Egy csepp napfény: a citrom

A savanykás, hűsítő citromot nyáron is kedveljük, elég csak a limonádéra, citromos édességekre, citromfagyira gondolni, de főszerephez igazán a téli időszakban jut.

Tripla csokis brownie recept

Évszakok ide vagy oda, a citrom minden valamirevaló konyhában állandó lakója a gyümölcsös kosárnak, mert:

  1. reszelt vagy kandírozott héja a téli sütemények, sütitöltelékek (mák, dió, alma) elmaradhatatlan hozzávalója;

  2. kiváló fűszer: teát ízesíthetünk vele; halakra csepegtethetjük; salátákra facsarhatjuk ecet helyett; forralt borba is feltétlen tegyünk belőle; kompótoknak, bóléknak, turmixoknak, gyümölcsleveseknek frissességet kölcsönöz; és a birsalmasajt is elképzelhetetlen nélküle;

  3. húsok páclevébe is kerülhet;

  4. néhány csepp friss citromlé a borjú bécsit más dimenzióba repíti;

  5. gyümölcshúsából és héjából dzsemet, sós citromot készíthetünk;

  6. megakadályozza egyes gyümölcsök (pl. alma, avokádó) oxidációját;

  7. C-vitamin-tartalma révén segíti a megfázások megelőzését, illetve a gyógyulást.

És most lássuk, mire jó még a citrom a konyhában:

  1. hűtőszekrényt illatosíthatjuk/szagtalaníthatjuk vele;

  2. segítségével a mikrohullámú sütőt könnyedén kitisztíthatjuk;

  3. vágódeszkát fertőtleníthetjük/szagtalaníthatjuk a citrommal;

  4. elveszi a kéz fokhagyma- vagy halszagát.

Grillezett pisztráng recept

Tippek:

A citromot felhasználás előtt alaposan mossuk meg, mert gyakran vegyszerrel kezelik a héját.

Vékonyan hámozzuk és reszeljük a citromot, a fehér rész ne legyen rajta, mert kesernyés íze élvezhetetlenné teszi.

Ahhoz, hogy a legtöbb levet nyerhessük ki a citromból, facsarás előtt kezünkkel erősen rányomva görgessük át többször a pulton a gyümölcsöt, s csak aztán vágjuk félbe, és facsarjuk, vagy pedig így járjunk el!

Ha csak a levére van is szükségünk, érdemes a héját mindig lereszelni, és egy jól záródó dobozban gyűjteni a mélyhűtőben. Sokáig eláll, és ha csak reszelt citromhéjra van szükségünk, előkapjuk a frizsiderből, és kivesszük a kívánt mennyiséget.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...