Kiderült, mi a gyerekkori elhízás legfőbb oka

Nem a kevés mozgással van a baj, hanem a borzalmas étrenddel – derült ki egy friss kutatásból.

A koronavírus miatt egyre több gyerek marad többet a lakásban, inkább a telefon, tévé, számítógép előtt ülnek, mint kint játszanának. Ez is hozzájárulhat ahhoz a tévképzethez, hogy a gyerekkori elhízás elsősorban a mozgásszegény életmód számlájára írható.

Az amerikai Baylor Egyetem kutatása azonban bebizonyította, hogy egy szinte érintetlen amazonasi bennszülött törzs gyerek

tagjai is nagyjából annyi kalóriát égetnek el egy nap, mint egy átlagos amerikai, ezért a kutatók jobban beleásták magukat, mi is lehet az elsődleges oka annak, hogy olyan sok a túlsúlyos gyerek az országban.

via GIPHY

Nem a mozgás a lényeg?

A szakértőknegyvennégy gyereket vizsgáltak meg a Shuar közösségből, ami egy bennszülött népcsoport az Amazonas mentén, Ecuadorban. Az ő adataikkal hasonlították össze az amerikai és brit, ugyanígy 6-12 éves gyerekekéit. Kiderült, hogy bár a bennszülött gyerekek 25 százalékkal többet mozogtak, mint a britek és az amerikaiak, az össz-energiafelhasználásuk nagyjából ugyanazon a szinten mozgott. A különbségek ott is látszanak, hogy a pihenés közbeni energiafelhasználásuk magasabb a bennszülött gyerekeknek, mivel az immunrendszerük többet dolgozik, mint a fejlett társadalomban élőké. Éppen az ilyen különbözőségek miatt gondolták korábban sokan azt, hogy az energiafelhasználása a két csoportnak nagyon különbözik, és a fejlett országok gyerekei azért túlsúlyosak, mert sokkal kevesebb energiát égetnek el.

Ez azonban, mint ahogy most kiderült, korántsem így van. A kutatók szerint a gyerekkori elhízás fő oka nem a mozgáshiányban, hanem a rossz étrendben, az egészségtelen étkezésben keresendő.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szervezet képes rugalmasan egyensúlyozni az energiafelhasználást a különböző körülmények között” – írta egy sajtóközleményben Dr. Samuel Urlacher kutató.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a magasabb immun- és mozgási aktivitás csökkenti a gyerekek növekedéséhez szükséges energiát, még akkor is, ha éppen elegendő, vagy még annál is több élelem áll rendelkezésre. Ez is azt mutatja, hogy az energiafelhasználási sajátosságokat az emberi szervezet nagyon szépen ki tudja egyenlíteni – és ezért is tűnik most már egyre inkább egyértelműnek, hogy a gyerekek élelmezését, és nem a mozgásmennyiségét kellene inkább megreformálni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép:Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek