Elő az őzgerincformákkal!

Csak a fantáziánkra van szükség ahhoz, hogy ezt a kissé mostohagyerekként kezelt sütőformát jobbnál-jobb finomságokkal töltsük meg, akár édesen, akár sósan!

Mák charlotte Vicikó konyhájából

Sütőformákból ma már Dunát lehet rekeszteni. Mindennek kitalálnak egy új forradalmi eszközt, ami még könnyebbé teszi a háziasszonyok életét és még dekoratívabb kreációkkal kápráztathatják el a családot. Ezeknek egy jó része persze valódi értékkel bír, míg sok más inkább felesleges kiadás, mert használati értéke az nem sok van. Nem árt azonban néha körbenézni a konyhaszekrényben és elővenni a régi és kevésbé divatos holmikat, hiszen ezekben is rengeteg ínycsiklandó finomság készíthető. Ilyen az őzgerincforma is, amely kapcsán ma már valódi retró érzésünk van, de csupán némi kreativitással sokkal többet kihozhatunk belőle, mint azt nagyanyáink tették!

Édesem

A neve ellenére a sláger persze itt is az édes sütemény. A receptek között rengeteg variációt találunk, nehéz dolgunk van a legszimpatikusabb kiválasztásában. Így ősz derekán a nyári gyümölcsöket – ribizlit, barackot, meggyet – nyugodtan helyettesítsük az idény hozzávalóival. Rakjunk bele körtét, almát vagy a bevállalósabbak friss fügével is megfűszerezhetik.

És ha már a fűszerezésnél tartunk, akkor keverjünk bele némi fahéjat, gyömbért vagy akár chilit. Ez utóbbival persze csínján kell bánni, éppen annyi kell az édességekbe, hogy a csípősség, csak kellemes utóízként teremtse meg a teljes harmóniát, ne pedig tolakodóan uralom alá vegye az ízlelőbimbóinkat, ezzel elnyomva a többi jegyet. Maradhatunk persze a klasszikus csokis variációnál is, bár kevés tokababbal vagy esetleg kesudió hozzáadásával rögtön első osztályú desszertté avanzsálhatjuk a hétköznapi fogást.

Csirke, csirke, csirke

Néhány éve nagy divat volt az úgynevezett csirketorta, ami gyakran őzgerincformákban készült. Nem vitatom, valóban isteni fogást lehet könnyedén az asztalra rittyenteni vele, de ebben azért jóval több van még! A külső bacon réteget váltsuk ki mondjuk füstölt erdei sonkával, a trappista helyett használjuk valami aromásabb sajtot, spékeljük meg kevés szerecsendióval és máris teljesen új étel és ízkombináció született! Sőt, bátran tehetünk bele zöldségeket is, mondjuk spenótot vagy kevés aszalt paradicsomot, elrontani biztosan nem fogja. Nézzünk szét a hűtőben és a kamrapolcon, majd legyünk bátrak és engedjük szabadjára a képzeletünket.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...