Ezek az édesítőszerek a vércukorszintedet is kímélik

Ezek az édesítőszerek úgy segítenek ízesíteni az ételeket és italokat, hogy közben nem ugrasztják meg a vércukorszintedet – ennek pedig több előnye is van.

Abban talán mindenki egyetért, hogy az evés egy fontos örömforrás, még akkor is, ha nem szenvedünk érzelmi evéstől – az édességek pedig sokak számára jelentik az étkezés fénypontját. De ha prediabéteszes vagy cukorbeteg édesszájú vagy, esetleg csak stabilan szeretnéd tartani a vércukorszinted, akkor nehéz lehet olyan édességet találni, ami nem lövi fel a vércukorszintedet nagyon hamar, hogy aztán ugyanilyen hamar le is húzza. Ez még az egészséges szervezetnek is probléma, ugyanis hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet, rövid távon pedig extrém éhséghez, ezzel pedig feleslegesen elfogyasztott kalóriákhoz.

Ezeket az édesítőszereket válaszd, ha odafigyelsz a vércukorszintedre

Szerencsére ma már bőven válogathatunk olyan édesítőszerek közül, amelyek kímélik a szervezetet, és nem okoznak vércukorszint-ingadozást. Vannak becsapós, egészségesnek titulált édesítőszer-változatok (például a kókuszcukor vagy a juharszirup), néhány természetes és néhány mesterséges édesítő azonban nagyon hasznos lehet. Ezek közül mutatjuk meg a legjobbakat.

Stevia vagy sztívia

Nulla kalória, nulla szénhidrát, és nulla a glikémiás indexe is – a stevia az egyik legjobb választás, ha természetes, kalóriamentes édesítőszert szeretnél. Az hagyján, hogy egyáltalán nem növeli meg a vércukorszintet, de egyes kutatások szerint akár csökkentheti is azt, és az inzulinszintet is a szervezetben. Nem sok édesítő mondhatja el ezt magáról.

Szukralóz

A szukralóz az egyik legrégebbi édesítőszer, ami a piacon van, a cukor édességének hatszázszorosát tudja, és nincs benne kalória. Kutatások kimutatták, hogy a vércukorszintre sem nagyon van hatása. Ha hozzá vagy szokva az ízéhez, és viszonylag alacsony árú édesítőt keresel, amit vércukorszint-ingadozás nélkül használhatsz, ez lehet a legjobb választás.

Eritrit

Az eritrit egy cukoralkohol, amelyet természetesen cukrot tartalmazó élelmiszerek, például kukorica vagy búza erjesztésével állítanak elő. Más édesítőszerekkel ellentétben, amelyek sokkal édesebbek az asztali cukornál, ez valójában kevésbé édes: becslések szerint a cukor körülbelül 70%-ával kell számolni. Kalóriatartalma nulla, glikémiás indexe szintén, és bár felszívódik a vékonybélben, nem metabolizálódik – vagyis érintetlenül távozik a szervezetből a vizelettel. Néhány ember számára emésztési zavarokat okozhat nagy mennyiségű eritrit fogyasztása (hashajtó hatású lehet), de a legtöbben jól tolerálják.

Xilit

Ez is cukoralkohol, akárcsak az eritrit, a xilit az eritrithez hasonlóan fermentált kukoricából (vagy néha nyírfakéregből) származik. Valójában innen kapta a nevét, mivel eredeti, xilitol nevének jelentésében ott van, hogy „facukor”. Édessége a fehér cukoréval azonos. És az eritrittel, valamint a korábban felsorolt édesítőszerekkel ellentétben ez a cukoralkohol kalóriát és szénhidrátot is tartalmaz.

2 teáskanálnyi 20 kalóriát és 8 gramm szénhidrátot foglal magába, glikémiás indexe 13-as. Ez elég alacsonynak számít, különösen a fehércukor 65-ös GI-jéhez képest.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek