9 mód, hogy virágba borítsd a főztödet...bodzával!

Tavasszal virágba borul a természet, miért ne borulhatna virágba a főztöd is? Mutatunk 9 módot, hogy miként használhatod a bodzavirágot a szörpiváson túl!

A bodzát legtöbbször szörp formájában fogyasztjuk, de akár koktélokban is frissítő, ízes alkotóelem lehet. Ám nem érdemes pusztán az italokra korlátozni a bodza felhasználhatóságát. Összesen 9 módot hoztunk, miként építsd be a bodzavirágot az ételeidbe!

9 mód, hogy virágba borítsd a főztödet…bodzával!

Készíts szörpöt

Persze nincs semmi baj azzal sem, ha szörpöt készítenél a bodzából. Ehhez egy száraz napon gyűjt friss bodzavirágot, távolítsd el a szirmokról a port, a koszt vagy a rovarokat. Pár napig áztasd őket citromhéjjal és citromsavval elkevert házi cukorszirupban. Adj hozzá szódát egy meleg délutánon, és fogyaszd kedvedre jégkockával, de egy házi koktélt, Margaritát vagy Sangriát is megbolondíthatsz vele.

Keverd krémekbe

Tegyél bodzaszörpöt a fagylaltok, pudingos krémek és a panna cotta alapjába, hogy édes virágos jegyet kölcsönözz ezeknek a finomságoknak.

A felöntött pudingot fánkba töltheted, vajas tészta rétegei közé rejtheted a millefeuille-ben, a tartok pitéjébe is kerülhet, de akár a tejszínhabhoz is adhatod, hogy a pavlovákra és habcsókokra kerüljön.

Öntözz meg vele forró süteményt

Az éppen megsült süteményt nyárssal (vagy tűvel) szurkáld meg, mielőtt bodzaszörpöt csorgatnál rá. A sütemény melege arra ösztönzi a cukros finomságot, hogy egészen az aljáig felszívódjon, garantálva, hogy puha és ízes marad a desszert.

Keverd cukorba

Helyezz egy adag tiszta bodzavirágot egy üvegbe porcukorral, hogy az átvegye a finoman virágos illatot. A vaníliás cukorhoz hasonlóan a bodzacukor is könnyedén felhasználható különféle süteményekben, például omlós tésztafélékben, gyümölcsös nyári süteményekben. A bodzavirág illatú porcukor finom borítja be a churros-t, sőt, illatos fánkmázat is készíthetsz vele.

Áztasd ecetben és mézben

Tegyél a kedvenc ecetes- vagy mézesüvegedbe egy szál bodzavirágot, majd használd salátaöntetekhez és mázakhoz, hogy virágos ízprofilt adj a köreteidnek, pácaidnak.

A csodás bodzaszörp

Ízesítsd a pürédet!

Készíts bodzavirágos pürét akkor, amikor rengeteg érett gyümölcs áll rendelkezésedre a nyár folyamán, méghozzá így:

adj egy kevés szörpöt a málna-, eper-, mangó- vagy almapüréhez, mielőtt egy tepsin szétterítve és alacsony hőmérsékleten kisütnéd a sütőben!

Rántsd ki

A tiszta bodzavirágokat forgasd tempura tésztába, és süsd meg ugyanúgy, mint a cukkinivirágokat. Amennyiben édesebb irányba mennél el, szórd meg porcukorral a virágokat, de ha inkább sósan próbálnád ki, önts rá szójából, chiliből és pácolt fokhagymából készült mártást.

Reggelire bodza

Keverj bodzaszörpöt kedvenc gyümölcskompótodba, és tálald fagylalt, rizspuding vagy puding mellé. Öntözd meg vele a palacsintát – ami lehet magyar vagy amerikai - , de zabkását is ízesíthetsz vele.

 Ízesítsd a házi nyalókákat

A málnát, szedret vagy kiviszeleteket tedd jeges nyalókaformákba, majd fagyasztás előtt önts a formába bodzaszörpöt, hogy gyümölcsös nyári frissítőt készíts a gyerekeknek. Amíg a fagyasztóban vannak a nyalókák, dobj össze egy bodzás koktélt a felnőtteknek!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek