Bodzaszörp, az örök kedvenc

Készítését mégis sok kérdés övezi. Mossuk, vagy ne mossuk a bodzavirágokat? Mennyi kerüljön egy liter vízhez? Hány citromot tegyünk bele? Főzzük vagy hidegen készítsük?

Hozzávalók, és amit érdemes tudni róluk

Bodzavirág

 • Forgalmas utaktól távol gyűjtsük (ne tépjük, lehetőleg késsel vagy ollóval vágjuk, így kevesebb virágpor hullik ki).
 • Teljesen kinyílt állapotban lévő, egészséges virágokat szedjünk.
 • Vizsgáljuk meg, mielőtt a kosarunkba tennénk a virágokat: tiszták és bogármentesek legyenek.
 • Minél több kerül belőle a szörphöz, annál finomabb lesz a végeredmény.
 • Lehetőleg ne mossuk le a virágokat, mert azzal sok értékes virágport veszítünk.

Cukor

 • Ahány recept, annyiféle víz–cukor aránnyal találkozhatunk, nem tévedünk, ha 1 l vízhez 0,5–1 kg cukorral számolunk.
 • Egészségesebb bodzaszörpöt kapunk, ha a sima kristálycukor helyett nádcukorral, gyümölcscukorral, nyírfacukorral vagy mézzel készítjük a szirupot (csak a pénztárcánk bírja…).

Citrom

 • Legszerencsésebb, ha kezeletlen citrommal készítjük a szörpöt.(Ha mégsem sikerül bio citromot beszerezni, forró vízben alaposan sikáljuk le a gyümölcsök külsejét.)
 • Literenként 1 citromot hozzáadva a sziruphoz jól döntünk (így nem lesz túl citromos, akinek pedig nem elég, az a szörp készítésekor facsarhat bele még citromlevet).
 • Citromsav használata opcionális, savanyításként adhatjuk a szörphöz (literenként kb. 10 g).

Metódusok

A bodzaszörprecepteket olvasgatva okozhat némi elbizonytalanodást az eljárások sokfélesége. Összefoglalva, az alábbi szörpkészítési módszerek közül választhatunk:

 • Hideg eljárás: egy nagy üvegbe (pl. 5-les) vagy rozsdamentes, fedeles lábasba öntjük a cukrot, rárakosgatjuk a bodzavirágokat, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a citromkarikákat, lefedjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 2–4 napot, reggel és este átkeverjük. Amikor kész, leszűrjük, üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk.

Mikor kész a szörp?

Általában 2–5 nap alatt elkészül a szörp, az íz és illat intenzitása alapján egyértelműen eldönthető, késznek nyilvánítható-e.

 • 1 napos bodzaszörp: citromos vízben áztatjuk a virágokat egy napig, majd átszűrjük a bodzás vizet, hozzáadjuk a cukrot, felfőzzük, üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük. Kamrapolcon tároljuk.
 • Főzött szirupos változat: A cukorból és vízből szirupot főzünk, megvárjuk, míg kihűl, és úgy öntjük a bodzavirágokra, vagy forrón öntjük rá, hozzáadjuk a citromot és 2–4 napig érleljük, néha átkeverjük. Leszűrjük, üvegekbe töltjük. (Vannak, akik még a leszűrt bodzaszörpöt is felfőzik porciózás előtt.)
 • Friss szörp: milyen jó, ha a rövid idény alatt mindig kéznél van egy kancsónyi friss bodzaitóka. Receptért kattints ide.
Bodzaszörp tartósítószer nélkül recept

Tartósítás, tárolás

A friss szörpöt és a hideg eljárással készült bodzaszirupot hűtőszekrényben tároljuk.

A felfőzött és sterilizált üvegekbe töltött, száraz dunsztban kihűlt szörpöt kamrapolcon tároljuk.

Tipp

Ha biztosra szeretnénk menni, tegyünk az üveg tetejére két celofán közé egy kis szalicilt, és így zárjuk le, akkor garantáltan nem romlik meg, és a szörpbe nem kerül tartósítószer.

A legbiztosabb megoldás a mélyhűtés:

 • a szirupot fél literes üvegekbe adagoljuk, és irány a fagyasztó, vagy
 • még leleményesebb, ha a jégkockagyártó zacskókat töltjük fel vele, így akár csak egy pohárnyi bodzaszörpöt is hörpölhetünk egyszerre, nem kell hozzá a teljes, félliteres kiszerelést „feláldozni".

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

„A főzés olyan, mint egy pici színház" – Péterfy-Novák Éva...

Kisoroszi és az olaszországi Todi városa között osztja meg életét Péterfy-Novák Éva, író. Az Egyasszony, a Rózsaszín ruha, és az Apád előtt ne vetkőzz! szerzőjéről a követői régóta tudják: nemcsak hogy tud főzni, de örömmel eteti is a szeretteit. Egy húsleves, egy sütemény nála mindig túlmutat önmagán, mindig egy gesztus is annak, akinek készíti. Elhúzódó olasz ebédekről, a konyhai sopánkodás művészetéről és a kétlakiság szépségeiről beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.