Elhanyagoljuk, pedig szuper köret a barna rizs...bizonyítjuk!

Nemcsak az egészségünk miatt érdemes barna rizst fogyasztani, gasztronómiai szempontból is rengeteg remek lehetőség rejlik a hagyományos rizs hántolatlan változatában. Mutatjuk, miért szuper alapanyag!

Az egészséges táplálkozással foglalkozó cikkek mindegyike kiemeli, hogy mennyire fontosak a teljes kiőrlésű gabonák, hiszen ezek rosttartalma sokkal magasabb, ami nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem kedvező hatással van az inzulinszintre, teltségérzetet okoz, lassú felszívódásával elkerülhető a vércukorszint hirtelen ingadozása. Ezekben a felsorolásokban a barna rizs fogyasztása is sokszor előkerül, hiszen a hántolatlan rizsnek magasabb a rost- és vitamintartalma, valamint számos nyomelem, például szelén és magnézium található benne.

A barna rizs szuper, rostdús alapanyag!

Jó, de hogy lesz finom?

Sokan tudják, hogy többet kellene fogyasztaniuk a barna rizsből, mégsem szeretik, mert valljuk be, sokkal nehezebb, macerásabb elkészíteni, mint a fehér változatát. Ez így igaz, de ha betartunk néhány alapszabályt, sokkal könnyebb lesz a dolgunk. A barna rizs pedig amellett, hogy egészségesebb, sok szempontból különlegesebb alapanyag is, mint a hagyományos változat.

Íze sokkal komplexebb, vadabb, diós árnyalatú, állaga is más, mint a fehér rizsé.

A barna rizst sosem tudjuk annyira szétfőzni, hogy ne maradjon meg kicsit rágós, harapós állaga, ami remekül tud érvényesülni zöldséges ételekben, de akár egészséges reggelikben is.

Fontosak az előkészületek!

Bár a hagyományos rizs elkészítése tényleg maximum félórás művelet, a barna rizs valóban több időt és odafigyelést igényel. A száraz hüvelyesekhez hasonlóan a barna rizsnek is jót tesz, ha előkezeljük egy kicsit, azaz alaposan leöblítjük, és utána egy kicsit be is áztatjuk – így lerövidíthetjük a főzési időt, és sokkal egyenletesebben puhul majd meg a rizsünk.

A főzésnél pedig megint nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a gabona hántolatlan, tehát sokkal több idő kell neki ahhoz, hogy átfőjön, ebből következik az is, hogy sokkal több folyadékra is van szükség.

Legalább kétszeres mennyiségű víz kell!

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy a hagyományos rizshez elegendő vízmennyiséggel számolunk, aztán pedig csodálkozunk, hogy odaég, és mellé még kemény is marad a majd fél órán át főtt barna rizsünk. Mindenképp kétszeres mennyiségű vízben tegyük fel főni, és főzés közben is ellenőrizzük, hogy nem főtt-e el idő előtt a víz, ha így lenne, és a rizsünk még teljesen keménynek tűnik, pótoljuk a vizet.

Ne csak köret legyen!

Egyrészt köretekben nyugodtan lecserélhetjük a hagyományos rizst barnára, de rakott ételekben, egytálakban is remekül használható. Sőt, diós, kellemesen rágós állaga miatt remek kásaalapként is használhatjuk, tehát a reggeli zabkása helyett készíthetünk rizskását is, amit aztán ugyanúgy gazdagíthatunk gyümölcsökkel, fahéjjal és joghurttal, de sós változatban is remek, sok helyen esznek reggelire főtt barna rizst tojással, friss zöldségekkel, de akár babbal is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek