Egy csepp napfény: a citrom

A savanykás, hűsítő citromot nyáron is kedveljük, elég csak a limonádéra, citromos édességekre, citromfagyira gondolni, de főszerephez igazán a téli időszakban jut.

Tripla csokis brownie recept

Évszakok ide vagy oda, a citrom minden valamirevaló konyhában állandó lakója a gyümölcsös kosárnak, mert:

  1. reszelt vagy kandírozott héja a téli sütemények, sütitöltelékek (mák, dió, alma) elmaradhatatlan hozzávalója;

  2. kiváló fűszer: teát ízesíthetünk vele; halakra csepegtethetjük; salátákra facsarhatjuk ecet helyett; forralt borba is feltétlen tegyünk belőle; kompótoknak, bóléknak, turmixoknak, gyümölcsleveseknek frissességet kölcsönöz; és a birsalmasajt is elképzelhetetlen nélküle;

  3. húsok páclevébe is kerülhet;

  4. néhány csepp friss citromlé a borjú bécsit más dimenzióba repíti;

  5. gyümölcshúsából és héjából dzsemet, sós citromot készíthetünk;

  6. megakadályozza egyes gyümölcsök (pl. alma, avokádó) oxidációját;

  7. C-vitamin-tartalma révén segíti a megfázások megelőzését, illetve a gyógyulást.

És most lássuk, mire jó még a citrom a konyhában:

  1. hűtőszekrényt illatosíthatjuk/szagtalaníthatjuk vele;

  2. segítségével a mikrohullámú sütőt könnyedén kitisztíthatjuk;

  3. vágódeszkát fertőtleníthetjük/szagtalaníthatjuk a citrommal;

  4. elveszi a kéz fokhagyma- vagy halszagát.

Grillezett pisztráng recept

Tippek:

A citromot felhasználás előtt alaposan mossuk meg, mert gyakran vegyszerrel kezelik a héját.

Vékonyan hámozzuk és reszeljük a citromot, a fehér rész ne legyen rajta, mert kesernyés íze élvezhetetlenné teszi.

Ahhoz, hogy a legtöbb levet nyerhessük ki a citromból, facsarás előtt kezünkkel erősen rányomva görgessük át többször a pulton a gyümölcsöt, s csak aztán vágjuk félbe, és facsarjuk, vagy pedig így járjunk el!

Ha csak a levére van is szükségünk, érdemes a héját mindig lereszelni, és egy jól záródó dobozban gyűjteni a mélyhűtőben. Sokáig eláll, és ha csak reszelt citromhéjra van szükségünk, előkapjuk a frizsiderből, és kivesszük a kívánt mennyiséget.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek