyanolyan jól sikerült. Hiszen csak a mázba kell, ami nem olyan meghatározó. legfeljebb hamarabb lepereg.
köszi a választ, de ledaráltam, majd kávédarálón meg?röltem 1kg B rizst /180 ft/ és olyan lett mint az 500 ft-os rizsliszt! Palacsintát is lehet bel?le készíteni 1 tojás és viz, vagy tej hozzáadásával. Kellemes ünnepeket kívánok
Szia! A hozzávalókhoz nem írtál süt?port, az elkészítésnél (2 pont) a lisztet elvegyítjük a süt?porral, vagy a szódabikarbónára gondoltál? Szeretném megsütni, de megvárom a válaszod. Köszi
Bocsánat a tévedésért, általában szóda bikarbónát használok. Innen a tévedés. Jó sikeredést kívánok! JAVA 46
Köszi! Már ki is sült, most kezdek neki a díszítéshez, nagyon finom. Férjem el?l el kell zárni a konyhát, térül-fordul és egy-kett? a kezében marad. Üdv. Gyöngyi Kellemes ünnepeket kívánok!!!
Igazán örülök! Üdvözlettel Éva Jahnke
Kb. két hete megsütöttem, nagyon finom lett. Ma fogom az újabb adagot megsütni, amit a barátaimnak fogok ajándékozni! Köszönöm a receptet!
Nagy öröm, ha tetszik és mint ajándék is talán a legszebb! Köszönöm! evajahnke
Szia! Ma megsütöttük ezt a mézeskalácsot, de csak akkor volt puha, amikor forrón kivettük a süt?b?l és mire kih?lt kemény keksz lett. Szerinted vissza fog puhulni? Beletettem zárható dobozba, hátha... köszi szépen! Viki
Minden reménnyel mondhatom, hogy megpuhul. Nálunk még eddig soha nem keményedett meg. Izgulok érte. Üdv. Éva
Kedves Éva! Az izgulásunk jól sikerült, szerencsére visszapuhultak a mézeskalácsok (nem mostanra, csak most jutottam el idáig, hogy megírjam neked). Igaz tettem a dobozba almagerezdeket, 1-2 nap alatt puhultak meg, - hátha valakinek kell még a puhításhoz ötlet- Nagyon finomak lettek! Szerintem jöv?re is megpróbálkozunk ezzel a recepttel :) De hogy nekünk miért keményedett meg ?! azt máig nem tudom, többször végig olvastam a receptet utána, mindent így követtünk el...no de sebaj, már mind puha! :))) Szép ünnepet kívánok!
Nagyon nagy megkönnyebbülés ért üzenetedet olvasva-hála ötletességednek az almagerezdekkel! Mennyire érdemes minden jó tanácsot megszívlelni! Idén az én saját csokoládés-f?szeres mézesem keményedett meg. Kicsit tovább sütöttem, mint kellett volna. Megkísérlem én is almával. Köszönöm értesítésed, áldott karácsonyt kívánok. Éva
Szia! Nem szoktam recepthez hozzászólni, de most kivételt kell tennem. Ez a recept valami FANTASZTIKUS!!! Még soha nem készítettem mézeskalácsot. De: 1. A leírás alapján tökéletesen elkészíthet?. (Én csak egy kis kimaradt felvert tojásfehérjét tettem hozzá, hogy könnyebben össze tudjam gyúrni). 2. Tökéletesen puha, és ízletes (már elfogyott a kb. 100 db-ból 20). 3. A rizsliszthez annyit szólnék, hogy kávédarálón daráljatok le 20 g lisztet (lienert?l jutott eszembe), és tényleg tökéletes (kár is ezért egész kg-ot venni, ha nem használod). Még sajnos nincsenek gyerekeim, de erre felkészülve kerestem mézeskalács receptet. Azt hiszem neked hála, már nem kell kutatnom, meg van amit beteszek a családi receptkönyvbe. :)
Kedves kmary2, nem is tudod, mennyire örülök értesítésednek, mert nemrég jelezte valaki, hogy a süt?b?l kivették és nem sokára bekeményedett mind. Ez szokatlan nekem, mert itt mindig egyforma az állapota. Még húsvétkor is! Barátn?im is nagyon szeretik ezt a receptet! Külön köszönöm az ötletet a rizsliszthez, ha megengeded, beírom a recept-leíráshoz. Üdvözlettel java46
Persze, nyugodtan írd be! Ui.: ...és még mindig puha!!! :))) Boldog karácsonyt!!!!
Jelentem, most fogok hozzá az idei adag elkészítésébe! ;)
Sok sikert, minden reményem megvan ahhoz, hogy teljes sikerrel tudsz róla beszámolni! Üdvözlettel evajahnke
Szia Kedves Szakács! Most kevertem éppen össze a "komponenseket" és a tészta igencsak porhanyós lett = nem áll össze. Meg tudnád mondani, hogy ez így rendben van e vagy én csináltam valahogy valamit a szabványtól eltér?en? :) Mivel neki már mindegy a jöv?re nézve mivel tudom orvosolni az ilyen helyzetet, szerinted? Kevés tejjel? Amúgy köszönöm a receptet!!! :)
Nem tudom, mi az oka, nekem még ilyen nem történt. Talán az egész tésztát úgy, ahogy van, fellangyosítanád és megpróbálnád újra összegyúrni? Én csak arra gondolhatok, hogy az összeállításnál túl hidegek voltak az összetev?k.
Nos. Utólagos tapasztalataimat megosztom :D A tejnek köszönhet?en a tészta összeállt, és jó ragacsos lett, ám aztán 8 órát pihent az ablakpárkányon, és utána úgy viselkedett, mint egy kisangyal, könnyen gyúrható volt, könnyen szaggatható, még a kicsi formákkal is, és hamar megsült, puhára :) Kevertem a tésztába egy kis ételfestéket is (pirosat-zöldet, a pihen? el?tt) és kész.
Nekem is száraz volt, de kb. fél-1 dl tej segít a dolgon! :)
Köszönöm, kedves kmary a segítséget!!
Nagyon finom mézeskalács lett bel?le, másnap is puha volt
Kedves Kyttácska, örülök nagyon! Általában kedvelt ez a recept. És a kalácsok egészen húsvétig is puhák maradnak!
Szia, A recept megteveszto, mivel minden mas alapanyagot g-ban adsz meg a lisztet viszont dkg-ban... Ugyan egesz jo lett a mezeskalacs a vegere, de szerintem ezt erdemes lenne atirni. Koszonom
Köszönöm az észrevételt, javítom!