Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepődnél, melyik a legjobb napszak az edzésre

A teljesítményed (sajnos) azon is múlik, hogy a nap melyik szakában szánod rá magad a mozgásra.

Ha edzésről van szó, rengeteg mindent figyelembe veszünk a siker érdekében: hogy milyen edzésformát válasszunk, hányszor eddzünk egy héten, együnk-e előtte, súlyzós edzést végezzünk-e előbb vagy kardiót – egy valamire azonban ritkán figyelünk: arra, hogy egy napon belül mikor edzünk pontosan. Pedig ennek is óriási a jelentősége, és tudományosan meghatározható, hogy melyik napszak a legjobb a mozgásra.

Tudományos szempontból akkor a legjobb edzeni, amikor az emberi test a legoptimálisabb állapotban van hozzá: az energiaszintje a legmagasabb, több zsírt éget, és több izmot épít.

A reggeli edzéseknek megvan a maguk előnye, de mégis, ha súlyzós edzésről van szó, akkor ahhoz a legideálisabbak az esti órák.

A reggeli edzések mellett az szól, hogy mivel alvás után a szervezet glikogénraktárai viszonylag üresek, több zsírt égetünk, ha ilyenkor mozgunk. Hosszú távon azonban még nem sikerült bebizonyítani, hogy ez a zsírégetés valójában több súlyvesztéssel és jobb teljesítménnyel is jár, ráadásul a legtöbb erre vonatkozó kutatás az aerob edzéseket vizsgálja – a súlyokkal végzett, alacsonyabb intenzitású mozgással már teljesen más a helyzet.

Egy 2014-es kutatás szerint:

azok, akik este végeztek súlyzós edzést, némileg nagyobb fejlődést értek el azokhoz képest, akik reggel edzettek, egy 2016-os kutatás szerint pedig az este mozgók nagyobb izomtömeget pakoltak magukra ugyanazzal a mozgásmennyiséggel a reggeli edzőkhöz képest. 

A legtöbb erre végzett kutatás azonban olyan alanyokkal zajlott, akik már régóta mozognak, így lehet, hogy a kezdőknél ugyanezek az előnyök nem figyelhetők meg.

Az azonban általánosságban elmondható, hogy nagyon ritka, ha a két edzésidőszak összehasonlításából a reggel jön ki előnyösebben - az esti edzésnek egyébként is rengeteg előnye van. Ezek közül néhány:

  • a hormonjaid délután, estefelé vannak berendezkedve a mozgásra – jobb a tesztoszteron / kortizol arányod, amin sok minden múlik, többek között az, hogy mennyire hatékonyan építed az izmot
  • magasabb a tested természetes hőmérséklete, ami azt jelenti, hogy az izmaid könnyebben melegszenek be, rugalmasabbak, terhelhetőbbek
  • könnyebben alszol tőle, az alvás pedig elengedhetetlen az izmok regenerálódásához, és ezzel a fejlődésükhöz is

Összefoglalva tehát, hacsak nem vagy megszállott kardiózó, és súlyzós edzést is szeretnél beiktatni, utóbbit mindenképpen a késő délutáni órákra halaszd, ilyenkor ugyanis a tested könnyebben viseli a terhelést, és jobban is regenerálódik.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!