Citromra fel!

Számomra kevés lehangolóbb látvány van, mint a januári piac. Üres standok, gyökérzöldségek, de nini , mi ez a napsárga újdonság?

A január kétségtelenül a legunalmasabb hónap, egy ideje már benne vagyunk a szürke télben, de messze még a tavasz. Latyak és rosszkedv, kevés izgalommal. Aki azonban a fanyar ízek szerelmese, vagy egyszerűen csak nem génmanipulált lazacként sodródik a nemzetközi gasztronómia főáramával mégis eksztázist élhet át a januári télben. Megérkezett a citrusok sztárja, a Meyer-citrom! Már a színétől is jókedvünk lesz, napsárga, gömbölyű, legszívesebben feldobnám a felhők közé, hogy elűzze a hódarát ontó felhőket. Az illata fantasztikus, lédús, a piacon pedig 500 ft/kg körüli áron le lehet vadászni a példányokat.

Az íze annyira finom, hogy minden édesítőszer nélkül megállja a helyét, nem hiába tartják a narancs és citrom természetben fogant szerelemgyermekének. A gyerekeknél egy kis kanál méz, felnőtteknek egy kevés friss gyömbér, és megkaptuk a legtökéletesebb téli napindító koktélt!

Ha a citromfacsarásnál bonyolultabb konyhai műveletekre szánnánk magunkat, kezdésként döntsük el, a főételhez használjuk csak fel, vagy desszertként is citromot etetünk a családdal.

Vagy a köret is legyen citromos? Reszeljünk citromhéjat a párolt brokkolira, némi olívaolaj, és megkaptuk a sült lazacunk ideális társát a tanyéron!

Senki sem vádolhatja sznobizmussal a celebcitrust, szerényebb ételekben is szerepelhet, az ízorgia mégis garantált:

Ez pedig szerintem egy igazi addiktív változat, ne adjuk fel a türelmes keverést-kavarást, és készítsünk házi citromkrémet:

Persze tortára is kenhetjük:

Ha pedig nem csak a konyhában szeretnénk felhasználni a napsárga gyümölcsöt, gurítsuk át a gyerekszobába, és az újévhez igazodva készítsünk malacot - citromból!

Kézműveskedés ellen beoltott apukáknak is bátran ajánlom, magas cukiság faktor, ugyanakkor az elkészítése annyira bonyolult, mint a krumplihámozás. Két szegfűszeg lesz a szeme, a citrom csúcsa, mint malacorr, segít viszonyítási pontként, hogy az apró sertés ne bandzsítson. Ezután zöldséghámozó erre alkalmas részével, vagy zöldséghámozókéssel apró háromszögeket hasítunk ki a puha citromhéjból, ügyelve,hogy a háromszög alapját ne metsszük ki, így lesz a malac szerves tartozéka, mint hallószerv.

Már csak két pár fogpiszkáló hiányzik , hogy kis sárga jószágunk megálljon a lábán. Hívhatjuk is a vega barátokat egy jó kis téli disznóvágásra, ahol hurka helyett friss gyömbéres limonádét készítünk. A Meyer-citrommal garantált szerencsénk lesz - hisz egy csomó isteni citromos fogással kezdjük az évet - és malacként illatosítónak se utolsó!

Ez is érdekelhet!

Gyógyítsd magad bevált házi praktikákkal

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek