Nőnapi epres mille-feuille

E heti gasztrobloggerünk, ízHuszár, egy képzeletbeli francia utazásra hív benneteket – irány Párizs, egy cukrászda, és az egyik legnépszerűbb süti, a franciák krémese a mille feuille – epres változatban!

Túl vagyunk az első tavaszi hétvégén, és rögvest útra keltem, meg sem álltam egészen Franciaországig. Na persze nem úgy, csak képzeletben... Hiszen ezzel az epres mille feuille-jel (mill följ) könnyen becsempészhetjük a párizsi tavaszt a konyhánkba: egy harapás, szem becsuk, és már ott is vagyunk! Első ránézésre meglehetősen bonyolultnak tűnik ez a krémes, de nem kell pánikba esni, mert korántsem az. Mi is könnyedén első számú francia cukrászokká válhatunk: karamellizált leveles tészta, vaníliakrém és friss eper. A francia elegancia és sikk receptje egyszerű ízekkel, csodás harmóniában. Természetesen más, idénygyümölcsökkel is készíthetjük, akár egy romantikus vacsorára vagy barátok előtti felvágáshoz is tökéletes választás!

{ GALÉRIA = title:Mille-feuille%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Hozzávalók (két főre):

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 evőkanál porcukor
  • 185 g tejszín (ez kb. 2 dl)
  • 150 g zsíros tej
  • fél vaníliarúd
  • 2 tojássárgája
  • 35 g cukor
  • zselatinlap
  • friss eper

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztát kicsomagoljuk és hat darab, kör alakú formát szaggatunk belőle.

2. Egy tepsit megfordítunk és sütőpapíron rátesszük a kiszaggatott tésztalapokat. A tetejére teszünk egy másik réteg sütőpapírt, majd egy újabb tepsit, hogy ne emelkedjen meg. Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, 15 percre betesszük.

3. Amíg a tészta sül, addig kikeverjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapargatott belsejével feltesszük forrni. Ezalatt a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.

4. Ha a tej felforrt, lehúzzuk a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojást.

5. A keveréket visszatesszük a tűzre, néhány percig forraljuk tovább, majd átszűrjük egy másik edénybe.

6. A zselatint a csomagolásán található instrukciók szerint elkészítjük és hozzákeverjük a krémhez, majd félretesszük hűlni.

7. Ha letelt a 15 perc, kivesszük a sütőből a tésztát, megszórjuk porcukorral a tetejét és visszatesszük 200 fokon a sütőbe, annyi időre, hogy a cukor rákaramellizálódjon.

8. Ha a tészta már szép barna, kivesszük és hagyjuk kihűlni.

9. Ha krémünk már olyan állagúra hűlt, hogy megtartja formáját, akkor jöhet a sütemény összeállítása: egy réteg tészta, egy réteg krém, majd a felkarikázott eper. Ezt újra megismételjük, majd a tetejére ráteszünk egy újabb tésztát.

10. Porcukorral és eperrel díszítjük.

ízHuszár blogja >>

ízHuszár a Facebokon >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások

csetel

Ez nagyon jól néz ki :) De! A recept és leírás szerint ebb?l az adagból összesen két sütemény készül?

Dávid

Kedves csetel! Igen, amennyiben kör alakúra szaggatjuk a tésztát, akkor összesen 6 darab jön ki bel?le. Ebb?l három sütemény állítható össze. Természetesen készíthetünk téglalap alakút is, ebben az esetben, pedig 9 lapra, azaz három süteményre elég egy csomag leveles tészta!

csetel

Azaz kett? :-))) (darabonként három korong kell).

Dávid

Igen! :) Közben már én is elvesztem a számokban. A lényeg hogy kör alakúból 2 téglalap alakúból pedig 3 jön ki.

Címlapról ajánljuk

További cikkek