Ezért érdemes gyakran fermentált ételeket fogyasztani

Egyre népszerűbb a fermentálás, ami nemcsak egy szuper konyhai művelet, de nagyon jót tesz egészségednek is, ha ilyen folyamattal készült, magyarán erjesztett ételeket fogyasztasz.

Mielőtt belemennénk abba, miért jók a szervezetünknek a fermentált ételek, először is tisztázzuk, hogyan készülnek, és mik is pontosan a fermentált élelmiszerek.  

A fermentálás

Az egyesek szerint Kínából, míg mások határozott állítása szerint Japánból eredő ősi tartósítási módszer lényege az, hogy egy kémiai folyamat során a zöldségeket, gyümölcsöket vagy tejtermékeket különböző természetes baktériumok és gombák segítségével egy enzim hatásának teszünk ki. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: erjesztünk. Ennek köszönhetően egy igazán különleges, savanykás ízvilág alakul ki.

Miért jó belőlük rendszeresen fogyasztani?

Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott alapanyagot, így lényegesen könnyebben emészthető lesz a végeredmény. A folyamat során az ételek tápanyagtartalma is átalakul, különféle fitoösztrogének és bioflavonoidok szabadulnak fel, amiket a szervezet könnyebben tud hasznosítani. A bélflóránknak is nagyon jót tesznek a fermentált ételek, erősítik a belek saját mikroflóráját, a fermentáció során létrejövő szerves savak pedig táplálják a bélnyálkahártyát.

Tehát, ha esetleg nem megfelelően működik a bélflórád, vagy az utóbbi időben rendetlenkedik a gyomrod, akkor érdemes lehet egy kicsivel több ilyen ételt enni.

Mik azok a fermentált ételek?

Ne izgulj, nem kell messzire menned, hogy fermentált ételekhez juss, hiszen a kovászos uborka, a savanyú káposzta, de a natúr joghurt és a túró is ilyen élelmiszer. Ezeket könnyedén beszerezhetjük a boltban, azonban otthon is nekiállhatunk fermentálni. Számos zöldség alkalmas erre, hiszen a spárga, a zöld paradicsom és a répa is isteni finom lesz, ha alávetjük ennek a folyamatnak.

Az utóbbi pár évben népszerű kimchi is egy tipikusan fermentált étel, amit házilag is elkészíthetsz. Ebben a cikkben egy szuper kis összefoglalót találsz, ami lépésről lépésre végigvisz a folyamaton. Ezeken túl még a kovásszal készült kenyerek, péksütemények is ebbe a kategóriába sorolhatóak, illetve a kombucha, ami egy savanykás erjesztett ital.


Még több konyhai művelet, amit érdemes megismerned:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...