Ezt a 4 dolgot kerüld el edzés után, ha étkezésről van szó

Arról sok szó esik, hogy mit érdemes edzés előtt enni és inni a legjobb eredmény érdekében, de az sem mindegy, mit veszel magadhoz utána. Ezt a 4 dolgot mindenképp kerüld el, ha jót akarsz a testednek!

Ha azt szeretnéd, hogy az edzésed eredményes legyen, és ne csak felesleges izzadás mások előtt, akkor van pár dolog, amire érdemes odafigyelned. Például nem árt megfogadnod az edzőnk tanácsait, hogy mit tegyél edzés előtt és mit ne. Azon felül, hogy milyen táplálékkal készíted fel a tested a sportra, az sem elhanyagolható, hogy utána mit viszel be. Az alábbi négy ételt és italt mindenképp ajánlott elkerülni ahhoz, hogy megfelelően regenerálódj a testmozgást követően. Lauren Antonucci sportdietetikus osztotta meg tanácsait a Well+Good oldalán.

Ezt a 4 dolgot kerüld el edzés után, ha étkezésről van szó

Sör (vagy bármilyen alkohol)

Közös edzés, futás a barátokkal, aztán levezetésként beültök valahova beszélgetni, miközben egy-két pohár sör is elfogy. Antonucci szerint ez nem túl jó választás közvetlenül edzés után, mivel az alkohol dehidratál, hiába folyadék és van benne szénhidrát, ami épp jó a sportolást követően, az ilyen italok nem fognak segíteni a regenerálódásban. Először hidratálj, például vízzel, vagy ha úgy adódik, sportitalokkal, bár ezek nem tesznek jót a fogaknak, illetve legyen nálad valamilyen fehérje- és szénhidráttartalmú snack, így például banán és joghurt. Utána pedig jöhet már az a sör.

Pizza

És gyakorlatilag bármilyen zsíros étel kerülendő az edzés után. Azt gondolhatnád, hogy ledolgoztad a kalóriákat, meg amúgy is túl fáradt vagy már főzni, tehát megérdemelsz egy jó kis pizzát, de a dietetikus azt tanácsolja, hogy ne hagyd, hogy a gyomrod döntsön ilyenkor. Főleg mert ezek a zsíros ételek nem tesznek jót az emésztőrendszerednek edzés után, ugyanis kevesebb vér jut ilyenkor a beleidbe, így kicsit lassabban működik a megszokottnál. Inkább valami könnyű ételt válassz!

Bacon és krumplis tócsni

Sokan edzenek reggel, amit aztán egy nagy ebéd követ. És míg fontos, hogy edzés után szénhidrátot és fehérjét fogyassz, de azt ne olajban kisütött bacon és krumplis tócsni formájában tedd. Ugyanaz itt is a probléma, mint a pizza esetében: a bacont zsírossága miatt nehéz megemészteni.

Mi a legjobb reggeli akkor a dietetikus tanácsa alapján? Palacsinta és tojás. Ebben is megvan a protein és szénhidrát, de könnyebb a gyomrodnak.

Smoothie, az összes gyümölccsel, ami kéznél van

Valószínűleg meglepő ezen a listán látni a smoothie-kat, pedig nem minden esetben ajánlottak. Alapvetően jó lehet egy smoothie edés után, azonban a szakember arra figyelmeztet, ha a smoothie-tól szeles lettél vagy emésztési panaszok léptek fel, akkor annak is megvan az oka. Az egyik a gyümölcs lehet, mivel ezekben rengeteg rost van, ami a szívnek jót tesz, ugyanakkor fruktóz is. A fruktóz pedig irritálhatja a gyomrot.

Emellett a proteinporok összetevői miatt is fájhat a gyomrod, így például a mesterséges édesítőszerek miatt. Jó, ha tudsz ezekről, ha tapasztaltál már ilyen problémákat, hiszen Antonucci tanácsa szerint a proteinport bármikor lecserélheted görög joghurtra.

Forrásunk volt.


Még több mozgás:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek