Mi fán terem a bodza?

A városi embereknek sem kell messzire utaznia ha bodzagyűjtésre adja a fejét. A vidéken élő pedig szinte saját kertjükben szüretelhetik. Régóta ismeretes gyógynövény, virága mellett bogyós termése is fogyasztható!

{node=767}

A bodzavirág

Legtöbbször a bodzafa virágát fogyasztjuk valamilyen formában: készülhet belőle bodzaszörp, bodzatea, rántott bodza (palacsintatésztába mártva, kisütve), lekvár. A kifejlett virágokat gyűjtsük, azaz olyanokat, amelyek virágernyőin minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok, továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.

Ne szennyezett levegőjű területen szedjük a bodzavirágokat, tehát kerüljük el a közvetlen út melletti bokrokat. Száraz időben gyűjtsük, mert ekkor sokkal intenzívebb az íze, mint eső után. Május-júniusban virágzik, és a leszedett virágokat érdemes mihamarabb felhasználni, mert hamar barnulni kezd és sokat veszít vitamintartalmából is.

Még több bodzavirág-receptet itt találsz >>

Bodzabogyó

Kevésbé népszerű, de a bodzafa virágához hasonlóan ugyanolyan egészséges és ízletes csemege a fekete bodza sötét kékes-lilás termése, a bodzabogyó. A növény egész Európában előfordul, hazánkban is igen gyakori, találkozhatunk vele erdőkben, útszélen, de még a városokban is.

A bodza termése nagyon egészséges, mivel magas az ásványianyag- és vitamintartalma. Vashiányban szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása!A bodzabogyóból készíthető bor és pálinka is, ezek azonban meglehetősen drága termékek, lévén, hogy rendkívül munkaigényes az előállításuk. A bogyókból bodzalekvárt is főznek, leszárítva pedig gyümölcsteaként használható.

Még több bodzabogyó-receptet itt találsz >>

{node=91503}

Természetes gyógyír

A bodza igen sokoldalú és hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású. Hurut és reuma ellen is elsőrendű orvosság, emellett kiváló vitaminforrás. Serkenti a veseműködést, így méregteleníti szervezetünket.

Fő az óvatosság!

A legtöbb, saját magunk által szedett növény esetében fenn áll a lehetőség, hogy összetévesztjük őket a nagyon hasonló, mérgező társaikkal. Ezért mielőtt gyűjtögető céllal nekivágunk az erdőnek, nem árt utánaolvasni, hogy milyen szempontokra kell figyelnünk, hogy biztosan azt szedjük le, amire szükségünk van.

Az ehető, azaz a fekete bodza akár 3–10 m magasra is megnőhet. Ágai lefelé hajlóak, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatóak, a termések lefelé csüngőek.

A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és pirosas színt is felfedezhetünk benne, a növény termése is felfelé áll.

Bodzaszörp-recept:

 • kb. 25-30 db nagy frissen szedett bodzavirág
 • 2 citrom
 • 1 l forró víz
 • 500 ml víz
 • 500 ml cukor
 • 1 zacskó étkezési citromsav

A receptet itt tudod elmenteni >>

Elkészítés:

 1. A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
 2. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd forró vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje, különben bebarnulnak.
 3. Minimum egy éjszakán át lefedve áztatjuk a virágokat.
 4. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük, és 1:1 arányú cukorsziruphoz adjuk (egy rész cukor, egy rész víz).
 5. Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
 6. Jól zárható üvegekbe töltjük.

Még több szörpreceptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?