r
Nosalty Logó

Spanyol tortilla

Rosanics Petra
Spanyol tortilla
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

152
Kalória
7.7g
Fehérje
13.8g
Szénhidrát
7.4g
Zsír
110.7g
Víz
180g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
1.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 911 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 88 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    110.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    250 micro
Összesen 152 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1767.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    836 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    83 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    664.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    465 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    909 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1501 micro
Összesen 911 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 88 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyákat meghámozzuk, lereszeljük, besózzuk, majd alaposan összeforgatjuk, és állni hagyjuk 30 percet, mialatt levet ereszt. Ezután alaposan kinyomkodjuk a reszelt burgonyát, és egy tálba tesszük.
  2. Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kinyomkodott reszelt burgonyát. Sózzuk-borsozzuk, és gyakori kevergetés mellet 20 perc alatt enyhén aranybarnára pirítjuk-pároljuk.
  3. A tojásokat egy nagy csipet sóval felverjük, és a burgonyához adjuk. Alaposan elkeverjük a hagymás krumplival, majd lejjebb vesszük a serpenyő alatt a lángot, és lefedve 20 percet sütjük a spanyol tortillát. Ekkor már nem szabad hozzányúlnunk.
  4. Amikor letelt a 20 perc, spatulával óvatosan alá-alányúlunk a tortillának, megnézve, hogy könnyen elválik-e a serpenyőtől.
  5. Ha igen, akkor két tányér segítségével megfordítjuk, a következő módon. Az első tányért a serpenyőre tesszük, és gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortillát. Eztán a tortilla az első tányéron van. A tetejére ráteszünk egy másik tányért, arra átfordítjuk egy 180 fokos mozdulattal. Ekkor a tortilla a kettes számú tányéron van. Erre ráfordítjuk az üres serpenyőt, és egy újabb félfordulattal beleakrobatikázzuk a tortillát.)
  6. A másik oldalát további 5-10 perc alatt megsütjük.
  7. A tortillát tányérra borítva, körcikkekre vágva kínáljuk. Reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt szuper, ráadásul magában éppúgy megállja a helyét, mint köretként.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 50 p

A spanyolok tortillájának semmi köze ahhoz a búza- vagy kukoricalisztből készült lepénykéhez, amire a legtöbben a tortilla szó kapcsán asszociálunk. Nem, ez a feltehetően Spanyolország északi régióiból eredő recept sokkal inkább egy omletthez hasonlít, amit - lehetőleg lisztesebb fajta - burgonyával tesznek jó tartalmassá. A krumplit reszelni és szeletelve egyaránt szokás használni ehhez a recepthez, amit az Ibériai-félszigeten elsősorban tapa(s)ként fogyasztanak, és gyakorlatilag minden étteremben, bárban, csehóban és talponállóban rendelhetünk.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...