Ezért érdemes gyakran fermentált ételeket fogyasztani

Egyre népszerűbb a fermentálás, ami nemcsak egy szuper konyhai művelet, de nagyon jót tesz egészségednek is, ha ilyen folyamattal készült, magyarán erjesztett ételeket fogyasztasz.

Mielőtt belemennénk abba, miért jók a szervezetünknek a fermentált ételek, először is tisztázzuk, hogyan készülnek, és mik is pontosan a fermentált élelmiszerek.  

A fermentálás

Az egyesek szerint Kínából, míg mások határozott állítása szerint Japánból eredő ősi tartósítási módszer lényege az, hogy egy kémiai folyamat során a zöldségeket, gyümölcsöket vagy tejtermékeket különböző természetes baktériumok és gombák segítségével egy enzim hatásának teszünk ki. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: erjesztünk. Ennek köszönhetően egy igazán különleges, savanykás ízvilág alakul ki.

Miért jó belőlük rendszeresen fogyasztani?

Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott alapanyagot, így lényegesen könnyebben emészthető lesz a végeredmény. A folyamat során az ételek tápanyagtartalma is átalakul, különféle fitoösztrogének és bioflavonoidok szabadulnak fel, amiket a szervezet könnyebben tud hasznosítani. A bélflóránknak is nagyon jót tesznek a fermentált ételek, erősítik a belek saját mikroflóráját, a fermentáció során létrejövő szerves savak pedig táplálják a bélnyálkahártyát.

Tehát, ha esetleg nem megfelelően működik a bélflórád, vagy az utóbbi időben rendetlenkedik a gyomrod, akkor érdemes lehet egy kicsivel több ilyen ételt enni.

Mik azok a fermentált ételek?

Ne izgulj, nem kell messzire menned, hogy fermentált ételekhez juss, hiszen a kovászos uborka, a savanyú káposzta, de a natúr joghurt és a túró is ilyen élelmiszer. Ezeket könnyedén beszerezhetjük a boltban, azonban otthon is nekiállhatunk fermentálni. Számos zöldség alkalmas erre, hiszen a spárga, a zöld paradicsom és a répa is isteni finom lesz, ha alávetjük ennek a folyamatnak.

Az utóbbi pár évben népszerű kimchi is egy tipikusan fermentált étel, amit házilag is elkészíthetsz. Ebben a cikkben egy szuper kis összefoglalót találsz, ami lépésről lépésre végigvisz a folyamaton. Ezeken túl még a kovásszal készült kenyerek, péksütemények is ebbe a kategóriába sorolhatóak, illetve a kombucha, ami egy savanykás erjesztett ital.


Még több konyhai művelet, amit érdemes megismerned:

Címlapról ajánljuk

További cikkek