Mire jó a karamellizáló pisztoly?

Tévedsz, ha azt hiszed, csak créme brulée készítésekor használhatod. Tarts velünk, és mindjárt kiderül, mi mindenben lehet még segítségedre egy karamellizáló pisztoly!

Tala - Karamellizáló/ Flambírozó pisztoly

A másik nevén flambírozó pisztoly vagy szakácsfáklya kétségkívül nem tartozik a konyhák alapfelszerelése közé, hisz jogosan ódzkodunk egy eszköz beszerzésétől, amiről úgy hisszük, csak egyetlen konyhai művelet végrehajtására (itt cukor karamellizálására) alkalmas. Jó hírünk van: a karamellizáló pisztoly máskor is kapóra jöhet.

Tala - Karamellizáló/ Flambírozó pisztoly

Sokoldalúbb, mint gondolnád

  • Azt már tudjuk, hogy segítségével a créme brulée tetejére tökéletes karamellréteget varázsolhatunk. Nemcsak az isteni francia desszertet fejezhetjük be vele, hanem a tejberizst, pudingot is feldobhatjuk a hártyavékony, ropogós égetett cukorral.
  • Tojáshabot is karamellizálhatunk a pisztollyal: a sütő bekapcsolása nélkül, pillanatok alatt készíthetünk sült fagyit, habcsókot, de a Rákóczi-túróst sem kell többé a végén visszaküldenünk a sütőbe, a karamellizáló pisztoly elvégzi a munkát.
  • Nem kell a jó időre várni, ezentúl nemcsak tábortűznél kerülhet nyársra a pillecukor, és bármikor a gyerekzsúrok sztárja lehet a sült marshmallow: kis pálcákra tűzzük a pillecukrot és gyorsan körbepirítjuk.
  • Szárnyasok tisztításakor ugyancsak kapóra jöhet a fáklya, segítségével könnyedén pörkölhetünk, vagyis eltávolíthatjuk a bőrön maradt pihéket.
  • Ha csak néhány sült paprikára, paradicsomra van szükségünk egy recepthez, egyszerűbb előkapni a pisztolyt a fiókból, mint bekapcsolni a sütőt, ráadásul gyorsabb megoldás is.
  • Paradicsompucolásnál is hasznát vehetjük, ha éppen nincs kedvünk a forró vízbe dobós módszerhez: körbepirítjuk a paradicsomot minden oldalról, majd könnyedén lehúzzuk a héját.

  • Ha halsütés előtt a filé bőrös oldalát átpirítjuk a karamellizáló pisztollyal, ropogósabb lesz a bőr. Igaz ez pl. a bőrös csirkemell sütésekor is.
  • A baconbe tekert finomságok pedig hamarabb elkészülnek, ha átsütjük kicsit a szakácsfáklyával, mielőtt sütőbe dugjuk.

Ha még nem lapul karamellizáló pisztoly a konyhaszekrényedben, itt megrendelheted.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek