Ismerd meg a harissát, ezentúl a pörköltbe is ezt fogod tenni

Napi Tippünkben közelebbről is megismerkedhetsz egy izgalmas és sokoldalú észak-afrikai fűszerrel, a harissával.

Épp valami új recept után kutakodsz az interneten, és amikor találsz egy szimpatikusat, meglátod, hogy harissára van hozzá szükség. De mi az a harissa? És hogyan kell használni? Most választ kapsz az égető kérdéseidre!

A harissa használható sült húsok és zöldségek fűszerezésére

A harissa, egy füstös chilipaszta, amelyet széles körben használnak az észak-afrikai és közel-keleti konyhákban, és már nálunk is be lehet szerezni, így, semmiképp se hagyd ki az otthoni fűszerkészletedből. A harissa egyik legvonzóbb tulajdonsága ugyanis a sokoldalúsága. Használható sült húsok és zöldségek fűszerezésére, joghurtba vagy tagine mellé keverve fűszerként, és ízletes ízfokozója a bab-, rizs- és tésztaételeknek. Mutatjuk, hogyan használd.

Mi az a harissa?

A harissa egy borsos, fokhagymás és füstös chilipaszta vagy szósz, amely Tunéziából származik, és széles körben használják Észak-Afrikában. A felhasznált csiliktől függően mérsékelten csípős vagy csípős lehet az íze, és számos felhasználási módja van. Sütés előtt kend a pasztát a húsra, vagy használd a lazac fűszerezéséhez egy gyors, de merész ízű hétvégi vacsorához. A harissa akkor is hozza forró ízt, ha egyszerűen belekevered a főtt rizsbe, kuszkuszba, tésztába vagy babba.

Ezekhez a receptekhez is próbáld ki:

Lehet harissát készíteni otthon?

A házi harissát nem nehéz elkészíteni. Tunéziában, ahol a harissa a gasztronómia és az étkezési hagyományok szerves részét képezi, a receptek és az összetevők régiónként eltérőek. Általában napon szárított chilipaprikát őrölnek fokhagymával, sóval és fűszerekkel, például korianderrel és köménnyel.

Próbáld ki ezekkel az ételekkel is a harissát:

Hogyan használhatod a harissát?

A harissát mindenféle receptben használhatjuk. Íme néhány ötlet:

  • Adj egy púpozott kanál harissa pasztát a húsmártáshoz. A paszta pikánssága mélységet ad a szósznak.
  • Keverd a harissa pasztát vagy ízlés szerint őrölt harissa fűszert az olvasztott vajba, és csöpögtesd a popcornra. Vagy készíts vajat harissával, és cseppents egy keveset belőle a kedvenc húsodra.
  • Dobd fel vele a vajtököt: egyszerűen tedd a harissa pasztát a zöldségbe és süsd meg.
  • Keverj harissát az elkészített majonézbe, hogy borsos, fűszeres szószt kapj a hamburgerekhez és szendvicsekhez. Vagy használd a rouille, a fokhagymás majonéz elkészítéséhez.
  • Készítsd el a serpenyős lasagne észak-afrikai változatát bárányhússal és harissával.
  • Bolondítsd meg a salátákat vele: keverj egy kanál harissát a ranch dresszingbe, és tálald csirkeszárnyakkal.
  • Csavarj egyet a klasszikus kaszinótojáson, és keverj harissát a tojássárgájához.
  • Fűszerezd vele a burgonyapürét, hogy feldobd a hétvégi ebédet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek