Kalória – nem mindegy, miből és mennyit!

Aki fogyni akar, előbb-utóbb rááll a kalóriák számolgatására. De tudjátok, hogy az is számít, milyen fajta táplálékból származik a bevitt energiamennyiség?

Provánszi csirkesaslik recept

Kis különbség - nagy eltérés

  • A szervezetbe bevitt tápanyagok között megkülönböztetjük a makrotápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és a mikrotápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).

  • Az alapanyag energiatartalmát a makrotápanyagok határozzák meg: 1 g fehérje 4,1 kcal, 1 g zsír 9,3 kcal, 1 g szénhidrát 4,1 kcal. Az egyes élelmiszercsoportokra általában jellemző egy adott makrotápanyag túlsúlya. A gabona alapú termékekre (pl. gabonaszemek, -pelyhek, -lisztek, -darák stb.) a szénhidráttartalom jellemző: 60–80 g/100 g.

  • Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy minél kevésbé feldolgozott a termék, mint pl. a teljes kiőrlésű gabonaőrlemények, -pelyhek esetében, annál magasabb a termék fehérjetartalma a szénhidráttartalommal szemben.

A zöldségek és a gyümölcsök jellemző tápanyagtartalma – elsősorban magas rost- és növényicukor-tartalmuknak köszönhetően – a szénhidrát. Ez azonban nem jelent magas szénhidráttartalmat, hiszen ezekben az alapanyagokban sok a víz (70-90%), így összességében fogyasztásukkor alacsony az energiabevitel. Kivétel a diófélék, olajos magvak, amelyek zsírtartalma 50-60 g/100 g is lehet – víztartalmuk alacsony, így ezekre a termésekre magas energiatartalom a jellemző.

  • Az állati eredetű élelmiszerek közül a tőkehúsokra, halakra alacsony szénhidráttartalom és magas fehérjetartalom a jellemző. Itt is érdemes tudni, hogy az alapanyag fehérje- és zsírtartalma fordítottan arányos – azaz minél magasabb egy húsféle fehérjetartalma, annál alacsonyabb a zsírtartalma és vica versa.

  • A tejtermékekre fehérje- és zsírtartalmuk jellemző, itt az adott termék (pl. túró, sajt stb.) típusa határozza meg, hogy fehérje- vagy zsírtartalma magasabb.

  • A hozzáadott cukrot nem tartalmazó készítmények szénhidráttartalma nem jelentős, míg az édesített termékek vonatkozó értékeire legyünk figyelemmel.

A NoSalty.hu megújult rendszerével már könnyen nyomon követhetjük a kalória bevitelt, hiszen már mintegy 20.000 recepthez társul kalória tartalom és tápanyag index is. Ezek az adatok hamarosan minden receptnél elérhetőek lesznek, ezzel is megkönnyítve a számolgatást, elősegítve a tudatos és egészséges táplálkozást.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!