Brownie: a tömör csokis gyönyör

Amerikából érkezett hozzánk, nagyon csokis, nagyon kalóriadús, 20 perc alatt kész van, és 10 perc alatt elfogy. Mi az? Talált! A brownie! Készítsd el velünk!

Messziről jött kedvenc

Az újvilág egyik legkelendőbb importcikke a hamburger mellett kétségtelenül a vaj, liszt, tojás és rengeteg csoki keverékének könnyfakasztóan finom végterméke, a brownie. Születésének körülményeit nem ismerjük pontosan, de tulajdonképpen mindegy is, hogy szórakozott cukrász vagy feledékeny háziasszony alkotta meg először a kívül roppanós, belül folyósan krémes kis barnát – lényeg, hogy létezik, és mi nagyon szeretjük!

Hogy még annál is finomabb legyen!

A brownie a köztudatba a „végtelenül egyszerű és elronthatatlan” jelzővel vonult be. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak elkészíteni, hanem elrontani is borzasztó egyszerű – két perc túlsütés, és éppen a lényeg, a belső ragadósság szűnik meg. Így attól függően, hogy az igazi, folyós közepű vagy a piskótásabb verziót készítjük el, mindig tartsuk be az előírt sütési időt és hőfokot. A brownie akkor van készen, amikor kívül már szilárd, de a beleszúrt villa „maszatos” marad.Ha pedig igazán tökéletes brownie-t akarunk készíteni, a sütési idő leteltével a még forró tepsit állítsuk jéghideg vízbe – a süti így kívül roppanós, belül ragacsos marad. A tálalásnak pedig csak a fantáziánk szab határt – mehet mellé forró málnaszósz, hideg vaníliafagyi, tejszínhab, creme fraishe vagy bármi, ami ízben harmonizál a sütinkkel.

Egyszerű csokis brownie recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 100 g 70%-os étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g kristálycukor
  • 80 g liszt30 g kakaópor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1/2 tk. chilipor
  • 2 db tojáscsipetnyi só
  • 1/4 tk sütőpor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A sütőt előmelegítjük:180 fokra.
  2. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk.
  3. A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük elektromos mixerrel.
  4. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, jól eldolgozzuk, majd mehet bele a csipet só, a chiliés a vanília, végül az olvasztott vajas csokoládé is.
  5. Egy kisméretű szilikontepsibe öntjük a masszát,és 20 percig sütjük, majd a sütőből azonnal kivesszük, hagyjuk kihűlni.
  6. Kockára vágva tálaljuk.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...