Ez a 6 legegészségesebb szénhidrát

A szénhidrátoknak nagyon rossz a marketingjük, pedig nagyon fontos, hogy eleget fogyassz belőlük – csak nem mindegy, melyikekből.

Az olyan diéták népszerűsödésével, mint a keto vagy az Atkins-módszer, a szénhidrátok nagyon rossz hírverést kaptak – pedig egy egészséges étrendben igenis ott van a helyük, és egyáltalán nem ördögtől valók. Az agyad a szénhidrátokat használja elsődleges erőforrásként, és segítenek ellátni az egész szervezetet energiával. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában viszed be ezt a szénhidrátot – az alábbiakban 6 olyat mutatunk, ami nagyon egészséges, és minden étrendnek a része kell, hogy legyen.

Teljes kiőrlésű szénhidrátok

A legtöbben tudják, hogy a teljes kiőrlésű szénhidrátok egészségesek, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért is. Minden gabonaszem teljes kiőrlésűnek indul, ami azt jelenti, hogy három részből áll: a korpából, a csírából és az endospermiumból. A korpa és a csíra tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, míg az endospermiumban többnyire szénhidrát van.

Amikor a szemeket finomítják, a korpát és a csírát eltávolítják, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet megfosztják tápanyagának nagy részétől, és csak a szénhidrátban gazdag endospermium marad meg.

Éppen ezért fontos, hogy teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk, ha tehetjük, mert ezekben sokkal több a hasznos tápanyag.

Gyümölcsök

Igen, a gyümölcs is szénhidrát! A benne található cukor miatt sokan ódzkodnak tőle, pedig a természetesen előforduló cukor és a mesterséges, finomított változat között van azért különbség. Már nem az összetétel szintjén, hanem azért, mert a gyümölcscukrot rostokkal és más tápanyagokkal együtt fogyasztjuk, ami garantálja, hogy lassabban szívódjon fel, és ne okozzon akkora vércukorszint-emelkedést. A gyümölcsök fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, mint például a súly stabilizálása, a szív egészségének javítása és a krónikus betegségek elleni védelem.  

Keményítőt nem tartalmazó zöldségek

A zöldségfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van: rosttartalmuk javítja a vércukorszint szabályozását, stabilizálja a súlyt és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát, leküzdeni a gyulladást, javítani az agy egészségét és így tovább.

A zöldségek szénhidráttartalmával nem érdemes foglalkozni – minél többet és minél többször kellene belőlük fogyasztani.

Keményítőtartalmú zöldségek

A burgonya zöldség. A kukorica is zöldség. Annak ellenére, hogy a keményítőtartalmú zöldségeknek nagyon rossz a megítélésük, még egészségesek, akkor is, ha több szénhidrátot tartalmaznak, mint a nem keményítős zöldségek. A burgonya például tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal, és van benne némi fehérje is. Javíthatja a bélrendszer egészségét, támogathatja az egészséges immunrendszert, és tele van antioxidánsokkal (különösen a lila és édesburgonya). A kukorica hasonló előnyökkel büszkélkedhet.

Hüvelyesek

A bab, a csicseriborsó és a lencse mind a sokoldalú hüvelyesek közé tartozik. Költségkímélőek, mivel nem túl drágák, sokáig eltarthatóak, környezetbarátak, könnyen főzhetők és nagyon jó tápanyagokkal rendelkeznek. A hüvelyesek vegán- és vegetáriánusbarát fehérjeforrást jelentenek azok számára, akik növényi alapú étrendet próbálnak követni. Ezenkívül magas a rosttartalmuk, ami segíti a jobb emésztést és a bélrendszer egészségét. Kimutatták, hogy csökkenthetik a rák kockázatát, elősegítik a fogyást, javítják a szív egészségét, csökkentik a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát is.

Tejtermékek

Ezt is kevesen tudják, de a tejtermékekben is van szénhidrát – ugyanakkor, hacsak nem vagy tej- és laktózérzékeny, egyáltalán nem kell aggódnod a fogyasztásuk miatt.

Kiváló kalcium-, B12-vitamin-, kálium- és fehérjeforrást jelentenek. A laktóz felelős a tejben és tejtermékekben természetesen előforduló szénhidrátokért és cukorért.

A gyümölcsökhöz hasonlóan a tejtermékekben található fehérje, egészséges zsírok és egyéb tápanyagok lelassítják az ilyen szénhidrátok emésztését, hogy megakadályozzák a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ráadásul a tejtermékek fontosak az erős csontok, izmok felépítéséhez és fenntartásához.

Forrásunk volt.


Még több a szénhidrátokról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 örök érvényű konyhai okosság, amit jó, ha tudsz

Nemcsak a rég bevált családi recepteket, hanem olyan konyhatechnológiai fogásokat is érdemes ellesni a nagyoktól, amelyek lehet, elsőre meglepőnek tűnnek vagy a „hivatalos” receptekben nem ajánlják, sőt tiltják őket, nekik valamiért mégis működnek. Mutatunk pár ilyen hasznos tippet.