Ez a 6 legegészségesebb szénhidrát

A szénhidrátoknak nagyon rossz a marketingjük, pedig nagyon fontos, hogy eleget fogyassz belőlük – csak nem mindegy, melyikekből.

Az olyan diéták népszerűsödésével, mint a keto vagy az Atkins-módszer, a szénhidrátok nagyon rossz hírverést kaptak – pedig egy egészséges étrendben igenis ott van a helyük, és egyáltalán nem ördögtől valók. Az agyad a szénhidrátokat használja elsődleges erőforrásként, és segítenek ellátni az egész szervezetet energiával. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában viszed be ezt a szénhidrátot – az alábbiakban 6 olyat mutatunk, ami nagyon egészséges, és minden étrendnek a része kell, hogy legyen.

Teljes kiőrlésű szénhidrátok

A legtöbben tudják, hogy a teljes kiőrlésű szénhidrátok egészségesek, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért is. Minden gabonaszem teljes kiőrlésűnek indul, ami azt jelenti, hogy három részből áll: a korpából, a csírából és az endospermiumból. A korpa és a csíra tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, míg az endospermiumban többnyire szénhidrát van.

Amikor a szemeket finomítják, a korpát és a csírát eltávolítják, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet megfosztják tápanyagának nagy részétől, és csak a szénhidrátban gazdag endospermium marad meg.

Éppen ezért fontos, hogy teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk, ha tehetjük, mert ezekben sokkal több a hasznos tápanyag.

Gyümölcsök

Igen, a gyümölcs is szénhidrát! A benne található cukor miatt sokan ódzkodnak tőle, pedig a természetesen előforduló cukor és a mesterséges, finomított változat között van azért különbség. Már nem az összetétel szintjén, hanem azért, mert a gyümölcscukrot rostokkal és más tápanyagokkal együtt fogyasztjuk, ami garantálja, hogy lassabban szívódjon fel, és ne okozzon akkora vércukorszint-emelkedést. A gyümölcsök fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, mint például a súly stabilizálása, a szív egészségének javítása és a krónikus betegségek elleni védelem.  

Keményítőt nem tartalmazó zöldségek

A zöldségfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van: rosttartalmuk javítja a vércukorszint szabályozását, stabilizálja a súlyt és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát, leküzdeni a gyulladást, javítani az agy egészségét és így tovább.

A zöldségek szénhidráttartalmával nem érdemes foglalkozni – minél többet és minél többször kellene belőlük fogyasztani.

Keményítőtartalmú zöldségek

A burgonya zöldség. A kukorica is zöldség. Annak ellenére, hogy a keményítőtartalmú zöldségeknek nagyon rossz a megítélésük, még egészségesek, akkor is, ha több szénhidrátot tartalmaznak, mint a nem keményítős zöldségek. A burgonya például tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal, és van benne némi fehérje is. Javíthatja a bélrendszer egészségét, támogathatja az egészséges immunrendszert, és tele van antioxidánsokkal (különösen a lila és édesburgonya). A kukorica hasonló előnyökkel büszkélkedhet.

Hüvelyesek

A bab, a csicseriborsó és a lencse mind a sokoldalú hüvelyesek közé tartozik. Költségkímélőek, mivel nem túl drágák, sokáig eltarthatóak, környezetbarátak, könnyen főzhetők és nagyon jó tápanyagokkal rendelkeznek. A hüvelyesek vegán- és vegetáriánusbarát fehérjeforrást jelentenek azok számára, akik növényi alapú étrendet próbálnak követni. Ezenkívül magas a rosttartalmuk, ami segíti a jobb emésztést és a bélrendszer egészségét. Kimutatták, hogy csökkenthetik a rák kockázatát, elősegítik a fogyást, javítják a szív egészségét, csökkentik a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát is.

Tejtermékek

Ezt is kevesen tudják, de a tejtermékekben is van szénhidrát – ugyanakkor, hacsak nem vagy tej- és laktózérzékeny, egyáltalán nem kell aggódnod a fogyasztásuk miatt.

Kiváló kalcium-, B12-vitamin-, kálium- és fehérjeforrást jelentenek. A laktóz felelős a tejben és tejtermékekben természetesen előforduló szénhidrátokért és cukorért.

A gyümölcsökhöz hasonlóan a tejtermékekben található fehérje, egészséges zsírok és egyéb tápanyagok lelassítják az ilyen szénhidrátok emésztését, hogy megakadályozzák a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ráadásul a tejtermékek fontosak az erős csontok, izmok felépítéséhez és fenntartásához.

Forrásunk volt.


Még több a szénhidrátokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...