10 kedvenc kajajelenetünk klasszikus karácsonyi filmekből

Karácsonyi, illetve gasztronómiai témájú filmekről többször írtunk már, így nem maradt más hátra: összegyűjtöttük a kedvenc ételközpontú jeleneteinket karácsonyi filmekből!

Biztos mindenki emlékszik olyan filmjelenetre, amiben ikonikus szerepet töltött be egy-egy étel, még ha a történet nem is ekörül forgott. Samuel L. Jackson sajtburgere vagy Uma Thurman ötdolláros tejturmixa biztos mindenkinek rémlik a Ponyvaregényből, de valószínűleg Rocky tojásivása vagy Meg Ryan pastrami szendvicse a Harry és Sally-ből is sokaknak ismerős. Mi ezúttal kedvenc karácsonyi filmjeinkből szedtünk össze emlékezetes ételeket:

Mi a manó (2003)

A Will Ferrell főszereplésével készült családi film az Északi-sarkra keveredett Kópé agyament történetét meséli el. Miután megtudja az igazságot származásáról, a manók között felnőtt, de még mindig gyermeklelkű férfi New Yorkba megy, hogy összeismerkedjen apjával és annak családjával. A zöld manóruhát viselő Kópé persze nehezen illeszkedik be a nagyvárosi forgatagba, amin furcsa szokásai sem segítenek. Mint például az, hogy mindent extra adag cukorral fogyaszt, így a spagettit is jó adag édességgel turbózza fel.

Reszkessetek betörők 1-2. (1990, 1992)

Valószínűleg a családjától karácsonytájt rendre elkavarodó Kevin McCallister-hez kötődnek a filmtörténet legemlékezetesebb pizzajelenetei. Már ugye az első film is úgy kezdődik, hogy a nagy kavarodásban senki nem veszi észre a futárt, ráadásul Kevinnek nem is jut kedvenc extra sajtos pizzájából, a felborított kóla miatt pedig a repjegye is a szemétbe kerül. Legközelebb akkor találkozunk pizzával, amikor Kevin a Szennyes lelkű angyalok lövöldözős jelenetével üldözi el a futárt. De a pizza egy pezsgőspohárnyi kóla társaságában a második filmben is visszaköszön, mégpedig amikor limuzinos városnézésre indul Kevin New Yorkban.

Az élet csodaszép (1946)

Az amerikaiaknak ez 'A'karácsonyi film, és ezzel mi sem nagyon tudunk vitatkozni, hiszen kevés meghatóbb filmélmény van, mint végignézni, amint egy wannabe angyal lebeszéli a szentesete öngyilkosságra készülő George Bailey-t tervéről. És bár a filmtörténet legnyálcsorgatóbb fagylaltos jelenete nem ebben látható, de a legszebb igen: a kiskamasz George csokifagyit szolgál fel jövendőbeli feleségének, Marynek. A kislány pedig belesúgja fiú süket fülébe, hogy élete végéig szeretni fogja. Hát kell ennél több karácsonykor?

Kisasszonyok (1994)

A Louisa May Alcott regényéből készült, több évtizedet felölelő klasszikus a March-lányok édesbús sorsát követi végig az amerikai polgárháború környékén, igazi sztárszereposztással körítve a drámát. Sok emlékezetes jelenet van filmben (Christian Bale, már itt is imádtunk!), ezek egyike az a havas délelőtt, amikor a négy lánytestvér úgy dönt, elajándékozza a várva várt és nagy munkával elkészített karácsonyi reggelit. Felkerekednek hát, és énekelve elindulnak szegény és betegeskedő német szomszédiakhoz, hogy örömet vigyenek az ő ünnepükbe is.

Holiday (2006)

A házcserés limonádé több okból is az egyik kedvenc karácsonyi alkotásunk, de az biztos, hogy az egyik fő érv a szereposztás. Mert őszintén, hány vonzóbb egyedülálló apuka van a romkomtörténetben, mint Jude Law Graham, aki nemcsak pillecukorral turbózott forró csokit készít lányai kérésére, de Kendőfej urat is méltóságteljesen tudja eljátszani?

Poirot: A királyi rubin elrablása (1991)

Melyikünk ne örülne neki, ha rubinra lelne a karácsonyi desszertben? Feltéve persze, hogy nem nyeljük le, és gyilkosság áldozatai sem leszünk. Poirot ebben a történetben egy egyiptomi herceg elrabolt ékszere után nyomoz, ami egy angol vidéki birtokon, a karácsonykor felszolgált pudingban bukkan fel. A belga detektív persze végül megoldja a rejtélyt, a világ pedig ennek hála megismerte ezt a hagyományos angol édességet.A POIROT ÁLTAL IS DICSÉRT KARÁCSONYI PUDINGRÓL RÉSZLETESEBBEN IS OLVASHATSZ, HA A KÉPRE KATTINTASZ

Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (2005)

Az örök hó birodalmában a törökcsemege szimbolikus jelentőséggel bír: ez az édesség, amiért cserében a féltékeny Edmund kiadja testvéreit a Fehér boszorkánynak. A fiú természetesen a történet végére jó útra tér, Narniába pedig visszatér a nyár, a zselés állagú, porcukros török csemegét majszoló Edmund képe azonban örökre megmarad a nézőkben.

Karácsonyi vakáció (1989)

Clark Griswold karácsonya egyáltalán nem úgy sül el, ahogyan azt tervezte: a világítás kicsapja a biztosítékot, a rokonság leamortizálja a házat, és még az ünnepi pulyka is olyan száraz lesz, hogy felrobban a tálaláskor. De legalább a híres tojáslikőr beváltja a hozzá fűzött reményeket, és amíg a világ legbizarrabb, rénszarvasos poharából kortyolgatják azt, átmenetileg enyhül a viszály.

Kőkemény család (2005)

A kimért és távolságtartó Meredithnek nem igazán sikerül beilleszkednie barátja laza és liberális családjába, valahogy mindig rosszat mond. Az igazi kiborulás azonban csak akkor következik be, amikor véletlenül meglökik, ő pedig magára borít egy egész tepsinyi sütés előtt álló kenyérrakottast. Ez az eredetileg strata-nak nevezett olasz fogás egyébként kiváló karácsonyi receptötlet, mert már előző nap össze lehet készíteni, hogy aztán csak sütni kelljen.

Karácsonyi történet (1983)

A kilencéves Ralphie egyetlen dolgot kér karácsonyra: egy saját légpuskát. Azonban nem elég, hogy mindenki ellenzi, hogy a vágyott ajándékot megkapja, még sorozatosan bajba is keveredik. Végül a karácsonyi vacsora sem úgy sikerül, ahogy a család eltervezte, így egy üres kis kínai vendéglőben kötnek ki, ahol a család legnagyobb döbbenetére fejestül szolgálják fel a pulykasültet. Amit aztán le is nyakaznak szó nélkül.

Nektek melyik a kedvencetek? Mi az, amit mi kihagytunk, és Ti beletennétek?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

Címlapról ajánljuk

Negatívkalóriás ételek, amelyek bármilyen diétába beilleszthetők

Bőven van még időnk nyárig, amikor újra fürdőruhába kell bújnunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kezdhetünk el már most azon gondolkodni, hogy hogyan lendüljünk formába erre az időszakra. Ha ez a célunk, akkor érdemes a tervezgetést az étrendünkkel kezdeni, például néhány okosan megválasztott élelmiszert beépítve a mindennapjainkba.

Nosalty

További cikkek

A legkrémesebb krumplipüréhez nem kell megfőzni a burgonyát

Sosem gondoltuk volna, hogy a legkrémesebb püréhez nem is kell megfőzni a krumplit. Ám, a minap egy olyan érdekes burgonyafőzési technikáról olvastunk, ami annyira magától értetődő, hogy nem is értjük eddig miért nem használtuk. Mai Napi Tippünkből kiderül az igazság!