Ezerarcú palacsinta

A palacsintáról legtöbbünknek automatikusan az édesség jut eszébe – pedig ennél jóval sokoldalúbb. Leves, előétel, főétel – palacsintából a desszerten kívül is még bármit összehozhatunk.

Kis palacsintatörténet

Tudtátok, hogy a palacsintának több mint ezeréves a története? Elődje a római korból származik – a lisztből, vízből és kis sóból készült tésztát kövön vagy vékony bronzedényben sütötték ki, és a katonaság élelmezésében játszott fontos szerepet. Igaz, nem édességként szervírozták – a hosszan eltartható palacsintákat fogyasztás előtt újramelegítették, majd húst és zöldségeket tekertek bele. A rómaiak ismertették meg Európával – általuk került a francia és német területekre, de feltehetően hozzánk is római importként jött a recept. Magyar nyelven először egy 16. századi erdélyi szakácskönyvben említik a palacsintát.

A leggyorsabb vacsora készítsd el előre! >>

Leves, főétel, desszert

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Ha már biztos kézzel sütünk palacsintát – mert azért azt is meg kell tanulni –, nem érdemes csak desszertet készíteni belőle! A kisütött és vékonyra metélt palacsinta kiváló levesbetét. A hagyományos ízek kedvelői tehetik húslevesbe, ahogy a sógorék csinálják, de kipróbálhatjuk egy-egy pikáns paradicsomleves vagy vastag raguleves betétjeként is. Előételnek tálalhatjuk hidegen és melegen is – a hortobágyi húsos palacsintát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Kerülhet bele forró ragu, maradék húsvéti sonka, krémsajttal, sonkával töltve és feltekerve pedig ideális partyfalat lehet. A sós, rakott palacsinta tökéletes főétel, attól függően, hogy mi kerül a rétegek közé, lehet könnyű nyári vagy laktató finomság a hűvösebb napokra.

Imádjuk az őszt! >>

Takarékosan és luxuskivitelben

A palacsinta az a kategória, ami megállja a helyét a a legtakarékosabb napokon és az extra elegáns, puccos éttermek konyháján is. Semleges íze miatt bármilyen tölteléket elvisel, tésztája krumplival, dinsztelt káposztával dúsítva a hóvégi napokra ajánlott, ha pedig dőzsölhetnékünk támad, tálalhatjuk kaviárral, lazaccal vagy libamájjal töltve is. Mint ahogy desszertként is! A hétköznapokon tökéletesen megfelel a kakaós vagy lekváros verzió, míg ünnepkor kísérletezzünk bátran mascarponés, fűszeres likőrös vagy cremé fraiche-es töltelékekkel.

5 tipp hétköznapi vacsorákra >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...