4 ok, amiért a chilipaprika nagyon egészséges

A magyar konyha egyik fontos alapvetése, hogy ha nem elég csípős az étel, akkor nem is jó – de kevesen tudják, hogy a csilipaprika például mennyire egészséges.

A chilipaprikát itthon is számos receptben használják, hiszen a magyar konyha alapjait képezik a csípős ételek. Míg azt általában tudni szoktuk, hogy a csípős egészséges (már ha nem zsíros pacalhoz adjuk, persze), azzal már kevesen vannak tisztában, hogy mennyire. Nézzük, mit mond a tudomány a chilipaprikáról!

4 ok, amiért a chilipaprika nagyon egészséges

A csiliből nyert vegyület segíthet legyőzni az agresszív rákot

Sokan talán nem tudják, hogy ha nem lenne a kapszaicin nevű vegyület, a chilipaprika olyan ízű lenne, mint bármely más, nem csípős zöldség – valójában ez a felelős a chilipaprika védjegyévé vált pikánsságáért. Egy tanulmány szerint a kapszaicin előnyös lehet a tüdőrákos betegek számára is, méghozzá akkor, ha kifejezetten agresszív a betegségük. A kapszaicinből készült, nem csípős szintetikus szer olyan módon befolyásolta a tüdőráksejteket, hogy azok jobban reagáltak a kezelésekre.

Ez különösen figyelemre méltó, mivel a kissejtes tüdőrák a rák különösen agresszív változata, alacsony túlélési arányokkal. Korábban is voltak már ígéretes kutatások a kapszacin és a rák kapcsolatában, ez azonban, mivel szintetikus anyaggal dolgozik, a mellékhatásokat is kiküszöböli.

A hosszú élet titka lehet

Szakértők szerint a chilipaprika fogyasztása nemcsak az egészségre van jó hatással, hanem a szívbetegségek és a rákos megbetegedések csökkentésével segíthet tovább is élni.

A tudomány szerint a chilipaprika 26 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A rákos halálozás esélye 23 százalékkal csökken azokhoz képest, akiknek nincs ilyen paprika az étrendjükben.

Az egyik legfontosabb kutatási eredmény az, hogy a chilipaprika természetes gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és vércukorszint-szabályozóként működik. Ennek oka szintén a kapszacin.

Nyugtathatja a gyomrot

Bár nem ehhez nyúlnánk azonnal, mint kiderült, a csípős paprika a zaklatott gyomorra is nagyon jó ellenszer lehet. Kutatásokból kiderült, hogy a chili – és egyébként a marihuána is – ugyanazokkal a receptorokkal lép kölcsönhatásba a gyomorban, hogy megnyugtassa az irritált beleket. A kapszacin ugyanis kötődik a TRPV1-hez, egy bizonyos receptorhoz a gyomor-bél traktusban. Amikor ez megtörténik, anandamid, a marihuánában található kannabinoidokhoz kémiailag hasonló vegyület keletkezik. Az anandamid hatására az immunrendszer megnyugtatja a beleket, sőt, a nyelőcsövet, a gyomrot és a hasnyálmirigyet is. A vegyi anyag egy másik receptorhoz is kötődik, hogy bejusson immunsejtekbe, amelyek pedig ellensúlyozzák a gyulladást.

Kevesebb sót fogyasztunk miatta, ami nagyon egészséges

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a túlzott sófogyasztás nagyon egészségtelen, és a napi bevitt nátriummennyiség csökkentése akár éveket is adhat az életünkhöz. Itt jön a képbe a chilipaprika: tanulmány kimutatta, hogy a fűszeres ételek fogyasztása növelheti a sóérzékenységet, következésképpen csökkenti a magas nátriumtartalmú ételek iránti vágyat. Korábbi kutatások azt találták, hogy a kapszaicin hatására az emberek sósabbnak érzik az ételt akkor is, ha a sómennyiség ugyanaz benne, mint chilipaprika nélkül.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek