r
Nosalty Logó

Kladdkaka - brownie svédül

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Kladdkaka - brownie svédül
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 531 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3185 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 404 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 531 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39 g

Zsír

  • Összesen
    149.4 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    713 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1419.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    252 mg
  • Foszfor
    708 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453.6 g
  • Cukor
    301 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    338 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    259 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    533 micro
Összesen 3185 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 404 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítés A:
  2. Olvasszuk a vajat kézmelegre,SOSE FORRÓRA!és keverjük el benne a cukrot, amíg egy kicsit olvadni nem kezd. Ezután tegyük bele a kakaóport, keverjük csomómentesre.
  3. Jöhet a tojás, a vanília, a só, majd a liszt.
  4. Végül az egészet öntsük egy kivajazott-kilisztezett/kakaózotttortaformába, és 175 fokon süssük 25 percig vagy 150 fokon 35 percig.
  5. Akkor jó, amikor még kicsit képlékenynek tűnik a közepe, amikor megmozdítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínnel, gyümölccsel, fagylalttal, vagy faljuk fel nagykanállal.
  6. Elkészítés B:
  7. A vajat olvasszuk kézmelegre, keverjük el benne a kakaóport.
  8. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, ha szükséges, néhány ek vizet.
  9. Ezután öntsük hozzá a kakaós vajat. Keverjük simára, öntsük a tortaformába, és úgy süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 33728
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 17.

Ajánló

Ízesítése végtelen. A tört mogyorótól kezdve a kávéig, a karamellszirupon át bármivel keresztezhető fajta, a hibridek szinte kivétel nélkül mind életképesek lesznek. pH besorolás: erősen savasít! Ilyennel legyalázni a szervezetünket csak akkor érdemes, ha előtte vagy utána meg tudunk valósítani 3-4, hús-, tészta- és cukormentes napot.

Receptkategóriák

Majdnem brownie. Nem teljesen olyan. Mások az arányok is, csoki sem kell bele. Lehet, de nem kell. A kladdkaka (ejtsd: kladdkakae) a svédek brownie-ja.  Rendszertanilag a kakaótartalmú édességek törzsébe, a tésztaállagú sütemények osztályába, a ragacsosra süthetők rendjébe, a brownie-k családjába, a Svéd nembe tartozó faj. Szerte az országban eszik mindenhol, a legnépszerűbb általában gyerekzsúrokon, otthoni összejöveteleken, szülinapokon. Olyankor előszeretettel gyártanak le belőle egy gáztepsi méretet kevésbé szofisztikált helyeken és majdhogynem kézzel eszik. Magukra valamit is adó svédek pedig tortaformában elegánsan körbeülik, duplatejszínnel és gyümölccsel kínálják gyümölcsszezonban vagy ikeában található vaniljsås-sal - vagy otthon készített vajas-vaníliás öntettel. Nos, én cukros tejföllel szeretem, hiszen jó magyarként még az ereinkben is tejföl folyik. A jófajta zsíros, házi tejfölnek nincs párja a világ gasztronómiájában, kár, hogy ezt sokan nem tudják. Szerintem a svédek még nem kóstolták azzal. Azonnal rákapnának. A kladdkaka (megint nem röhög a magyarral igen összecsengő végződésen) azt jelenti "ragacsos belsejű" vagy valami hasonló, az irodalmi fordítás bajos. Ami tény, egy olyan sütiről van szó, ami valóban odaragad az ember fogára, mint amikor a tejkaramellát próbálja kipiszkálni a nyelvével - de ez nem olyan makacs. Viszont nagyon finom. Akkor jó, amikor kívül papírréteg pergős, belül pedig ragad, illetve akár folyik - de ez ízlés kérdése. A 150 fokon 35 percig illetve a 175 fokon 20-25 percig sütést érdemes kipróbálni, ugyanígy az elkészítés módja is cseppet változtat rajta. Az egyik egy kicsit habosabb, a másik tömörebb lesz. Veszélyes cucc egyébként. Csak úgy, mint az összes hasonló fajba tartozó egyed szerte a világ minden táján. És igen, pont olyan ragacsos, mint amilyennek látszik.

Hozzászólások

Fahéj

Kedves Eszter! Ez egyszer?en profi! :) Gratulálok! Mentem azonnal, kipróbálom, amint lesz id?m. Üdv: Fahéj

P.

Köszönöm! :-) Ne felejtsd a tejfölt. :-)))

Fahéj

Azt soha! :))) Ha nincs otthon tejföl, elveszettnek érzem magam. :)))

K.Orsolya

Szia Eszter! A recept mellett a story-d is elkaprasztatott. Az, hogy a magyarok ereiben is tejföl folyik, arra csak azota ebredtem ra, miota idekint elek (ami törtenetesen Sverige/Svedorszag). Meg jo, hogy van itt is tejföl -- öslakos ferjem is mar csak magyarul mondja, hogy tejföl, s elnezöen mosolyog, ha azzal eszem a kroppkaka-jat (husos-szalonnas krumpligomboc) a lingonsylt (vörösafonya-lekvar) helyett. Kladdkakat meg nem probaltam tejföllel, de legközelebb... :) KOrsi

P.

Szia Orsi! Eszembe is jutottál, amikor feltettem, olyan régen olvastalak már. Nem is tudtam, hogy van náluk tejföl. Mondjuk Németországban is volt, de valahogy nem volt olyan, mint egy jófajta hazai. Valamit másképp csinálnak. A kroppkaka-jat én képtelen voltam megenni a lekvárral, de a vendéglátóim (félig magyarok) akkor úgy t?nt, nem is nagyon hallottak akkor még arról, hogy lenne ott tejföl. :-p

Törölt felhasználó

Szia Eszter! Nem voltam szül?városomban 3 hete, tegnap végre sikerült hazajutnom. Anya el?z? este kérdezte telefonban, hogy milyen sütivel várjon, erre esett a választásom. Naaaagyon finom. Csokis, tömény, ragadós, abbahagyhatatlan. És nem mellékesen, "fillérekb?l" kijön. Köszönjük szépen a receptet!:) Angi

P.

Szia Angi! Akkor jó pihenést otthon, örülök, hogy ilyen "édes" volt a hazatérés... :-p Eszter

Bató Edit

Kedves Eszter! Ez pompázatos! Én is arra szavazok, hogy faljuk fel cukros tejföl kíséretében, nagykanállal! :))) Hétvégén próba! Szép napot! Edit

Csiki Piroska

Kedves Eszter! Megsütöttem, nagyon finom, köszi a receptet. Piroska

P.

Piroska, köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett! :-) Eszter

Törölt felhasználó

tökéletes.

P.

köszönöm :-)

Flóra

Kedves Eszter! Nagyon finom, köszönöm a receptet! Imádom a brownie-t, tetszett ez a csoki nélküli változat is.:)) Szép estét: Flóra

Törölt felhasználó

Helyesbítés a storyhoz: A "kladdkaka" nem ragacsos belsejüt, hanem ragacsos süteményt jelent. A "kladd" a ragacs, a "kaka" pedig süteményt jelent. A pontos ejtése pedig magyar helyesírással a következö: kláddkaká, azaz á-a-á. Azon belül is a vesszö nélküli "a"-t kicsit elnyújtani, de mindenképpen azon van a hangsúly. Üdvözlettel, Zsófi

P.

Zsófi, nagyon köszi!

Sisi

Nagyon finom süti, megakakaós :) Bár nekem nem lett ragadós, nem tudom miért, tettem bele süt?port, az lehet az oka?

topjoker

KEDVES ESZTER! EZ A SÜTI VALAMI CSODA .ISTENI FINOM ,NAGYON JÓK AZ ARÁNYOK IS.MÁR RENGETEGSZER MEGSÜTÖTTEM .KÖSZÖNET ÉRTE.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!