Kalória – nem mindegy, miből és mennyit!

Aki fogyni akar, előbb-utóbb rááll a kalóriák számolgatására. De tudjátok, hogy az is számít, milyen fajta táplálékból származik a bevitt energiamennyiség?

Provánszi csirkesaslik recept

Kis különbség - nagy eltérés

  • A szervezetbe bevitt tápanyagok között megkülönböztetjük a makrotápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és a mikrotápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).

  • Az alapanyag energiatartalmát a makrotápanyagok határozzák meg: 1 g fehérje 4,1 kcal, 1 g zsír 9,3 kcal, 1 g szénhidrát 4,1 kcal. Az egyes élelmiszercsoportokra általában jellemző egy adott makrotápanyag túlsúlya. A gabona alapú termékekre (pl. gabonaszemek, -pelyhek, -lisztek, -darák stb.) a szénhidráttartalom jellemző: 60–80 g/100 g.

  • Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy minél kevésbé feldolgozott a termék, mint pl. a teljes kiőrlésű gabonaőrlemények, -pelyhek esetében, annál magasabb a termék fehérjetartalma a szénhidráttartalommal szemben.

A zöldségek és a gyümölcsök jellemző tápanyagtartalma – elsősorban magas rost- és növényicukor-tartalmuknak köszönhetően – a szénhidrát. Ez azonban nem jelent magas szénhidráttartalmat, hiszen ezekben az alapanyagokban sok a víz (70-90%), így összességében fogyasztásukkor alacsony az energiabevitel. Kivétel a diófélék, olajos magvak, amelyek zsírtartalma 50-60 g/100 g is lehet – víztartalmuk alacsony, így ezekre a termésekre magas energiatartalom a jellemző.

  • Az állati eredetű élelmiszerek közül a tőkehúsokra, halakra alacsony szénhidráttartalom és magas fehérjetartalom a jellemző. Itt is érdemes tudni, hogy az alapanyag fehérje- és zsírtartalma fordítottan arányos – azaz minél magasabb egy húsféle fehérjetartalma, annál alacsonyabb a zsírtartalma és vica versa.

  • A tejtermékekre fehérje- és zsírtartalmuk jellemző, itt az adott termék (pl. túró, sajt stb.) típusa határozza meg, hogy fehérje- vagy zsírtartalma magasabb.

  • A hozzáadott cukrot nem tartalmazó készítmények szénhidráttartalma nem jelentős, míg az édesített termékek vonatkozó értékeire legyünk figyelemmel.

A NoSalty.hu megújult rendszerével már könnyen nyomon követhetjük a kalória bevitelt, hiszen már mintegy 20.000 recepthez társul kalória tartalom és tápanyag index is. Ezek az adatok hamarosan minden receptnél elérhetőek lesznek, ezzel is megkönnyítve a számolgatást, elősegítve a tudatos és egészséges táplálkozást.

Címlapról ajánljuk

További cikkek