r
Nosalty Logó

Finn mézeskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
java46
Finn mézeskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 592 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 7114 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 355 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.7 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 592 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.1 g

Zsír

  • Összesen
    120.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4315.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    399 mg
  • Kálcium
    262 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    1410 mg
  • Nátrium
    1951 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1388.1 g
  • Cukor
    608 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1216 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    338 micro
  • Kolin:
    553 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    732 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    910 micro
Összesen 7114 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.2 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 355 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mézet felmelegítjük, a fűszereket belekevjük, a tűzről félre tesszük hűlni.
  2. Egy tálban a lisztet a szóda bikarbónával elvegyítjük.
  3. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  4. Ha a méz langyosra hűlt, a margarint hozzáadjuk, alaposan elkeverjük benne.
  5. A szódabikarbónával elvegyített lisztet beledolgozzuk a mézes masszába.
  6. A cukros tojást utoljára keverjük hozzá, majd kemény tésztává gyúrjuk az egészet.
  7. Betakarva vagy fóliába göngyölve hideg helyen pihentetjük másnapig.
  8. Egy lisztezett deszkán ökölnyi labdákra osztjuk, majd nagyon vékonyra (2-3 mm) sodorjuk, liszetbe mártott kiszúró formákkal tetszés szerint kekszeket szaggatunk, sütőpapírral kibélelt sütőlapokra fektetjük őket.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük.
  10. A tojásfehérjét kézi keverővel vagy robotgéppel keverjük, kis idő után a porcukrot és a pár csepp citromot hozzáadjuk, ha elég szép sűrű és kemény, akkor a rizslisztet is.
  11. Az időközben kihűlt kekszeket nyomózsák segítségével fantáziánk szerint díszítjük, száradni visszatehetjük a még langyos, (50 fok) nyitott ajtajú sütőbe ( a hab nem barnulhat meg ), vagy másnapig szobahőmérsékleten szárítjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 380
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 139214
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 16.

Ajánló

Csodálatos harmónikus egységben illatoznak benne a fűszerek. Azonnal fogyasztható, nem kemény, nem kell napokig a puhulására várni, és nem is túl édes, tehát nincs olyan ember itt, közöttünk, akinek ne lenne kedvence. Fémdobozba zárva (hogy ne ereszkedjen meg) hónapokig eláll, és élvezhető marad.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A makádi gyülekezetben tanultam ezt egyik kedves asszonytestvéremtől, Fábián Teréztől. Korábban a makádi nőszövetség közösségében minden advent-időben nagy mennyiséget készítettünk a gyermekek nagy örömére, a"cipődoboz"-meglepetésekbe is került belőle és az adventi kézműves-foglalkozásokon is kedvelt csemege volt. kmary2 ötletét szeretném megosztani: a rizslisztet saját maga készítette kávédarálón darált rizsből, mondván: minek egy kg-nyit megvásárolni belőle, ha amúgy az ember nem használja. Köszönöm Neki az ötletet!

Hozzászólások (17)

Törölt felhasználó

Szia! 20g liszt kell hozzá??? Köszi

java46

20 grizsliszt szükséges a tojáshabos fehér díszítéshez-mint azt már egyszer megbeszéltük valakivel egy hozzászólás alkalmával

java46

szia! 1 kg, azaz 1000 g liszt kell a tésztához és 20 g rizsliszt szükséges a fehér díszítés kikeveréséhez. Ellenöriztm, nem írtam másként.

Törölt felhasználó

Nagyon szépek a kis mézeskalácsok :-) Gratulálok ! Én is meg szeretném sütni de van egy kérdésem mi a szerepe a rizslisztnek a fehérmázban? Üdv Juli

java46

A rizsliszt feszesebbé teszi a habot, és, ha eldobozolod ínségesebb id?kre, nem dörzsöl?dik le az egymáson való üt?désekkel a fehér dísz

Törölt felhasználó

Szia! A tésztába is rizslisztet raksz? Köszi

java46

nem, a tésztába finom búzaliszt kerül. Talán a cím megtéveszt?, ezennel átírom. Üdvözöllek. java46

Törölt felhasználó

Kár, nagyon meg?rültem Neki, mikor megláttam, mivel lisztérzékeny vagyok! Köszönöm

Hajnal80

Ugyan máshol találtam erre a receptre,de tavaly ilyet sütöttem.Elég sok megmaradt karácsony után,egész évben arra vártam,hogy majd felhasználom valamire,de persze nem.Puha és nagyon finom maradt,most már megesszük.Én nem tettem a tojáshabba rizslisztet,és így is jó maradt.

liener

megmondaná e valaki, hogy vasárnap hol kapható rizsliszt?

java46

azt hiszem, a TESCO-nál vettem, de lehet, hogy az AUCHAN-ban. Ha ott sincs, keress egy natur-botot, amely vasárnap is nyitva tart. Egyébként valaki írta, hogy uagyanezt a mézest elkészítette rizsliszt nélkül, és ugyanolyan jól sikerült. Hiszen csak a mázba kell, ami nem olyan meghatározó. legfeljebb hamarabb lepereg.

liener

köszi a választ, de ledaráltam, majd kávédarálón meg?röltem 1kg B rizst /180 ft/ és olyan lett mint az 500 ft-os rizsliszt! Palacsintát is lehet bel?le készíteni 1 tojás és viz, vagy tej hozzáadásával. Kellemes ünnepeket kívánok

Hoprik ferencné

Szia! A hozzávalókhoz nem írtál süt?port, az elkészítésnél (2 pont) a lisztet elvegyítjük a süt?porral, vagy a szódabikarbónára gondoltál? Szeretném megsütni, de megvárom a válaszod. Köszi

java46

Bocsánat a tévedésért, általában szóda bikarbónát használok. Innen a tévedés. Jó sikeredést kívánok! JAVA 46

Hoprik ferencné

Köszi! Már ki is sült, most kezdek neki a díszítéshez, nagyon finom. Férjem el?l el kell zárni a konyhát, térül-fordul és egy-kett? a kezében marad. Üdv. Gyöngyi Kellemes ünnepeket kívánok!!!

java46

Igazán örülök! Üdvözlettel Éva Jahnke

Törölt felhasználó

Kb. két hete megsütöttem, nagyon finom lett. Ma fogom az újabb adagot megsütni, amit a barátaimnak fogok ajándékozni! Köszönöm a receptet!

java46

Nagy öröm, ha tetszik és mint ajándék is talán a legszebb! Köszönöm! evajahnke

vargasze

Szia! Ma megsütöttük ezt a mézeskalácsot, de csak akkor volt puha, amikor forrón kivettük a süt?b?l és mire kih?lt kemény keksz lett. Szerinted vissza fog puhulni? Beletettem zárható dobozba, hátha... köszi szépen! Viki

java46

Minden reménnyel mondhatom, hogy megpuhul. Nálunk még eddig soha nem keményedett meg. Izgulok érte. Üdv. Éva

vargasze

Kedves Éva! Az izgulásunk jól sikerült, szerencsére visszapuhultak a mézeskalácsok (nem mostanra, csak most jutottam el idáig, hogy megírjam neked). Igaz tettem a dobozba almagerezdeket, 1-2 nap alatt puhultak meg, - hátha valakinek kell még a puhításhoz ötlet- Nagyon finomak lettek! Szerintem jöv?re is megpróbálkozunk ezzel a recepttel :) De hogy nekünk miért keményedett meg ?! azt máig nem tudom, többször végig olvastam a receptet utána, mindent így követtünk el...no de sebaj, már mind puha! :))) Szép ünnepet kívánok!

java46

Nagyon nagy megkönnyebbülés ért üzenetedet olvasva-hála ötletességednek az almagerezdekkel! Mennyire érdemes minden jó tanácsot megszívlelni! Idén az én saját csokoládés-f?szeres mézesem keményedett meg. Kicsit tovább sütöttem, mint kellett volna. Megkísérlem én is almával. Köszönöm értesítésed, áldott karácsonyt kívánok. Éva

kmary2

Szia! Nem szoktam recepthez hozzászólni, de most kivételt kell tennem. Ez a recept valami FANTASZTIKUS!!! Még soha nem készítettem mézeskalácsot. De: 1. A leírás alapján tökéletesen elkészíthet?. (Én csak egy kis kimaradt felvert tojásfehérjét tettem hozzá, hogy könnyebben össze tudjam gyúrni). 2. Tökéletesen puha, és ízletes (már elfogyott a kb. 100 db-ból 20). 3. A rizsliszthez annyit szólnék, hogy kávédarálón daráljatok le 20 g lisztet (lienert?l jutott eszembe), és tényleg tökéletes (kár is ezért egész kg-ot venni, ha nem használod). Még sajnos nincsenek gyerekeim, de erre felkészülve kerestem mézeskalács receptet. Azt hiszem neked hála, már nem kell kutatnom, meg van amit beteszek a családi receptkönyvbe. :)

java46

Kedves kmary2, nem is tudod, mennyire örülök értesítésednek, mert nemrég jelezte valaki, hogy a süt?b?l kivették és nem sokára bekeményedett mind. Ez szokatlan nekem, mert itt mindig egyforma az állapota. Még húsvétkor is! Barátn?im is nagyon szeretik ezt a receptet! Külön köszönöm az ötletet a rizsliszthez, ha megengeded, beírom a recept-leíráshoz. Üdvözlettel java46

kmary2

Persze, nyugodtan írd be! Ui.: ...és még mindig puha!!! :))) Boldog karácsonyt!!!!

kmary2

Jelentem, most fogok hozzá az idei adag elkészítésébe! ;)

java46

Sok sikert, minden reményem megvan ahhoz, hogy teljes sikerrel tudsz róla beszámolni! Üdvözlettel evajahnke

Törölt felhasználó

Szia Kedves Szakács! Most kevertem éppen össze a "komponenseket" és a tészta igencsak porhanyós lett = nem áll össze. Meg tudnád mondani, hogy ez így rendben van e vagy én csináltam valahogy valamit a szabványtól eltér?en? :) Mivel neki már mindegy a jöv?re nézve mivel tudom orvosolni az ilyen helyzetet, szerinted? Kevés tejjel? Amúgy köszönöm a receptet!!! :)

java46

Nem tudom, mi az oka, nekem még ilyen nem történt. Talán az egész tésztát úgy, ahogy van, fellangyosítanád és megpróbálnád újra összegyúrni? Én csak arra gondolhatok, hogy az összeállításnál túl hidegek voltak az összetev?k.

Törölt felhasználó

Nos. Utólagos tapasztalataimat megosztom :D A tejnek köszönhet?en a tészta összeállt, és jó ragacsos lett, ám aztán 8 órát pihent az ablakpárkányon, és utána úgy viselkedett, mint egy kisangyal, könnyen gyúrható volt, könnyen szaggatható, még a kicsi formákkal is, és hamar megsült, puhára :) Kevertem a tésztába egy kis ételfestéket is (pirosat-zöldet, a pihen? el?tt) és kész.

kmary2

Nekem is száraz volt, de kb. fél-1 dl tej segít a dolgon! :)

java46

Köszönöm, kedves kmary a segítséget!!

Kyttácska

Nagyon finom mézeskalács lett bel?le, másnap is puha volt

java46

Kedves Kyttácska, örülök nagyon! Általában kedvelt ez a recept. És a kalácsok egészen húsvétig is puhák maradnak!

Törölt felhasználó

Szia, A recept megteveszto, mivel minden mas alapanyagot g-ban adsz meg a lisztet viszont dkg-ban... Ugyan egesz jo lett a mezeskalacs a vegere, de szerintem ezt erdemes lenne atirni. Koszonom

java46

Köszönöm az észrevételt, javítom!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.