Az áztatási trükk, amitől sokkal krémesebb és puhább lesz a bab

Ma már szinte nincs olyan hüvelyes, amelyet ne lehetne megvásárolni a hazai piacokon. Ma a zacskós szárazbab áztatási trükkjeit vesszük górcső alá, van ugyanis egy trükk, amitől sokkal finomabb, krémesebb és puhább lesz a hüvelyes.

Szeretjük vagy sem, ha babos ételt készülünk enni, bizony előre kell, hogy gondolkodjunk, babot ugyanis nem lehet előáztatás nélkül főzni. Bevett szokás, hogy a hüvelyeseket a főzés előtti éjszaka beáztatjuk, van azonban néhány trükk, amivel még finomabb eredményt érhetünk el.

Egy jól ismert alapanyag lesz segítségünkre

Ahhoz, hogy a kemény, szárított babot zsengén krémessé és élvezetesen fogyaszthatóvá alakítsuk át, először is a babnak vizet kell felvennie, majd a melegítés/főzés során a bab fizikai szerkezetének meg kell változnia. A bab külső rétege jelenti az első akadályt: a víznek először a héjon kell áthatolnia, mielőtt a hüvelyes belseje elkezdené felvenni a vizet, hogy később megfőjön.

Hogyan lesz még puhább és krémesebb?

Egy csipet szódabikarbónával! Rögtön bele is csapunk a közepébe, ez lesz ugyanis az a csodaszer, melytől nemcsak puhább lesz a bab, de gyorsabban is megfő majd, és még nem is fúj fel!

Egy tanulmány szerint egy kis szódabikarbóna képes semlegesíteni azokat a babban megtalálható anyagokat, amelyek a gázképződésért felelősek.

Hogy mi a teendő?

Ennek tudatában már nincs is más dolgunk, mint előre gondolkodni, és legalább 8 órával, de inkább egy nappal a főzés előtt sós-szódabikarbónás vízbe áztatni a hüvelyeseket.

1 liter víz 5 gramm szódabikarbónát igényel, ez az egyszerű trükk pedig abban is segíteni fog, hogy a bab hamarabb, akár feleannyi idő alatt készüljön el. Egy teáskanálnyi só sem árt, így pedig már nem is csak áztatod majd a babot, de ízesíted is, a végeredmény pedig magáért beszél majd.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...