Az áztatási trükk, amitől sokkal krémesebb és puhább lesz a bab

Ma már szinte nincs olyan hüvelyes, amelyet ne lehetne megvásárolni a hazai piacokon. Ma a zacskós szárazbab áztatási trükkjeit vesszük górcső alá, van ugyanis egy trükk, amitől sokkal finomabb, krémesebb és puhább lesz a hüvelyes.

Szeretjük vagy sem, ha babos ételt készülünk enni, bizony előre kell, hogy gondolkodjunk, babot ugyanis nem lehet előáztatás nélkül főzni. Bevett szokás, hogy a hüvelyeseket a főzés előtti éjszaka beáztatjuk, van azonban néhány trükk, amivel még finomabb eredményt érhetünk el.

Egy jól ismert alapanyag lesz segítségünkre

Ahhoz, hogy a kemény, szárított babot zsengén krémessé és élvezetesen fogyaszthatóvá alakítsuk át, először is a babnak vizet kell felvennie, majd a melegítés/főzés során a bab fizikai szerkezetének meg kell változnia. A bab külső rétege jelenti az első akadályt: a víznek először a héjon kell áthatolnia, mielőtt a hüvelyes belseje elkezdené felvenni a vizet, hogy később megfőjön.

Hogyan lesz még puhább és krémesebb?

Egy csipet szódabikarbónával! Rögtön bele is csapunk a közepébe, ez lesz ugyanis az a csodaszer, melytől nemcsak puhább lesz a bab, de gyorsabban is megfő majd, és még nem is fúj fel!

Egy tanulmány szerint egy kis szódabikarbóna képes semlegesíteni azokat a babban megtalálható anyagokat, amelyek a gázképződésért felelősek.

Hogy mi a teendő?

Ennek tudatában már nincs is más dolgunk, mint előre gondolkodni, és legalább 8 órával, de inkább egy nappal a főzés előtt sós-szódabikarbónás vízbe áztatni a hüvelyeseket.

1 liter víz 5 gramm szódabikarbónát igényel, ez az egyszerű trükk pedig abban is segíteni fog, hogy a bab hamarabb, akár feleannyi idő alatt készüljön el. Egy teáskanálnyi só sem árt, így pedig már nem is csak áztatod majd a babot, de ízesíted is, a végeredmény pedig magáért beszél majd.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek