A legjobb citrom, de nem is ismerik!

Létezik egy citrom, ami zamatos, lágy, fűszeres illatú és elképesztően finom, mégis alig ismerik. Segítünk, hogy legközelebb a zöldségesnél te se menj el mellette!

Meyer, a celebcitrom

A több napja uralkodó elképesztően csúfos, ködös és nedves idő rettentő lehangolóan hat a szervezetünkre. Én ilyenkor leginkább édességekkel igyekszem pótolni a boldogsághormonokat, úgyhogy igazi fénysugárként ért a hír, amikor Mautner Zsófi adott egy fülest, miszerint újra megjelentek a Meyer-citromok. Tavaly év elején elárasztották a külföldi gasztroblogokat a Meyer-citromos receptek és a megállíthatatlan ömlengés áradat, ami ehhez a gyümölcshöz társult. Hogy miben más ez, mint a többi? Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetően e kettő keresztezéséből született. A gyermek – hála az égnek – a szülőktől csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztően fűszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.

Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

Sokáig csak biodíszletként volt fellelhető a kínai kertekben, egészen addig, amíg az amerikai mezőgazdasági minisztérium 1905-ban úgy nem döntött, hogy érdemes lenne új növényfajokat begyűjteni Ázsiából. Frank Nicholas Meyert bízták meg ezzel a feladattal, aki igen tisztességesen elvégezte a munkát: több mint 2500 újdonsággal tért haza. Később róla nevezték el ezt a különleges citromot. Néhány éve robbant be újra a köztudatba, méghozzá Martha Stewartnak köszönhetően.

Oké, de hol lehet ilyet venni?

A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sőt, néha nem is tudják mire vélni ezt a "senemcitrom, senemnarancs" jelenséget, és selejtként árulják. Tavaly én éppen egy ilyen kofát fogtam ki a piacon, aki akciósan árulta. Megkérdeztem tőle, hogy mi a baj vele, erre azt mondta, hogy tulajdonképpen semmi, de igazából valami túlnemesített dolog lehet, mert nem tudja egyikként sem eladni. Mivel én szerencsére már láttam képet erről a túlnemesített „korcsról”, és az isteni illata is gyanús volt, biztosra vettem, mivel van dolgom - rögtön vettem is belőle három-négy kilót. A tanulság: ha valami elképesztő fűszeres illatot érzünk a citrusok környékén – és nem mellette ágaskodik a fűszernövény-polc – akkor az Meyer-citrom lesz!

Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

Meyer-citrom a télikertből

Bizony, akár otthon mi magunk is termeszthetjük. Hihetetlenül bőtermő, és a citromok közül az egyik legkönnyebben nevelhető változat. Feltehetően a narancs és a citrom keresztezése miatt az alacsony és a magas hőmérsékletet is jól viseli. Nagyjából háromezer forint/kiló körüli áron juthatunk hozzá a növényhez.

Mindenbe Meyer-citromot!

Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tőle az elkészült étel. Nem önti el egyből a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb. Éppen ezért érdemes kísérletezni vele, és olyan ételekre is reszelni a héjából vagy csepegtetni levéből, amihez nem feltétlenül használnák citromot - sokkal frissebbé és különlegesebbé tehetjük őket. Pizza, roppanó kevert saláta, alkoholos italok, tészták, rizottók – mindet egy csapásra fantasztikussá varázsolja! Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belőle kipréselni.

Meyer lemon curd recept

Természetesen desszertekben is nagyszerűen megállja a helyét, sőt! Én most egy hipergyors gyümölcskenyeret készítettem belőle, amibe még egy kis maradék kandírozott citromhéjat is beledobáltam. Erre kentük a britek lemon curd névre hallgató citromos krémjét, amit pofon egyszerű elkészíteni és irtó jó. Ezek után mondja nekem valaki, hogy az angol konyha ehetetlen... Na most a kettő együtt szinte olyan érzést keltett a reggeli kávé mellett, mintha felkelt volna a nap a szánkban. Onnantól kezdve már nem foglalkozunk többet a Londont meghazudtoló ködös-esős időjárással, hanem azt érezzük, hogy ez a nap a miénk. Kipróbálása erősen ajánlott!

Címlapról ajánljuk

További cikkek