Brie-vel az élet nagyszerű

A sajtok fontos kalcium- és fehérjeforrások. Van egy fajtájuk, amely magas zsírtartalma miatt biztosan nem a legegészségesebb közülük, de nincs mit tenni, akkor is imádjuk!

Egy kis brie-történet

Abrie nem más, mint egy francia, fehérpenészes lágy sajt, melyet egy-két hónapig érlelnek. Történetét millióképpen megírták. A francia uralkodók mindegyike nagyra tartotta, készíttette, sőt ajándékozta ezt a csemegét, amely immáron 1500 éves hagyományra tekint vissza.

Igazi brie-t, csak a jogcímmel rendelkező tartományok készíthetnek, mai viszonylatban: Dawn, Loiret, Meuse, Marne, Seine et Marne, Haute Marne és Yonne.Természetesen a boltokban kaphatunk akár magyar gyártmányú terméket is, ezek általában gyorsérlelésűek, és ízük meg sem közelíti az eredeti különlegességet.

A brie-t soha ne együk nagyon hidegen. Szobahőmérsékleten érezhető igazán enyhén diós-gombás íze. Magában gyümölcsökkel, csonthéjasokkal tálalják általában: almával, szőlővel, körtével, dióval, kesuval, de nekem eperrel, málnával és más erdei, bogyós gyümölccsel is nagyon ízlik. Íze talán legjobban a vörösborral harmonizál, de egy szép hétvégi délelőttön friss rozéval vagy egy lágy sauvignon blanc-nal, netalán egy pohárka pezsgővel is el tudom képzelni.

Süssünk brie-t egyszerűen

Igen, a brie legelterjedtebb fogyasztási módja, hogy felbontás után gyümölcsökkel feldíszítjük és egy kosárra való frissen vágott bagettel kínáljuk... de nem mindenhol!

Idén januárban egy távoli szigeten jártunk, és az ottani egyetem egyik professzoránál tettünk látogatást, aki nem elhanyagolhatóan hazánkat is képviseli, hiszen a tiszteletbeli konzuli posztot látja el. A hölgy nemcsak gyönyörű és okos, mint a nap, hanem ragyogó vendéglátó és szakács is. Látogatásunk alkalmával szabadkozott, hogy csak előző nap érkezett haza és nem volt túl sok ideje a készülődésre, de amikor a csodálatos terülj-terülj asztalkára néztem, a lélegzetem is elállt. Vajon, milyen fogadtatásban lenne részünk, ha lett volna némi ideje a konzulasszonynak?

Amit láttam: pástétom, sajtok, gyümölcsök, sütemények roskadásig, de a szemem megakadt egy bizonyos helyen. Csodaszép tálban istenien illatozó valami. Közelebb léptem és jobbról már érkezett is a tanács: ne csak szemlélgessem, vegyek egy villát és egy szelet bagettet, úgy próbálkozzak. Camambert sajtot ettem már sült formában, nagyon szeretem akár rántva, akár grillezetten, de ilyen finom sült, ráadásul brie sajtot még nem ettem.

„És, ha tudnám, hogy milyen pofonegyszerű elkészíteni, meglepődnék!” – jött a magyarázat házigazdánktól. Meg is lepődtem, hiszen minden, idáig általam olvasott vagy ismert receptet meghazudtolva mondhatni 1.0-ás az elkészítési módja, ám a végeredmény egy királyi lakoma.

A világ második legegyszerűbb brie-receptje

A franciák szeretik tésztába csomagolni a brie-t. A brie en croute, ahol a sajtot leveles tésztába göngyölik, nagyon népszerű és igazán tetszetős.

A mi Ági nagyink viszont nem bajlódik holmi tésztacsomagok készítésével, ő egyszerűen a kifőzött tésztára kockázza a brie-t. Némi olívaolajjal és fűszerrel megbolondítja, és mehet azonnal a kedves delikvens elé!

Őrülten szeretem, hogyha brie-t vásárol; a hűtőnkben egy nagy karika sajt bizonyítja, hogy mindig gondol ránk! Egyik ilyen alkalommal próbáltam meg azt, hogyha csinos kis masni tésztákat főzök ki, és arra szórom a kockázott, lágy sajtot, akkor ahhoz mit szól a gyermeksereg. A csel a csapat háromnegyedénél vált be, de ez nálunk kész siker! A legkisebb volt a gyenge láncszem, nem szereti a penészes sajtot, ami nem csoda. Általában ebben a korban ez a jellemző. Vagy mégsem? Én 10 éves koromban már vígan faltam a camambert-t, ha éppen volt rá lehetőségem. A lányok tényleg korábban érnek minden szempontból, gasztronómiailag is!

Jövő héten már a húsvétra készülünk, addig is fedezzük fel a brie rejtelmeit, a különböző elkészítési módjával kapott új ízeit.

Gréti

Süssünk, süssünk sütőben! >>

A rovat korább cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!